Erken Dönemde Müdahale Önemli !

Psikolog Didem Çakmakcı, çocukların gelişimiyle ilgili önemli bilgiler verdi. Çakmakcı şöyle dedi;

Haberler 06.09.2017 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkemizde binlerce çocuk, kendilerini yeterince destekleyen koullarn salanamamas nedeniyle, geliimsel potansiyellerine ulaamamaktadr. Erken müdahale sorunlarn önüne geçmek, geliimi engelleyen olumsuzluklarn yaygnln azaltmak, ve olas tekrar azaltmay amaçlar.

Her bebein kendine özgü bir gelime hz vardr. Bebeklik ve erken çocukluk döneminle ilgili çeitli verilere dayal belirlenen istatistiklerle bu geliim için bir ortalama belirlenmi olsa da bebekten bebee farkllklar gösterir.

Geliimde ar gittii düünülen çou bebek, zaman içinde yatlarn yakalar. Önemli olan eer geliimsel bir gerilik gözlemlendiyse durumunun mümkün olduunca erken tespit edilerek, çocuun ihtiyac olan eitim ve tedavinin planlanmas ve kendi potansiyelleri çerçevesinde salkl bir sürece yönelmesinin salanmasdr. Erken müdahale çocuklarn geliimleri için destekleyici faktörleri arttrmak ve yaamlarndaki risk faktörlerini azaltmakla mümkün olur

çOCUKLARIR DL GELM

çocuklarn dil geliimi, motor, sosyal, duyusal ve bilisel geliim bata olmak üzere farkl geliim evrelerinde ya düzeylerinden beklenen performans tespit etmek için uygulanan çeitli deerlendirme araçlar bulunmaktadr.

Erken müdahale programlar, geliimsel geriliklere veya sosyal-duygusal-psikolojik sorun davranlar gözlemlenen alt ya altndaki çocuklara yönelik bir dizi hizmettir. Erken müdahale, motor geliim, dil geliimi, problemleri gibi örenmeyi etkileyebilecek sorunlar önlemeye yardmc olur.

Özellikle geliimsel açdan risk altndaki çocuklara yönelik geliimsel takip programlarnn yaplmasnda ve ebeveynlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesinde fayda vardr. Geliim takibi herhangi bir farklln tesbiti, erken tan ve rehabilite edilmesi için çok önem tar.

Ana Sayfaya Git