Ev yoğurdunun 9 faydası

Yoğurdun kalsiyumun başlıca kaynaklarından olduğunu biliyoruz ama diğer faydalarından pek çoğumuzun haberi yok. Oysa her gün düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmesinden bağırsak sağlığını korumasına, yağ yakımını hızlandırmasından tatlı krizini önlemesine dek vücudumuz için çok önemli faydaları var.

Haberler 28.12.2016 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, yourdun sadece kalsiyum kayna olmasyla deil, içerdii protein ve yararl bakteriler ile de sofralarn ba tac olmay hak ettiini belirterek Özellikle günlük süt ile evde mayalanan yourdun probiyotik içerii artyor ve barsaklar için daha da faydal bir hal alyor diyor. Yetikinlerin günde bir kase, çocuklarn da en azndan günde 6 yemek ka ev yourdu tüketmeleri gerektiini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, ev yourdunun 9 faydasn anlatt, yourt yapm tarifi verdi.

* Barsak saln koruyor

Katk maddesinden uzak evde yaplan doal yourtlar, hazr yourtlara göre daha yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Bu barsak dostu bakteriler ise, barsak duvarnda bulunan ve besin emilimini salayan villuslarn yapsn koruyarak barsak hareketlerini düzenliyor. Bu sayede kabzlk, ishal, hazmszlk gibi skntlarn da önüne geçiyor.

* Ya yakmna destek oluyor

Yourt içerdii kalsiyum sayesinde özellikle karn bölgesinde oluan yalanmann azaltlmasnda etkili oluyor. Yaplan çalmalar diyetlerinde yourt tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla kilo kaybnn daha fazla olduunu gösteriyor.

* Tansiyonu düzenliyor

Amerikan Kalp Vakfnn yapt ve 15 yl süren bir çalmada, düzenli yourt tüketmenin yüksek tansiyon riskini azaltt ve her gün bir kase yourt tüketen kiilerin büyük tansiyonlarnn normal deerlerde olduu ortaya konuluyor. Yourdun salad bu etkinin, içerdii yararl bakteriler sayesinde olduu düünülüyor.

* Baklk sistemini güçlendiriyor

Yourt, baklk sistemini destekleyen, hastalk ve enfeksiyon gibi durumlarla savaan T hücrelerinin aktivasyonunu artryor ve daha güçlü hale getiriyor. Barsak sal için önemli dost bakteriler sayesinde de bakl destekleyerek vücudu enfeksiyona kar dirençli hale getiriyor. Ayn zamanda baklk sistemini güçlendiren immunoglobulin Adan da zengin bir besin.

* Di ve kemik saln destekliyor

Beslenme ve Diyet Uzman Melis Torluolu çerdii kalsiyum sayesinde çocuklarda di ve kemik oluumunu destekleyen yourt, yetikinlerde de özellikle yan ilerlemesiyle beraber oluan osteoporoz, kemik younluunda azalma gibi hastalklarn önüne geçiyor. Bu yüzden her gün üç porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmesi ihmal edilmemeli diyor.

* Kolesterolü düzenliyor

Özellikle kaymaksz olarak tüketilen ev yourdu kolesterolün düürülmesine destek oluyor. Bu etkisini barsak villuslarnn saln sürdürmesini salayan yararl bakteriler sayesinde yapyor. Barsaklarda oluan emilim bozukluklarn önleyerek, fazla yan dk ile vücuttan atlmasn salyor ve bu ekilde kolesterol seviyelerinin yükselmesini önlüyor.

* Cilt ve deri hastalklarna kar koruyor

Bilimsel çalmalar yourdun, içerdii yararl bakteriler sayesinde ciltte oluan sivilce ve kzarklklara iyi geldiini gösteriyor. Probiyotik bakteriler sayesinde ayn zamanda kadnlarda sklkla karlalan vajinal mantar enfeksiyonlarna kar da koruyucu rol oynuyor.

* Kas geliimini destekliyor

Yourt içerdii protein sayesinde özellikle egzersiz sonras ypranan kaslarn onarlmasnda görev alyor. Protein dokularn gelimesi ve onarlmasn salayan temel besin öesidir. Doru protein kaynaklar tüketerek de kas geliimi ve ypranan kaslarn onarmn salamak mümkün. Bu protein kaynaklarnn balcalarndan biri de süt ve süt ürünleri.

* Tatl isteinin önüne geçiyor

Yanl duymadnz! Bir kase yourt tüketerek tatl isteinizi önleyebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, Bir kase yourt protein, karbonhidrat ve ya miktarn dengeli bir ekilde içerdii için kan ekerinin dengelenmesini salyor. Salkl beslenmenin temel talarndan biri de kan ekerinin dengeli olmasn salamaktr. Üstelik kan ekeriniz ne kadar dengeli olursa abur-cubur ve tatl istekleriniz de o kadar az olacaktr. Özellikle cannz tatl istediinde ise ev yapm meyveli yourt yaparak ya da meyve ve yourdu blenderdan geçirdikten sonra dondurarak son derece salkl tatllar elde edebilirsiniz diyor.

Ana Sayfaya Git