Eti oda sıcaklığında çözdürmeyin!

Yorgunluk, üşüme, baş ağrısı, baş dönmesi, mide sorunları, ishal, kramplar, görme sorunları… Şiddetli durumlarda bağırsak problemlerine kadar gidebiliyor, hatta zamanında müdahale edilmezse hayata bile mal olabiliyor.

Haberler 12.08.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Besinlerde üreyen bakteriler de salmz ciddi boyutlarda tehdit eden besin kaynakl zehirlenmelere yol açyor. Üstelik baz bakteriler besinin tadn, kokusunu ve görüntüsünü deitirdikleri için anlalabilirken bazlarn fark etmek ise mümkün olmuyor. Besin zehirlenmesinin en önemli sorumlusu ise besinleri ideal sda soutmamak.

Besinlerin tüketim sürelerinin geçmesi, hijyenik olmayan ortamlarda hazrlanmamalar ve yetersiz sda piirmek dier önemli nedenlerini oluturuyor. Dolaysyla besinleri satn alrken, hazrlarken ve saklarken baz noktalara çok dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan besin zehirlenmesinden korunmanz için almanz gereken önlemleri anlatt, önemli önerilerde bulundu.

1-Et parlak krmz renkte olmal

Etlerin üzerinde kontrol damgas mutlaka olmal. Etin derisinde parçalanma, kan birikimi, çürüme belirtileri olmamal, dokusu çok taze, parlak krmz renkte olmal. Dikkat etmeniz gereken bir baka nokta da etin ho kokmas.

2-Tavuu bütün olarak aln

Tavuun eti diri olmal, parmanz bastrdnzda oluan çukur, parmanz kaldrnca hemen düzelmeli. Tavuu çok parçal almak yerine bütün almay tercih edin. Bütün olarak alnan tavuklarn tazeliini kontrol etmek çok daha kolay oluyor. Taze tavuu buzdolabnda 1-2 günden fazla bekletmeyin, dondurmu tavuk etini ise -18 Cde 1 yl saklayabilirsiniz.

3-Baln gözleri parlak ve lekesiz olsun

Baln gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaç ksmlarnn krmzms pembe, pullar ve yüzgeçlerinin diri olmasna dikkat edin. Ayrca kaslar sert ve esnek durumda, kokusuz, kasa basld zaman parmak izi hemen düzelecek ekilde olmal. Bal temizlendikten sonra kada sarararak saklayn. Buzdolabnda bir günden fazla bekletmemeye özen gösterin.

SAKLARKEN

4-Kymay bir günden fazla bekletmeyin

Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan büyük parçal etleri buzdolabnda 2 günden, kymay da 1 günden fazla bekletmemeniz gerektiine iaret ederek sözlerine öyle devam ediyor: Etler derin dondurucuda ise tazeliini 6 ay koruyabiliyorlar. Etler porsiyon eklinde saklanrsa çözdürme ilemi için kolaylk salanm ve etin hijyeni bozulmam oluyor. Bu nedenle derin dondurucuda saklayacanz etleri tüketeceiniz miktarlara ayrn

5-Eti oda scaklnda çözdürmeyin

Dondurduktan sonra kullanacanz etleri oda scaklnda deil, buzdolabnn alt ksmnda bekleterek çözdürmeye özen gösterin. Oda scaklnda çözdürülen etlerde hzla bakteri ürüyor ve piirme zamanna kadar sizi zehirleyecek kadar bakteri üremi oluyor. Dolaysyla eti kullanmadan bir gün önce dondurucu ksmdan aln ve dolap ksmnda 4 derecede çözdürün. çözdürdüünüz etleri de hemen kullanmal ve tekrar dondurmamalsnz.

HAZIRLARKEN

6-150 derecenin üzerinde piirin

Büyük parça etleri piirirken etin iç ssnn yükselmesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun nedeni ise uzun süre ve düük sda piirilen etlerde bakteri üremesi. Dolaysyla etleri 150 derecenin üzerinde piirmeli ve az pimi yerine en azndan orta pimi olanlar tercih etmelisiniz.

