Erken tanı ile meme kanserini yendi

Erken tanı ve tarama sayesinde meme kanseri olduğunu öğrenen 44 yaşındaki Hacer Bilgin, hastaların kendi dokuları kullanılarak uygulanan "onkoplastik cerrahi" yöntemiyle göğsü alınmadan sağlığına kavuştu

Haberler 07.10.2018 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlarda en çok görülen kanser türlerinin banda gelen meme kanserinde, erken tan hayat kurtaryor. Meme kanseri olduunu örenen 44 yandaki Hacer Bilgin, hastalarn kendi dokular kullanlarak uygulanan onkoplastik cerrahi yöntemiyle gösü alnmadan salna kavutu.

Tokatta yaayan Hacer Bilgin, elinde ve kolunda geçmeyen arlar nedeniyle bavurduu hastanede, 40 yan üzerinde olduu için istenilen mamografi testi sonrasnda meme kanseri olduunu örendi. Memesinde üç tümör olduu tespit edilen Bilgin, erken evrede kanseri yendi.

Tedavi için Salk Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesine bavuran Bilgin, meme kanserinin tedavisinde hastann kendi dokusu kullanlarak uygulanan, onkoplastik cerrahi ile salna kavutu.

Ameliyat sonras salna kavuan Hacer Bilgin, meme kanserinin kendisi için büyük bir sürpriz olduunu belirterek, Kolumda geçmeyen arlarm nedeniyle önce genel cerrahi, boyun ftndan üphenilmesi üzerine de nöroloji bölümüne yönlendirildim. 40 yan üzerinde olmam nedeniyle bu esnada sistem beni zorunlu olarak mamografiye att. Eer sistem, mamografiye atmasayd oraya gitmeyecektim. Erken tan ve taramayla ortaya çkt. Gösümü almadan bu operasyonla hayatm kurtuldu. diye konutu.

- Uygun hastalarda plastik cerrahi tekniklerini kullanyoruz

Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, her yl 160 bin kiiye kanser tans konulduunu belirterek, yaklak 80 bin kiinin de kanser nedeniyle hayatn kaybettiini söyledi.

Kadnlarda en sk görülen kanser türlerinin banda meme kanserinin geldiini ifade eden Gülçelik, her 8 kadndan birinin meme kanseri olduunu bildirdi.

Gülçelik, meme kanserinde erken tan ve tedavi ile hayat kurtarmann mümkün olduunu vurgulayarak, özellikle 40 yandan sonra meme kanserinin görülme sklnn arttna dikkati çekti.

Hatice Bilginin de erken tarama sayesinde meme kanseri tans aldn ifade eden Gülçelik, unlar söyledi:

Hastamzn mamografisinde daha ele gelmeyen üç tümör tespit edildi. Bu üç tümörden dolay, hastamza çou yerde gösünün tamamnn alnmasn önerilmi. Meme kanserinin tedavisi cerrahi ile balyor ama cerrahi seçenekleri, memenin bir ksmnn alnmas ve tamamnn alnmas gibi iki seçenek ortaya çkaryor.

Son yllarda meme kanseri tedavisinde onkoplastik cerrahiye bavurduklarn aktaran Gülçelik, Uygun hastalarda birkaç tane tümör bile olsa plastik cerrahi tekniklerini kullanarak hastann memesini kurtarabiliyoruz. Hastamzda da böyle bir teknik uyguladk. dedi.

Meme kanserinin tedavisinde cerrahinin yan sra kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi seçeneklerinin de uygulandn ifade eden Gülçelik, u bilgileri verdi:

Yaptnz cerrahi giriim hastann tüm hayatn etkiliyor. Memenin tamamnn alnmas gereken hastalarda da kozmetik sonuç elde etmek için sadece mastoktemi ile hastalar brakmyoruz. Uygun hastalarda göbek ve ya dokusundan srt kaslarndan onlar da olmuyorsa, dardan silikon protez yardmyla yine meme yaplabiliyor. Memenin tamamnn alnmas da memesiz kalnaca anlamna gelmez. Baka bir teknikle tekrar meme yaplabilir. Hastamzda, kendi dokusunu kullanarak onkoplastik cerrahi tekniini kullandk.

Ana Sayfaya Git