Eti doğru muhafaza etmenin püf noktaları

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlar kamuoyunu en çok meşgul eden konuların başında gelen kurban etlerini doğru muhafaza etmenin püf noktalarını açıkladı.

Haberler 28.08.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok konuda olduu gibi et ve et ürünlerinin muhafazas konusunda da doru bilinen pek çok yanln olduunu belirten uzmanlar, buzdolabnda saklanan etlerin 2. günden sonra mikroorganizma oluturduunu bu nedenle etlerin mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiini belirttiler.

Derin dondurucuda Türkiyenin önde gelen firmalar arasnda yer alan Uur Soutma yetkilileri; kurban etlerinin buzdolabnda deil, derin dondurucuda saklanmasn, buzdolabnda saklanan dana etinin 4, kuzu etinin 2. günden itibaren mikroorganizma oluumuna davetiye çkardn hatrlatt.

Paylamann ve yardmseverliin bir göstergesi olarak da kesilen kurbanlar sayesinde ülke genelinde herkesin kurban bayramnda ete ulatn belirten uzmanlar, kurban bereketinin uzun süre sofralarda yaatabilmesi için etlerin mutlaka uygun koullarda saklanmas gerektiini kaydettiler.

Eti doru muhafaza etmenin püf noktalar

Konuyla ilgili açklama yapan Uur Soutma yetkilileri; salkl bir ekilde et ve et ürünü tüketebilmek için doru muhafazann art olduunu belirterek Doru ekilde muhafaza edilmeyen krmz etler ksa süre içinde mikroorganizma oluumuna davetiye çkartr. Bununla birlikte bozulmalara ve çeitli salk risklerinin oluumuna sebebiyet verebilir. Et ve et ürünlerinde mikroorganizma oluumunu engelleyip, bu durumun önüne geçmek ise mümkün. çou tüketici buzdolabnda soutma yapmann etleri uzun süre muhafaza etmek için yeterli olduunu düünse de et ürünlerini uzun süre saklamak için soutma deil dondurma yapmak gerekir. Zira buzdolaplar, mikroorganizmalarn olumasn geciktirir ancak durdurmaz. Buzdolabnda saklanan dana eti 4, kuzu eti ise 2. günden itibaren mikroorganizma oluumuna davetiye çkartr. Bu nedenle et ve et ürünlerinin derin dondurucuda dondurulmas, etlerin uzun süre ilk günkü tazeliini korumas açsndan büyük önem tar diye konutular.

Saklama ilemi mutlaka derin dondurucuda yaplmal

Eskiden kurban etlerinin geleneksel yöntemlerle yaplan kavurma eklinde saklandn ancak günümüzde teknolojinin gelimesi ile bu yöntemin deitiini kaydeden uzmanlar, uygun koullarda saklanmayan etlerin insan saln tehdit ettiini de belirterek, Krmz et ürünlerinin donma noktas -1.5 / +1.7 C arasdr. Saklandklar ortamn scakl bu deerlerden daha düükse, et donar ve mikroorganizma oluumu durur. Genel bir kural olarak, ortam scakl ne kadar düükse etin o kadar uzun bir süre boyunca muhafaza edilebildiini söylemek mümkündür. Bir örnek vermek gerekirse, -18 derecede yaplan dondurma ileminde, krmz etler 8 aya kadar güvenle saklanabilir. Scaklk daha düük olursa, bu süre de uzayacaktr. Uur Soutma derin dondurucu modelleri, bu scakln çok daha altna inebilmektedir. Buzdolaplarnn dondurucu/no-frost bölmeleri ise uzun süreli depolama için uygun deildir. Zira hem gerekli yaltm salayamazlar hem de depolama alanlar oldukça küçüktür diyerek en salkl saklamann derin dondurucuda yapldn kaydettiler.

Etlerinizi küçük parçalara ayrarak saklayn

Uzmanlar saklama ile ilgili yaptklar açklamada Kurban Bayramnda mutfanza giren etlerinizi tek seferde kullanabileceiniz küçüklükte porsiyonlara ayrrsanz gerek kullanm kolayl gerekse enerji tasarrufu salam olursunuz. Üstelik her defasnda bütün etinizi çkartmak zorunda kalmazsnz. Siz kullanacanz küçük porsiyonu derin dondurucudan çkarrken kullanmayacanz ksm güvenli bir ekilde derin dondurucunuzda muhafaza olmaya devam eder. Ayrca küçük parçalara ayrdnz etleri alüminyum folyo ile sararsanz güçlü bir s yaltm salayarak maksimum dondurma verimlilii de elde etmi olursunuz diyerek kendi ürettikleri derin dondurucularda saklanan etin elektrik kesilmesi halinde 48 saate kadar koruma saladn da ifade ettiler.

Uzmanlar ayrca, sakatatlarn bozulma sürelerinin ete oranla daha hzl olduunu kaydederek sakatatlarn daha ksa sürede tüketilmesini önerdiler.

Ana Sayfaya Git