Erken uyumak karbon emizyonunu azaltır

Kovid-19 nedeniyle evlerine kapanan insanların uyku sürelerinin artmasıyla bağlantılı, uykunun elektrik tüketimi ve karbon emisyonu üzerine etkisine yönelik bilimsel çalışma yapıldı

Haberler 15.04.2020 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, günde 2 saat erken uyumann Türkiyede günlük 4 bin tondan fazla karbondioksit (CO2) emisyonunu azaltacan bildirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evlerine kapanan insanlarn uyku sürelerinin artmasyla balantl, uykunun elektrik tüketimi ve karbon emisyonu üzerine etkisine yönelik bilimsel çalma yapld.

Kovid-19un dünya genelinde petrol ve kömür tüketimi ile endüstriyel üretimi azaltmas sonras dünyann güvenlii ve geleceine ilikin küresel düzeyde verilerin topland çalmada, Türkiyede günlük 2 saat erken uyumann her gün doaya salnan karbondioksit miktarn 4 bin tondan fazla azaltaca ortaya çkt.

Aratrmada, aydnlatma için saatte 100 vat elektriin kullanld Türkiyede 38 milyon hane sakininin 2 saat erken uyumas durumunda, doaya salnan karbondioksit miktarnn yaklak 4 bin 130 ton azalaca sonucuna varld.

Yldz Teknik Üniversitesinden Elektrik ve Elektronik Mühendisi Doç. Dr. Ercan zgi, söz konusu çalmaya ilikin açklamalarda bulundu.

100 vat elektrik deerinin, hanelerde ortalama tüketim miktarnn deiken olmasndan dolay varsaymsal bir rakam olarak ele alndn anlatan zgi, çalmalarnn daha erken uyumann hem daha az elektrik tüketimiyle ev ekonomisini hem de karbondioksit emisyonu açsndan çevreyi rahatlataca sonucuna ulatklarn aktard.

- Kovid-19, karbondioksit emisyonunu azaltyor

stanbul Teknik Üniversitesinden Atmosfer Bilimi ve Hava Kalitesi Uzman Hüseyin Toros, karbondioksit emisyonunun deiimini deerlendirdi.

Toros, Eer günlük aktivitelerimizi mümkün olduu kadar gün olduu zamanlarda yaparsak, gece evlerde daha az aydnlatma kullanlrsa elektrik kullanm azalr. dedi.

Atmosfere karbon emisyonunun azaltlmasnn aciliyetine deinen Toros, yüksek emisyon oranyla alakal küresel snma ve iklim deiikliinin, gelecein sürdürülebilirliini ve güvenirliini riske attna vurgu yapt.

Toros, unlar kaydetti:

Atmosferdeki karbondioksit miktar, 1900 ylna kadar geçen 800 bin ylda 300 milyon parça olurken, bu miktar 20nci yüzylda hzla artmaya balad. Atmosferdeki karbondioksit miktar 1880de 291 milyon parça iken, 2019da yüzde 40 artt ve 421 milyon parçaya ulat. Bu, dünyann hzla deimesine yol açt.

Toros, Kovid-19un yaylmasn frenlemek için küresel düzeyde alnan önlemlerden dolay endüstriyel üretim, kömür ve petrol tüketiminin hzla azaldna, salgnn yol gösterici olabileceine iaret etti.

- nsanlk için i birlii artyor

Uydulardan edinilen verilere göre, nitrojen dioksitin seviyesinin hzla dütüünü ve karbondioksit emisyonunun hzla azaldn belirten Toros, nsanlk için i birlii artyor. Kovid-19 nedeniyle emisyon azalmaya devam ettii için, dünyann güvenlii ve sürdürülebilirlii konusunda küresel bir bilgiye sahibiz. ifadelerini kulland.

Hüseyin Toros, bu nedenle daha erken uyumann karbon emisyonunu azaltmak için öncelik haline gelmesi gerektiini söyleyerek Akam erken uyuyorum, karbon izimi azaltyorum. eklinde dünya genelinde organize edilmesi gereken yeni bir kampanyaya ihtiyaç olduunu kaydetti.

Toros, Atmosfere daha az kirletici molekül gitmesi için evde klarm erken kapatyorum, Gün ndan daha fazla yararlanyorum, salm ve çevremi koruyorum sloganlarn, çevreyi koruma kampanyas için önerdi.

Ana Sayfaya Git