Ev yapımı konservelerde kas felci riskine dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, ev yapımı konservelerde kas felcine ve tedavi edilmezse ölüme bile yol çan 'clostridium botulinum' bakteri riski olduğunu söyledi. Gönen, bakteri oluşumunun önlenmesi için sebzelerin türüne göre belli derecelerde kaynatılması gerektiğini kaydetti.

Haberler 11.09.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Fatma Gönen, yazn tüketilen sebze ve meyvelerin kn da sofralarda olmas için evlerde konserve yapmna balandn bildirdi. Gönen, konservede kullanlacak malzemelerin taze ve küflü olmamasna dikkati çekti. Ev yapm konservelerde kas felcine neden olan clostridium botulinum bakteri riskinin daha fazla bulunduunu belirten Gönen, Bu bakteri toksini botoksta da kullanlan bir toksin ve kas felcine yol açyor. 12-72 saat içinde kendini gösteriyor. Kusma, bulant, karn ars gibi nörolojik durumlarla karlayoruz. Kendini 72 saat sonra da gösterebiliyor. Ciddi bir kas tutulumuyla ortaya çkyor ve zamannda müdahale edilmeyip, erken tedavi edilmezse ölümlere yol açabiliyor dedi.

TÜRÜNE GÖRE BELL DERECELERDE KAYNATILMALI

Gönen, söz konusu bakterinin yok edilmesi için sebzelerin türüne göre belirli derecelerde kaynatlmas gerektiine dikkat çekerek Uygun olmayan koullarda saklanan konservelerde yeniden bakteri üremesi gerçekleebiliyor. Bakteri oluumunu önlemek için sebze ve meyveleri doru yöntemle kaynatmak gerekiyor. Özellikle fasulye ve bezelye gibi asiti düük olan sebzeler düdüklü tencerelerde 15-20 dakika kaynatlmal Domates ve meyvelerin ise 100 derecede 15-20 dakika kaynatlp kullanlmas gerekiyor diye konutu.

KAPAKTA BOMBELEME VARSA çÖPE ATIN

Fatma Gönen, konserve yapmnda kullanlacak kapaklara da özellikle dikkat edilmesi gerektiini belirterek, bunlarn 20 dakika kadar kaynatlmas gerektiini bildirdi. Kavanoz kapaklarnn sadece bir kere kullanlabileceini belirten Gönen, Kapakta bombeleme veya kapakta bir sznt varsa burada bakterinin ürediini gösteriyor. Bu belirtiler varsa konserve tüketilmeden ve tadna baklmadan hemen atlmas gerekiyor. Ayrca konserve açldktan sonra 10 dakika kadar kaynatlrsa bu bakteri oluumunu tamamen önlemi oluyor. Konserve açldktan sonra dolapta en fazla 3-4 gün muhafaza edilebilir. Açlmam bir konservenin ise 6 ay kadar saklama süresi var diye konutu.

Ana Sayfaya Git