7-Oda scaklnda 2 saatten fazla bekletmeyin

Piirilmi hiçbir yemei oda scaklnda 2 saatten fazla brakmayn. Pitikten sonra hzlca oda scaklna gelmesini salayp, buzdolabnda saklayn. Büyük porsiyonlarda bir yemek ise küçük porsiyonlara ayrarak soumasn salayn.

8-Yiyebileceiniz kadarn stn

Eer birkaç porsiyonluk bir yemek hazrladysanz sadece yiyeceiniz kadarn stn. Her seferinde yemein tümünü strsanz ikinci stmanzdan sonra yemek bozulacaktr.

9-Yumurtay piirmeden önce ykayn

Yumurta ykanmadan, kuru olarak, buzdolabnda 2-3 hafta tazeliini yitirmeden saklanabiliyor, ykanarak konmas halinde daha çabuk bayatlyor ve bozuluyor. Kullanmadan önce ise mutlaka ykayn, böylece kirli yumurtadaki mikroplarn yumurtann içine girmesi önleyebilirsiniz. Yumurtayla temas ettikten sonra ise ellerinizi ykamay ihmal etmeyin.

10-Dondurulmu sebzeleri hemen piirin

Sebzeleri hafif halayarak veya temizledikten sonra tüketilecek kadar porsiyonlara ayrp öyle dondurun. Kullanacanz zaman darda çözdürmeden hemen piirmeye özen gösterin.

11-Kesme tahtasn nemli kullanmayn

Kesme tahtas için en uygun materyal aslnda camdr. Fakat çounlukla ahap ve plastik kesme tahtalar kullanyoruz. Kesme tahtalarn ilemin ardndan hemen ykayp sirkeyle temizledikten sonra zaman kaybetmeden kurumaya brakn. çünkü özellikle ahap kesme tahtalar nemli kaldklarnda bakterilerin olumalar için oldukça iyi bir ortam oluturuyorlar. Tahtanzn üzerinde çok çizik varsa mutlaka zmparalamanz gerekiyor. Özelikle çi etlerde yararlandnz mutfak araç gereçlerini ise çok iyi ykamadan dier besinleri hazrlamak için kullanmayn, hatta çi et için farkl bir kesme tahtas seçmenizde fayda var.

TÜKETRKEN

12-Hava alm konserve besinleri yemeyin

Konserve kutularnn imi, bombe yapm olanlarn kullanmayn. Pasl, içindeki svy szdran ezik kutulardan kaçnn diyen Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan evde yaplm konservelerde de dikkatli olmanz gerektiini belirterek u uyarlarda bulunuyor: Hava alm konserveler tat, koku ve görüntüde herhangi bir deiiklik göstermiyorlarsa bile kesinlikle tüketmeyin. Kapan açtktan sonra içindeki yiyecek fkran konserveleri de hemen atn

13-Mayonezden kaçnn

Mayonez veya onun gibi içerisinde çi yumurta bulunan soslarn yaz aylarnda çok dikkatli tüketilmeleri, hatta yenilmemeleri gerekiyor. Özellikle darda yemek yiyeceiniz zaman içine mayonez eklenmi besinleri tercih etmemeniz, yaz aylarnda karlalabileceiniz besin zehirlenmelerinden korunmanz adna çok önemli bir adm olacaktr.

14-Pastörize sütleri 2-3 günde tüketin

Sütün pastörize olmasna dikkat edin ve paketini açtktan sonra 2-3 günde bitirin. Uzun ömürlü sütleri tetra-pak kutularda ve açlmadan, oda scaklnda 1.5 ay, buzdolabnda 3 ay; yourtlar kapal olarak 1 hafta buzdolabnda saklayabilirsiniz. Sütü açk olarak almsanz 5 dakika kaynatmal ve hemen soutmalsnz. Souttuktan sonra buzdolabnda en fazla 3 gün bekletebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git