Evde kalan yaşlılara "kas ve kemik kaybı" uyarısı

Prof. Dr. Şansın Tüzün, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sokağa çıkması kısıtlanan yaşlıların, hareketsizlik nedeniyle kas ve kemik kayıpları yaşayabilecekleri uyarısında bulundu.

Haberler 30.04.2020 - 01:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tüzün, Kovid-19 önlemleri kapsamnda evde kalan 65 ya ve üstü vatandalarn, fiziksel hareketlilii brakmamalarn, baharn gelmesiyle yüzünü gösteren güneten de yararlanmalarn önerdi.

Hareketsiz yaamn, Kovid-19 açsndan da risk tadna iaret eden Tüzün, Evde tutarak yallarmz virüsten korurken, onlar evde kalmann olumsuz bedensel etkilerinden korumay da ihmal etmemeliyiz. Uzun süre evde kapal kalan yallarda çeitli problemlerin ortaya çkmas kaçnlmazdr. dedi.

Tüzün, yal bireylerin ev içi kazalara maruz kalabildiine iaret ederek, öyle konutu:

Bu oran ya ilerledikçe yüzde 50leri buluyor. Ev içinde gerçekleen bu dümeler, krlgan yallarda bata krklar olmak üzere çok ciddi klinik sonuçlara da yol açabiliyor. Üzücü olaylara mahal vermemek için evde kalnan bu dönemde yallarmz bekleyen tehlikelerden kas ve kemik kaybna kar önlem almalyz. çünkü özellikle 50 yandan sonra sarkopeni denilen kas kayplar balyor. Gerek evde kalmann getirdii hareket kstll, gerekse ramazan ay nedeniyle iki öün arasndaki uzun açlk döneminin kas kaybna neden olmamas için beslenme ve fiziksel aktivitenin optimal düzeyde tutulmas gerekmektedir.

- Hindi eti, ramazan sofralarnda olmas gereken faydal bir besindir

Kronik hastal olmayan ve oruç tutan yallar için de önerilerde bulunan Tüzün, Ramazan ay içinde beslenmede, kilogram bana en az bir gram protein, kreatin ve omega 3ten zengin besinler tüketmek, yeterli D vitamini almak, kas kayplarn önlemek için çok önemlidir. Yallar için hindi eti düük kolesterol ve yüksek kreatin içerii nedeniyle ramazan sofralarnda olmas gereken faydal bir besindir. diye konutu.

Prof. Dr. Tüzün, evde kalan yallarn beslenmelerine özen göstermesi gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Evde kalmak, güne ve hareketten uzak durmak bir dier küresel pandemi olarak deerlendirebileceimiz, D vitamini yetersizliini de tetikliyor. Bu durum en fazla zaten yüksek risk grubunda olan yallarmz etkisi altna alyor. Ülkemizin beslenme alkanlklar, D vitamininin diyetle alnmas için çok elverili deil. Yurt dnda olduu gibi D vitamini katkl ürünler yaygn olmadndan özellikle yallar destee ihtiyaç duyabiliyor. Bilindii gibi ultraviyole nlar pencere camndan geçmez. Evde kalanlar frsat buldukça 20-30 dakika bahçe, balkon ya da pencereden vücutlarnn yüzde 20sini günee maruz brakmaya çalsnlar.

Ülkemizin corafi konumu dolaysyla mays aynda güne nlarndan en çok yarar göreceimiz dönem balyor ve bu durum ekim ayna kadar devam etmektedir. Dolaysyla bu ans iyi deerlendirmek gerekir. Yaplan son çalmalar, D vitamininin baklk sistemi üzerine etkileri dolaysyla Kovid-19a kar da koruyucu ve hastaln iddeti üzerinde etkili olduunu göstermektedir.

Ana Sayfaya Git