Estetik olmayan diş, yapısal sorunlara yol açıyor

Dişlerin düzgün olmasının sadece estetik değil, ağız ve diş sağlığı açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kerem Aras, düzgün olmayan dişlerin 40’lı 50’li yaşlarda diş kaybı ve dişeti problemine yol açabileceği uyarısında buludu.

Haberler 19.08.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güzel görünmek her insann arzu ettii bir durum. Az ve di bakm da bunlarn banda geliyor ki, günümüzde di estetiine de ilgi her geçen gün art gösteriyor. Uzmanlar az ve di dengesinin bir estetik problemi olduu kadar uzun vadede yapsal bir problemi de beraberinde getirdiine dikkat çekti. Doç. Dr. Kerem Aras, ortodontik tedavilerin sadece estetik amaçl olarak di problemine yaklamadnn altn çizerken, bunun ileride oluabilecek di kayplarnn önüne geçmek için önceden önlem alnmas için önemli olduuna vurgu yapt.

Di estetiinin kiisel tercihlerle de ilintili olduuna vurgu yapan Doç. Dr. Aras, düzgün die sahip olsalar da insanlarn yine de estetik amaçl olarak di kliniklerine gittiini belirtiyor: Hastalarn her gün aynaya bakarak fark ettii problemleri oluyor, bunlar düzeltmek için geliyorlar. Dilerin arasnda minik aralklar olabiliyor veya dilerinin uzunluunu beenmeyen hastalarmz olabiliyor. Bu tip fonksiyonel problemi olmayan hastalara da biz estetik olarak, mevcut kayglarn gidermek için yardmc olmaya çalyoruz.

Az ve di salna di hekimlerinin sadece estetik açdan yaklamadklarn belirten Doç. Dr. Aras, dilerin düzgün olmasnn az ve di sal açsndan önemli olduuna iaret ediyor: Gülümseme estetii diye bir ey var. Altn oran matematiksel bir oran. Hastalarn düzgün diinin olmas çok önemli. çünkü dilerin düzgün kapanmas, girinti ve çknt uyumu kuvvet dalm açsndan çok önemlidir.

Ortodontik bozukluklarn giderilmemesi skntlara yol açabilir

Dilerin düzgün olmas ve düzgün kapanmasnn az sal için çok önemli olduuna vurgu yapan Doç. Dr. Kerem Aras, di hekimleri açsndan ortodonti tedavisinde estetiin yan sra fonksiyonu tedavi etmenin önem arz ettiine vurgu yapyor: Biz di tedavisinde estetii salarken, bizim için önemli olan fonksiyonu da salamak. Dilerin düzgün kapanmas önemli. Dilerin kapanmas, alt ve üst çenenin doru bir iliki içinde olmas önemli.

Dilerin birbiriyle etkileiminde normalin dnda bir kuvvet içinde olmamas gerektiinin altn çizen Doç. Dr. Aras, Bir ey çinerken dilerin birbirine kapannn normalden fazla kuvvet iletmemesi gerekiyor. Bunun bir dalm var. Her diin girintisine dierinin çknts oturuyor. Özellikle arka bölgede önlerde birbirini pas geçen diler. Üst diler alt dilerin 1 mm önünde olur. Biraz da örter 1-2 mm kadar bunlar bizim için normal snrlar. Alt çenenin bu snrlarn üzerinde ileride ve geride olmas tedavi gerektiren durumlardr dedi.

Dilerde kapan bozukluunun olmasnn ileriki yalarda ciddi di problemi oluturaca uyarsnda bulunuyor ve ekliyor: Kapan bozukluu, 40l 50li yalarda hiç sebebi yokken di kaybna ve dieti problemine, o diin kanal tedavisi gereksinimine bile sebep olabilir. Bundan dolay düzgün di yaps az ve di sal açsndan çok önemlidir dedi.

Ortodontik bozukluklarda tedavi

Di telinin hala bilinen en iyi ortodontik tedavi aygt olduunu belirten Doç. Dr. Aras, en çok görünen di teli olan metal, daha az görünen ve estetik di teli olarak bilinen seramik braketler ile iç ksmdan taklan lingual tedavinin öne çkan tedavi seçenekleri olduunu kaydediyor: Lingual tedavi, altta ve üstte dilerin iç tarafndan taktmz ve hasta konuurken, gülerken hiç gözükmeyen braketlerle yaplmaktadr. Bir de effaf apareyler ile yaplan ve tel kullanlmayan ortodontik tedaviler vardr. Bu yöntem nispeten daha basit problemler için tercih edilmektedir. Her vakada kullanlmamaktadr.

Dilerin hayat boyu hareket halinde olduunu belirten Doç. Dr. Kerem Aras, ortodontik tedavilerden sonra dilerin bir daha eski haline dönmemesi için, yine dilerin iç ksmlarna taklan ve ömür boyu kalmalarn salayacak lingual sabitleyicilerin tedavi amaçl olarak kullanldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git