Et yemeden protein ihtiyacınızı karşılayacak 9 süper besin

Protein en temel besin ihtiyaçları arasında yer alıyor. İşte et dışında protein alabileceğiniz besinlerden bazıları...

Haberler 27.02.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl ve dengeli beslenme için protein en önemli besin kaynaklar arasnda yer alyor. En önemli protein kayna ise et ve et ürünleri olarak biliniyor. Ancak et tüketmeyen kiilerin salkl bir yaam için protein içeren dier besinlere beslenmelerinde yer vermeleri gerekiyor. Bu sayede günlük yeterli protein almn salayabilirler. te protein ihtiyacn karlayabilecek besinler:

1. Karabuday: Günümüzde popülaritesi artan besinlerden biri olan karabuday, yüksek oranda protein ve esansiyel aminoasitleri barndrr. Vücutta kullanlabilir olmas et yemeyen bireylerin protein ihtiyaçlarn karlamas adna önemli besinler arasndadr. Ksa sürede pien karabuday pilav, salata, çorba ve dolmalarda kullanlabilir.

2. Yumurta: Et olmayan ama besin deeri bakmndan et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamam vücutta kullanlan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyac için en ideal besindir.

3. Baklagiller: Kurubaklagil grubunda yer alan kuru fasulye, barbunya, mercimek, nohut, yeil mercimek, soya fasulyesi protein ihtiyacn karlamak için günlük beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken besinlerdendir. Ayrca bitkilerden yaplan soya eti kaliteli protein içermesi ile önemli bir besindir.

4. Kinoa: Bir bitki olan kinoa içerdii yüksek karbonhidrat nedeni ile besin deeri yönünden tahl gibi düülür. Bunun yannda yüksek miktarda protein içermesi ile vücuda protein alm salar. Ksa sürede pien kinoa bulgur ve pirincin kullanld yerlerde kullanlabilir.

5. Avokado: 100 gramnda yaklak 2 gram protein bulunan avokado doyurucu bir öün oluturmak ve protein alm için tercih edilebilir.

6. Ceviz: Ceviz bata olmak üzere kuru yemiler kaliteli protein alm bakmndan beslenmede her gün yer verilmesi gereken besinler arasndadr. Ara öünlerde veya salatalara ilave dilerek tüketilebilir.

7. Tam Buday: Tam buday unundan yaplan tüm mamüller protein içerir. Ekmek tüketimini tam buday ekmeinden yana kullanmak ve un kullanlan tüm yemeklerde tam buday ununu tercih etmek protein almna destek olur.

Et yemeden protein ihtiyacnz karlayacak 9 süper besin

8. Bulgur: Bulgur besleyicilii ve protein içerii yüksek besinlerdendir. Özellikle kurubaklagil yemekleri ile birlikte tüketimi önerilir.

9. Chia Tohumu: Süper besinlerden biri olan chia tohumu yüksek besleyicilii içinde protein de barndrr. Günlük 1-2 yemek ka tüketilmek üzere protein ihtiyacn karlamak için beslenmeye eklenebilir.

Ana Sayfaya Git