Ev yapımı içecek tüketin!

Günümüzde artan hazır meyve suyu ve asitli içecek tüketiminin özellikle reflü görülme sıklığını artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral “30-40 yıl önce karaciğer yağlanması, insülin direnci ve reflü çok az rastlanılan hastalıklardı. Ancak günümüzde tüketilen aşırı kalorili gıdalar, fast-food yiyecekler, asitli ve aşırı karbonhidratlı içecekler, hazır meyve suları, bu hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Reflü gibi hastalıklardan korunmak için ev yapımı içecekler tüketin” dedi.

Haberler 09.08.2021 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Vedat Göral, son yllarda hazr ve asitli içecek tüketiminin artmasyla baz hastalklarn daha çok görüldüünü açklad. Prof. Dr. Göral, yaklak 40 yl önce reflü hastalnn nadir görüldüüne iaret ederek çocukluumuzda, özellikle 1980 öncesi, annelerimizin evde hazrladklar doal, salkl ve faydal, obeziteye yol açmayan içeceklerle büyüdük. Ancak bunlar günümüzde unuttuk ve kolaya kaçarak, hazr, asitli içecekler veya hazr meyve sularna yöneldik. Bu nedenle, günümüzde karacier yalanmas, insülin direnci ve reflü hastal çok olarak görülmektedir. 30-40 yl önce bu 3 hastalk yok gibi idi veya bilinmiyordu ve çok az rastlanlan hastalklard. Ancak günümüzde tüketilen ar kalorili gdalar, fast-food yiyecekler, asitli ve ar karbonhidratl içecekler, hazr meyve sular, bu hastalklara zemin hazrlayabilmektedir diye konutu.

REYHAN VEYA DEMRHND ERBET, NANEL KAHVE TÜKETLEBLR

Eskiden ev yapm taze limonata ve meyve sularnn tüketildiine deinen Prof. Dr. Göral, öyle devam etti: çocukluumuzdaki içeceklerimiz, su, çay, ev yapm ayran, köy sütü, erbet, ev yapm limonata, yöresel içecekler (hardaliye gibi) ve komposto suyu ve doal taze sklm meyve sularyd. Daha doal içecekler tüketiliyordu. Hatta bayramlarda bile mevsimine göre taze meyve sular ve taze yaplm limonata ikram edilirdi. Uygulamas kolay, günlük ve taze içeceklerdi. Yazn yemeklerin yannda, taze meyve kompostolar da taze ve besleyici olarak tüketilirdi. Baklava ve kadayf gibi tatllar yerine sütlü tatllar yaplmakta ve tüketilmekteydi. Günümüzde evde, yaz aylarnda, özel günlerde veya bayramlarda; nane yaprakl limonata, otlu ayran, karamelli frappuccino, reyhan erbeti, çilekli limonata, limonlu ice tea, demirhindi erbeti, karpuzlu limonata, koruk suyu, eftalili buzlu çay, naneli kahve, kavun suyu gibi salkl içecekler hazrlanabilir ve tüketilebilir. Bunlar daha taze, besleyici ve salkl olabilmektedir. Katk maddeleri içermemesi ve taze olmalar çok büyük bir avantajdr.

VÜCUT DRENCNN FORMÜLÜ KI çAYLARINDA

Prof. Dr. Vedat Göral, kn tercih edilebilecek içecekleri ise u ekilde deerlendirdi: Kn hazr ve asitli içecekler yerine, ev yapm salep, taze skma portakal, mandalina, elma veya havuç suyu, hlamur, kuburnu, rezene, karanfil, zencefil gibi k çaylar, vücut direncini artrmak için de çok iyi ve oldukça yararldr. Ayrca, içecekleri çeitlendirmek ve mutlu olmak için ev yapm çikolatal Türk kahvesi, ev yapm scak çikolata, melengiç kahvesi gibi k içecekleri tüketilmelidir. Salmz bizim elimizde olup, taze, doal, salkl, katk maddesi içermeyen, mevsimsel yiyecek ve içeceklerle beslenmemiz çok önemlidir. Salmz genç iken korursak, ileriki yllarmzda daha salkl yaamamz çok mümkündür.

Ana Sayfaya Git