Evde gıda güvenliği

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, her yıl binlerce kişinin gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Piştikten sonra ağzı açık bırakılan besinlerin dışarıdan gelen mikroorganizmalarla çapraz bulaşma sonucu bozulma olasılığı oldukça fazladır. Süt, peynir, tereyağı gibi sadece pastörize edilmiş sütten yapılan ürünler, uzun süre saklanması gerekiyorsa mutlaka soğutucularda tutulmalıdır." dedi.

Haberler 16.07.2020 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Boyu, evlerde gda güvenliinin salanmas için alnmas gereken önlemlere ilikin uyarlarda bulundu.

Son yllarda artan hastalklar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla gda güvenliinin öneminin bir kez daha anlaldn ifade eden Boyu, her yl binlerce kiinin gda zehirlemesinden dolay yaamn yitirdiini söyledi.

Boyu, özellikle mutfaklarda zararl mikroorganizmalarn çoalp hastalklara yol açmasnn çounlukla buralardaki uygulamalarla ilintili olduuna iaret ederek, besin kaynakl hastalklardan korunmak için uyulmas gereken baz temel kurallar bulunduunu dile getirdi. Bu kurallarn banda temizliin geldiini vurgulayan Boyu, öyle konutu:

Temizlik, özellikle Kovid-19 salgn sürecinde daha da ön plana çkan bir husus. Tuvaletten çktktan sonra, yemek yapmaya balamadan önce ve yemek yaparken eller sk sk en az 20 saniye ykanmaldr. Mutfaklar devaml temiz ve düzenli tutulmaldr. Mutfak lavabosu, kesme-dorama tahtalar ve yemek hazrlama kaplar sürekli temizlenmeli ve mikroplardan arndrlmaldr.

- çi gdada kullanlan bçak baka yiyeceklerde kullanlmamal

Yemeklerin piirilmesi srasnda 70 derecenin üstündeki scaklkta patojenlerin yok olduu ve mikroorganizmalarn büyük çounluunun öldüü bilgisini veren Boyu, Pitikten sonra az açk braklan besinlerin ise dardan gelen mikroorganizmalarla çapraz bulama sonucu bozulma olasl oldukça fazladr. Süt, peynir, tereya gibi sadece pastörize edilmi sütten yaplan ürünler, uzun süre saklanmas gerekiyorsa mutlaka soutucularda tutulmaldr. Deniz ürünleri de soutucularda saklanmal, çok uzun süre bekletilmeden piirilmelidir. ifadelerini kulland.

Donmu besinlerin buzdolab ssnda çözdürülmesi gerektiine iaret eden Boyu, pimi yemeklerin de oda scaklnda iki saatten fazla bekletilmemesi gerektiini söyledi.

Boyu, özellikle et, tavuk, yumurta ve balk gibi hayvansal ürünlerin iyice piirilmesi gerektiini vurgulayarak öyle devam etti:

çi gda hazrlanmasnda kullanlan bçak, dorama ekipmanlar baka yiyeceklerde kullanlmamaldr. Yiyeceklerin doru sda saklanmas gda güvenlii açsndan büyük önem tamaktadr. Piirilmi fakat hemen tüketilmeyecek yemekler buzdolabnda 0-4 derecede tutulmal, servis edilecek yemeklerin ise 60 derecenin altna inmemesine dikkat edilmelidir.

- Temizlik malzemeleri gdalarla ayn yere konulmamal

Boyu, yiyecek hazrlama ve piirme kaplarnn iyice ykanmasnn da önem tadna dikkati çekti. Anm piirme kaplarnn kullanlmamas gerektiini belirten Boyu, çatlak ve çok küçük gözenekleri olan yüzeylerde mikroorganizmalar kolaylkla çoalabilir. Rengi deimi, yumuam veya çürümü, böceklenmi veya kemirgenlerce zarar görmü besinlerin atlmas gerekir. Bu tür besinler kesinlikle kullanlmamaldr. Konservelerde sznt ve bombeleme varsa bu tip besinler kesinlikle kullanlmamaldr, öldürücü olabilir. dedi.

Düzenli temizlikle birlikte haere kontrolünün de iyi yaplmas gerektiini vurgulayan Boyu, unlar kaydetti:

Temizlik malzemeleri gdalarla ayn yere konulmamal. Yumurta satn alrken kabuu temiz ve çatlak olmayanlar tercih edilmelidir. Mayonez gibi çi yumurtann kullanld ürünlerin hazrlanmasnda temizliinden ve tazeliinden emin olmadnz yumurtalar kullanlmamaldr. Düzenli temizlik, etkin haere ve kemirgen kontrolü salanmaldr.

Ana Sayfaya Git