Evde yakılan kalori!

Koronavirüs salgını insanların günlük hayatının tamamen değişmesine neden olurken, evde geçirilen sürenin artması sonucu yaşanan hareketsizliğin insan sağlığı üzerinde kalıcı hasar bırakmaması için metabolizmayı rutin işleyişine döndürmek gerekiyor

Haberler 11.05.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn insanlarn günlük hayatnn tamamen deimesine neden olurken, evde geçirilen sürenin artmas sonucu yaanan hareketsizliin insan sal üzerinde kalc hasar brakmamas için metabolizmay rutin ileyiine döndürmek gerekiyor.

Prof.Dr. Vedat Göral, evde kalnan bugünlerde, koronavirüsten sonraki en büyük tehlikenin, ar kilo art ve obezite olduuna iaret ederek, bu nedenle beslenmenin optimize edilmesi gerektiini söyledi.

Eski günlük rutine dönülmesi ve bunun devam ettirilmesi gerektiini ifade eden Prof. Dr. Göral, Aksi halde, eker hastal, yüksek tansiyon, karacier yalanmas ve buna bal kalc hasarlar oluacaktr. dedi.

Prof. Dr. Göral, korona günlerinde karantinada, yetersiz hareket nedeniyle evde, günde 400-500 kalori bile yaklmadna dikkati çekerek, Halbuki günde en az 2 bin kalori yakmamz gerekir. Bu nedenle porsiyonlar küçültmek, kalorisi yüksek gdalardan mutlaka kaçnmak, mümkün olduu kadar hareket etmek gerekiyor. çikolata, un, cips gibi bol kalorili ynaklar yapanlar, bunlar tükettikten sonra yerine yenisini almamas gerekiyor. Pandeminin giderek gücünü kaybetmeye balad bu günlerde, u sralar fazla ya, eker ve tuz içeren hazr yiyeceklere yönelinmemesi ve aktivitelerimizin mutlaka artrlmas gerekiyor. diye konutu.

KLO VERMEDE ISRARCI OLUNMALI

Prof. Dr. Göral, gün içerisinde evde yaplabilecek pek çok egzersiz uygulamalaryla, kas ve eklemleri harekete geçirerek, arlarndan kurtulma imkanna ulalabileceini, egzersizin ayrca, baklk sistemini ve ruhu da mutlu klacan belirterek, e arabamzla deil de yaknsa yürüyerek veya sosyal izolasyona uymak koulu ile toplu tama araçlaryla veya bisiklet ile ie gidilmelidir. ifadelerini kulland.

Pandeminin yaratt ruhsal yük ve gelecein belirsizliinin, insanlarn gerektiinden fazla yemesine yol açtn aktaran Prof. Dr. Göral, sözlerini öyle sürdürdü:

Sürekli stres ve panik hali sonucu, kortizol kan dolamnda daha uzun süre kalmakta, bu da itah arttrarak daha fazla yemee neden olur. Dolaysyla stresle baa çkabilmek, doa yürüyüü, müzik, spor, yüzme veya bahçe ileri gibi aktiviteler ile açk havada zaman geçirmek ve mutlu klacak aktiviteleri yapmak gerekir. Gerekirse bir psikoloa da gidilmeli ve destek alnmaldr.

Evde mutlaka bir tart cihaz olmal ve kii fazla kilolarn hesap ederek, ayda ortalama 5 kg civarnda fazla kilolarndan kurtulmay planlamaldr. Kilo vermek için program hazrlanmal, arzulanan kilo kayb aral belirlenmeli, her gün tartlmal, deiiklikler kaydedilmelidir. Bu, hedefinize yaklap yaklamadnz anlamanza yardmc olacaktr, mutlaka hedefe ulalmal, kilo veremem artk diyeti yapmamalym denmemelidir. Kilo vermede srarc olunmaldr.

SOSYAL MEDYADA GEçRLEN VAKT AZALTILMALI

Prof. Dr. Göral, korona günlerinde, kilo art, karacier yalanmas ve mide/barsak sorunlarnn oldukça arttna dikkati çekerek, Bir hekim kontrolünde, mutlaka gerekli kan tetkikleri yaplmal ve uygun bir yol çizilmelidir. Beslenmede, karacier yalanmas, obezite, tansiyon ve insülin direncine neden olan karbonhidratl, ekerli, yal ve kalorisi yüksek gdalar terk edilmeli, daha ziyade sebze ve protein arlkl gdalar tercih edilmelidir. Alkol alnm da kstlanmal veya kesilmelidir. deerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medyada geçirilen vaktin, azaltlmas gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Göral, çünkü hareketsizlie ve kilo almamza sebep olmaktadr. dedi.

HAREKETSZ GÜNLERMZN BR çIKII ELBET OLACAKTI

Beslenme Uzman Diyetisyen Gizem Gençyürek ise pandemi sürecinde karantinaya giri yapldn ve imdi bu sürecin de yava yava sonuna gelindiini belirterek, unlar kaydetti:

Evde bolca zaman geçirdiimiz, hareketsiz günlerimizin bir çk elbet olacakt. çoumuzda bu çk düünmeyip an kurtarmaya odaklandk. Strese girdik, can skntlar, belki üzüntüler yaadk, kendimizi belki çoumuz için en kolay mutlu olma yolu olan yemek yemeye verdik, basit karbonhidrat tüketimi artmakla paralel hareketsizlik artt, bu sürecin ramazan ayna denk gelmesiyle oruç tutmaya baladk. Bu süreçte metabolizmamz kontrolü ele almaya çalrken muhtemel bir yavalama meydana geldi. Artk yava yava hem karantina günlerimizin sonuna gelmeye baladk hem de ramazan ayn yarladk, metabolizmamz rutin hayatna döndürme zaman geldi. Geçirdiimiz zor günler, gelecek yllara salmz üzerine kalc hasarlar brakmamal ve bunun için artk bir an önce harekete geçmeliyiz.

HAZIR VE PAKETL GIDALARDAN UZAKLAILMALI

Gençyürek, gün içerisinde egzersiz/meditasyon için zaman ayrlmas gerektiini ifade ederek, Hazr ve paketli gdalardan uzaklap kaliteli protein ve karbonhidrat kaynaklarna yönelmeliyiz. Su tüketimimizi artrp yavalayan metabolizmamz hzlandrmak için baz besinlerin tüketimini artrmalyz. Yeil çay, biberiye çay gibi bitki çaylar, biber, brokoli, kereviz gibi sebzeler, pul biber, tarçn, zencefil gibi baharatlar, yourt, kefir, kahve ve kurubaklagiller (özellikle mercimek) metabolizmay hzlandrmada etkili besinlerin balcalar. Bu besinleri günlük beslenmemize ekleyerek/miktarn artrarak rutin yaantmza dönmeye balayabiliriz. diye konutu.

Bu süreçte alnan fazla kilolardan kurtulmak için de bavurulan çok hzl kilo verme çabalar, detoks programlar, yanl diyet uygulamalarnn zaten yorulan ve aran metabolizmay daha da yormaya neden olacan vurgulayan Gençyürek, bu nedenle bu sürecin etkilerinden ancak alannda uzman kiilerden alnacak kiiye özel hazrlanan beslenme programyla kurtulma ve kontrol altna almann mümkün olacan söyledi.

Ana Sayfaya Git