Esas tuz kaya tuzudur

KAYA tuzu tartışmalarına yönelik bir açıklama da ünlü Onkolog Dr. Yavuz Dizdar'dan geldi. Bu konuda Canan Karatay'a haksızlık edildiğini söyleyen Dizdar, "İnsanlar bir bardak suda fırtına koparıyor. Mevcut piyasa tuzlarında sodyum ve klor dışında bir şey yok. Esas tuz kaya yani kaynak tuzudur. Diğer tuzlar ise kimyasaldır" dedi.

Haberler 03.03.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaynak tuzunun Munzurun tepesinden çktn belirten Dr. Dizdar, Burada tuzlu su çkyor insanlar bunu alp kurutuyor, paketleyip kaynak tuzu olarak piyasaya veriyorlar. Kayadan elde edilen tuz bir de deniz tuzu var. Bunlarn hepsi mineral açsndan zengin tuzlar. Dier piyasadaki tuz zaten kimyasal bir ey. Kil vardr deniyor o piyasada satlan tuzlar da deil. Onlar daha ziyade büyük ölçekli üretim yapmak isteyen çuval çuval tuz getir derler ya salamura için örnein onlar için kullanlyor. Kilin olmas da ayrca bir ey deitirmez. çünkü kil, pekmez yapmnda da kullanlr. Arkadalar Canan Hocaya (Karatay) saygszlk ettiler, çünkü hoca hakl. Söyledii çok yeni bir ey de deil bunu herkes biliyor. Piyasadan tuz alacaksanz rafine deil, kaya tuzu aln diye konutu.

VÜCUT FAZLA TUZU DENGELYOR

Fazla tuzun hastala neden olaca yönündeki açklamalarn afaki olduunu vurgulayan Dr. Dizdar, çünkü vücut, tuzun fazlas varsa bunu dengeliyor. Mesela migreni tuz kürüyle geçen hasta biliyorum. Yiyeceklere yeterince tuz koymakta bir sorun olmaz. Kaya tuzu çok fazla tuz tad vermez. Kaya tuzuyla mineral eksiinizi giderirsiniz. çünkü yediklerinizin bir ksmnda mineral yok. Örnein, susuz tarm yaplan bir yerde yetien üründe mineral farkll olacak, çünkü toprak yok. O zaman alnmas da bir yerde zorunluluk haline geliyor. Ayrca doru düzgün salkl beslenen birinin ekstra baka eyler almas bana göre mantksz ifadelerini kulland.

TUZU GÜNDE U KADAR ALIN DYE BR KURAL YOK

Tuzu günde u kadar aln diye bir kural olmadn söyleyen Dr. Dizdar, Yemei öyle bir piirmek gerekir ki o tuz koymaya gerek kalmasn. Biraz tuzsuz olabilir onun yannda tükettiiniz bir ey tuzludur, onunla dengelersiniz. Bunun bir ölçüsü yok. Pimi yemein tuzlu olmamas gerekir. Tuzu olursa o vakit ite vücuda tuz yüklenmi olursunuz, risklidir dedi.

Kaya tuzu tuzdur, insan vücuduna yararldr, dieri rafinedir diyen Dr. Dizdar, sofra tuzunu yan ürün olduunu belirterek, Akar, akar,akar diyorlar kaya tuzu donma eilimindedir. Sofra tuzu yerine koymaya kalkarsanz kaya tuzu kristalizedir, kolay eritemeyebilirsiniz diye konutu.

Ana Sayfaya Git