Erken yaşta kodlama eğitimi kariyerde başarıyı artırıyor

"Eğer çocuğa kodlama pratiklerini erken yaşta yaptırırsanız, yarın yönetici olduğunda daha iyi kararlar verir, bir ürün pazarlama stratejisini daha iyi geliştirir, doktor olursa teşhis veya tedavi sürecini daha iyi tasarlar"

Haberler 24.02.2020 - 11:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yapay Zeka ve Kodlama Eitimcisi Zafer Demirkol, kodlama eitimine ne kadar erken yata balanrsa o kadar fayda salanacan belirterek, Eer çocua kodlama pratiklerini erken yata yaptrrsanz, yarn yönetici olduunda daha iyi kararlar verir, doktor olursa tehis veya tedavi sürecini daha iyi tasarlar. dedi.

Yapay Zeka ve Kodlama Eitimcisi Zafer Demirkol, programlama eitiminin sadece profesyonellere fayda salayan bir eitim olarak deerlendirilmemesi gerektiini aktararak, bunun hayatn her alanna etki eden bir eitim olduunu söyledi.

Tüm dünyada kodlama ve programlamaya verilen önemin arttn ve 4 yandan itibaren pratikler yapldn anlatan Demirkol, sözlerini öyle sürdürdü:

Eer çocua bu pratii erken yata yaptrrsanz, yarn yönetici olduunda daha iyi kararlar verir, bir ürün pazarlama stratejisini daha iyi gelitirir, doktor olursa tehis veya tedavi sürecini daha iyi tasarlar. Bir tatil plann daha iyi yapar, sevdikleri için daha çok zaman yaratabilir. Dier bir ifadeyle hayatn daha kaliteli yaar.

Elbette bu sadece kodlama veya yapay zeka dersleriyle olmaz dier eitim pratiklerinin de buna e zamanl gitmesi gerekir. Özellikle temel bilimlere, matematie daha fazla odaklanmalyz. çünkü bu temeller olmadan teknoloji üretmek mümkün deil.

- Kodlama çok boyutlu düünmeye zorlar

Programlama ve kodlama eitimine ne kadar erken yata balanrsa o kadar fayda salayacan hatrlatan Demirkol, u ekilde konutu:

Bu eitimlerin en büyük faydas analitik düünce becerisini gelitirmesi. Kodlama yaparken önce algoritmalar gelitirirsiniz. Algoritma bir ii nasl yapacanz en bandan sonuna kadar detayl olarak tasarlamak, planlamaktr. Yoksa programnz çalmaz.

Algoritmanz kodlara döküp sonucunu annda görürsünüz ve hatal yerleri düzeltirsiniz. Bu süreç sizi bütünü kaybetmeden, problemleri çözmek için çok boyutlu, analiz ederek yaratc düünmeye zorlar. Gelecek için meslek odakl deil, beceri odakl eitim önem tayor. Bu noktada da; analitik düünme, yaratc düünme, birlikte çalabilme, kendi bana örenebilme öne çkyor. Bunlar, programlama ve kodlamann her aamasnda var.

- Her ya grubuna kodlama anlatlabilir

Zafer Demirkol, 36 yldr programlama üzerine çalmalar yürüttüünü ve konuyla ilgili 11 kitabnn bulunduunu belirterek, son yllarda yapay zekaya odaklandn ve bu konuyla ilgili çocuklara ve yeni balayanlara içerik üreterek, eitimler verdiini söyledi.

Programlamann temel kavramlarn çeitli araç ve platformlar araclyla anlatmaya çaltn vurgulayan Demirkol, Bu konu dünyada daha çok yeniyken, bir programc olarak çocuuma programlamann temel kavramlarn nasl öreteceimi aratrmaya baladm. Bu yaadm deneyimleri çocuklar için Kodlama olarak kitaplatrdm. dedi.

Demirkol, kodlamayla ilgili her konunun her ya grubuna anlatlabileceini aktararak, bunun için konuyu çok iyi bilmek gerektiini, bu sayede konunun sade ve basit anlatabileceinin altn çizdi.

- Kaynak sknts deil mentorluk sorunu var

Yapay zekann gelecekte bütün alanlar dönütüreceini ve bu noktada kodlama becerilerine sahip olmann teknoloji üretebilmek açsndan önemli olduunu vurgulayan Demirkol, Yapay zekann paradigmalar deitirmesi, dünyadaki tüm eitim kurumlarn yeni yapya nasl ayak uyduracaklarna dair bir araya soktu. Eitim kurumlarnn yan sra bu eitimi verecek öretmenlerin de kendini gelitirmesi gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Demirkol, yapay zeka konusunda mentorluk sorunu olduuna dikkati çekerek, u ifadeleri kulland:

Bana skça Yapay zekay nasl öreniriz? sorusu geliyor. Hem yapay zekada hem de kodlamada kaynak sorunu yok. Tam tersine fazla kaynak var. Örenmek isteyenler nereden balayacaklarn, nasl ilerleyeceklerini bilmiyorlar. Özellikle yapay zeka, içinde pek çok teknolojiyi barndran çok geni bir konudur. Bunu örenmenin hzl bir yolu yoktur.

Öte yandan, genel yapay zeka kavramnn yani insana benzer bir zekann çok uzandayz, ancak çounlukla buna ait endielerimizi dile getiriyoruz. Modern bilgisayar biliminin ve yapay zeka çalmalarnn öncüsü olan Alan Turingin güzel bir sözü var: çok uzak gelecei göremeyiz, ama görebildiimiz gelecekte yapacamz çok i var. Gelecekte oluabilecek durumlar için endielenmek yerine yakn gelecekteki teknolojileri anlamaya ve örenmeye çaba harcamalyz.

Ana Sayfaya Git