Evde kal ama evde sakatlanma

Ev işleri sırasında yaşanacak uzun süreli duruş bozuklukları veya doğru olmayan yüklenmeler diz, bel, boyun, omuz gibi bölgelerde problemlere yol açmaya başladı. Ağır ev işi yapan kişilerin ortalama yüzde 60’ı her yıl kas iskelet sistemi ağrıları nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanmalar hatta sakatlıklar yaşanıyor.

Haberler 27.04.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kiilerin yaamlarn etkileyen bu durumdan korunmak için risk faktörleri bilinmeli, ev ortam ergonomiye uygun düzenlenmeli ve ev ilerine basit önlemler alarak oluabilecek sorunlarn önüne geçilmeli.

HATALARI TEKRAR ETMEMEK

Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursa, yaplan hatalar ve alabileceiniz önlemler hakknda u bilgileri verdi:

1) Salkl vücut duruu için çallacanz yüzeylerin (tezgah gibi) yükseklii her zaman önemlidir. çalacanz yüzeyler çok yüksek veya çok alçak olmamaldr. Alçak yüzeylerde çalmanz uzun süreli kambur pozisyonda durmanza sebep olacaktr. Bu duru ileride yaayacanz bel boyun ve srt problemlerine neden olabilmektedir.

2) Yüzeyin yüksek olmas ise dirsek ve kolda zorlanmaya sebep olur. Tezgah yükseklii dirsekten 5-10 cm aada olmaldr, ar i yapanlar için ise bu seviye10-25 cmdir. Bu durumda tezgahnz ykmak yerine ayanzn altna bir yükselti koymay deneyin.

3) Yüksek bir yere uzanmadan çalabileceiniz yüzey yükseklikleri omurganzn duru sal için her zaman en idealidir.

4) Bel bölgenizden destek alp öne doru eilerek uzun süre yapacanz iler o bölgeye binen yükü arttrmaktadr. Bu durum ilk balarda bel arlarnzn olumasna yol açabilmekle birlikte ilerleyen dönemlerde bel ft tablosu ile karlama riskinizin artmasna neden olabilir. çallacak yer ile aranzdaki mesafe 30 cm üzerinde olmamasna özen göstermelisiniz.

UZUN SÜRE AYAKTA KALMAK

5) Uzun süreli ayakta kalarak veya oturarak i yapmaktan kaçnmalsnz. Sürekli ayn pozisyonlarda kalmaktan kaçnn, bu tarz ilerinizi gün içindeki zamana yayabilirsiniz.

6) Lavabo gibi alanlarda ykama ilemi gerçekletireceiniz zaman bir admnz öne alarak çalmalsnz ve daha sonra dier bacanz ile deitirmelisiniz.

7) lerinizi yaparken uzun süreli ani dönme hareketlerinden kaçnmalsnz. Bu tarz stresler vücutta yaralanma mekanizmasn tetiklemektedir. Ani dönme hareketleri yerine adm alarak hedefe yönelmeniz daha salkldr.

8) Günlük hayatnzda skça kullandnz eyalarnz kolay ulaabileceiniz yerlerde muhafaza edebilirsiniz.

9) Perde asmak veya yüksek bir yere uzanmak gibi ba üzerinde yapacanz aktiviteler omuz, boyun gibi bölgelerinizde yaralanmalara neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için merdiven ve benzeri yükselticilerden destek alabilirsiniz.

10) Ütü yaparken masanzn yükseltisini kambur pozisyonda durmayacak ekilde ayarlamalsnz. çamar sepetinizi tabure gibi yardmc eyalarn üzerine koyabilirsiniz. Böylelikle sepetin içinden ütüleyeceiniz eyay almak için sürekli kontrolsüz öne doru eilmenin önüne geçerek omurga salnz koruyabilirsiniz.

11) Yerleri dizlerinizin üzerinde silmemelisiniz. Bu durum ileride diz ekleminiz ve çevre dokularnzda yaralanmalara neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için uzun sapl yer silme aparatlarndan destek alabilirsiniz. Bu tarz aparatlarI temin edemiyorsanz dizlerinizin altna yastk koyabilirsiniz.

12) Elektrik süpürgenizi kullanrken süpürge sapnn uzun olmasna ve vücudunuza göre ayarlanabilir olmasna dikkat etmelisiniz.

13) Temizlik esnasnda bulunduunuz ortam havalandrmaya özen göstermelisiniz. Temiz hava hem daha dinç hissetmenizi salayacaktr hem de temizlik esnasnda kullandnz deterjan vb. kimyasal içerikli ürünleri solumanza engel olacaktr.

14) Temizlie balamadan önce dirseklik ve dizlik gibi yardmc ekipmanlar kullanabilirsiniz. Bu ekipmanlar temizlik srasnda yaralanma riskinizi minimum seviyeye indirebilmektedir.

15) Temizlik srasnda mutlaka molalar vermelisiniz. Her 30 dakikada bir 10 dakika mola vermeniz vücudunuzun yorulmasna engel olacaktr.

Ana Sayfaya Git