"Erken teşhis diş kurtarır"

Fatih Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Ayça Tenli Kurt, "Küçük bir dolguyla dişin ömrünü uzatmak mümkündür. Çünkü diş ağrısı gelişip, ertelendikçe kök ucunda enfeksiyona neden olur" ifadelerini kullandı.

Haberler 19.10.2017 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurt, yazl açklamasnda, toplum olarak az ve di salna yeteri kadar önem verilmediini dile getirdi.

Erken tehisin dier tüm hastalklarda olduu gibi az ve di sal için de çok önemli olduuna vurgu yapan Kurt, unlar kaydetti:

Ayrca az ve di sal, vücut salnn bölünmez bir parçasdr. Gerek kiinin sosyal özgüvenin pekitirilmesinde, gerekse ileride oluabilecek pek çok sistemik hastaln önlenmesindeki önemi tüm salk bilimcileri tarafndan kabul edilmektedir.

Koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem tamaktadr. Di hekimi ziyaretleri süt dilerinin çkmasyla balamaldr. çünkü diler az içinde belirdikten sonra beslenmenin de etkisiyle her daim çürüme riski tekil eder. Süt dileri doru zamana kadar az içinde kalmaldr. çünkü erken kaybedilen süt dileri veya zamannda çekilmeyen süt dileri sürekli dilerin az içinde konumunu almasnda çok önemli yere sahiptir.

Kurt, süt dilerinin sürekli dilerin rehberi olduunun unutulmamas gerektiini ifade etti. 6 yanda gelen ilk sürekli dilerle balayarak tüm sürekli az dilerine koruyucu hekimlik ad altnda fissür örtücü yaplmasnn gerekli olduuna dikkati çeken Kurt, u ifadeleri kulland:

DTEK ERKEN TEHS

Fissür örtücü, diin çürümeye meyilli derin oluklarn dolgu malzemesi ile kaplama ilemidir. Devam eden süreçte 6 ayda bir di hekimi kontrolü gereklidir. Salksz dilerde diin derin oluklarndaki renklemeler dilerin zayf alanlardr. Bakm eksiklii olmasyla bu bölgelerden çürümeler geliebilir.

Yine di yüzeylerinde oluan tartarlar di eti hastalklarna zemin hazrlayabilir. Di eti hastalklar uzun vadede di eti çekilmesi, hassasiyet ve hatta di kayplarna neden olabilir. Ancak düzenli yaplan kontroller sayesinde bu ihtimaller önlenmi olur. çürüme, di eti hastalklar ve az kokusu olumadan önlenmi olur.

Kurt, düzenli kontroller sayesinde oluan çürüklerin de erken müdahalesinin önemli olduunu kaydederek, Küçük bir dolguyla diin ömrünü uzatmak mümkündür. çünkü di ars geliip, ertelendikçe kök ucunda enfeksiyona neden olur. Bu noktada dolgu için geç kalnm die gereken tedavi kanal tedavisi olmutur. Hatta bazen buna ramen geciktirilip kök ucu enfeksiyonunun büyümesi nedeniyle kurtarlamayp diin çekilmesi söz konusu olabilir. Bu tür sorunlara maruz kalmak istemeyen kiilerin mutlaka 6 ayda bir di hekimine kontrol olmas gerekmektedir açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git