Eve kapanıp sürekli uyuyarak yenemezsiniz!

Doğanın uyanışına tanıklık ettiğimiz şu günlerde bedeniniz bu uyanışa aynı hızla cevap veremiyor mu? Hareketlenmek istediğinizde de yorgunluk hissi, gerginlik, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetler peşinizi bırakmıyor mu?

Haberler 18.04.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baharla birlikte vücutta artan enerji gereksinimini vücut karlamakta zorluk çekiyor, yani takvimler bahar gösterirken vücut halen k mevsiminde kalyor ve bahar yorgunluu kaçnlmaz oluyor. çözüm ise hareket etmekten geçiyor. Bu halsizlikle nasl spor yaparm diye düünmeden k küllerinden ancak sporla arnmann mümkün olduunu söyleyen Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Ahmet Karabulut, spor yaparken salkl beslenme alkanlklarnn ve günlük 2 litre su tüketimin de ihmal edilmemesi gerektiini hatrlatyor. Doç. Dr. Ahmet Karabulut, hem bahar yorgunluuna çözüm getirecek, hem de kardiyovasküler hastalklar açsndan koruma salayacak egzersiz önerilerini sralyor...

Bahçeye inme zaman

Egzersiz yapmann en keyifli yollarndan biri olan bahçe ileri düzenli yapldnda kalp damar hastalklarndan korunmay salyor. Bahçede ortalama bir saat çalma, yaklak alt kilometre yol yürümeye edeer tutulmakla birlikte, vücuda esneklik ve direnç kazandryor. Özellikle gün ve toprakla ilgilenmek gerginlik ve kaygnn da azalmasna katk salyor. Ancak bahçe ileriyle ilgilenirken vücut pozisyonuna dikkat edilmesi gerekiyor. Öne eilerek yaplan çalmalar bel arlarna yol açabilecei için, özellikle bel ft olan kiilerin hareketlerine özen göstermesi gerekiyor. Küçük çapalarla çalmak bele binecek yükü azaltaca için tercih edilebilir. Bununla birlikte çalrken on dakikada bir küçük molalar vermek yada vücut pozisyonunu deitirmekte yarar salyor.

Güne geveme hareketleri

Bahar yorgunluunun getirdii arlardan kurtulmann bir yolu da vücuda esneklik kazandrmaktan geçiyor. Özellikle sabah günei ile yaplacak esneme ve geveme hareketleri vücudun güne zinde balamasna katkda bulunuyor. Ayrca sabah günei, kn azalan D vitamini seviyesinin artmasn da salyor. Yoga, pilates esneme ve geveme için en ideal sporlar olarak gösteriliyor.

Yürümek için frsat yaratn: Souk havalar bahane ederek ara verdiimiz yürüyülere tekrar balama zaman gelmedi mi? Haftann be günü yaplacak 30 dakika tempolu yürüyü ile hem vücuda zindelik kazandrmann yansra, kalp ve damar salnn korunmasna da katk salyor. Tempolu yürümekte zorlanan yallarn da, hafif tempoda da olsa bu alkanl kazanmalarnda yarar görülüyor. Yürüyü yapamaya frsat bulamayan kiilerde, günlük atlacak 10 bin adm vücudu zinde tutmak için gerekli gücü salyor. Gündelik yaam içinde, mümkünse asansör yerine merdiven kullanmak, eve giderken bir durak erken inip yürümek gibi frsatlar yaratmak gerekiyor.

Bisikletleri sakladmz yerden

Bisiklet kalp ve damar saln korumada en çok tercih edilen sporlarn banda geliyor. Vücuda genel kondisyon kazandrmann dnda, kaslar güçlendirerek vücuda esneklik salamaya yardmc oluyor. Günlük yarm saat orta tempo pedal çevirmek kalp ve damar salna azmsanmayacak fayda salyor. Ayrca, aratrmalar özellikle kadnlarda günde 5 dakika bisiklet sürmenin kaslar güçlendirdii ve kilo almay önlediini gösteriyor. Ancak sfr kondisyon ile direk bisiklet sporuna balamak kas arlarna yol açabilecei için, balamadan önce bacak kaslarna yürüyülerle kondisyon kazandrmak kas arlarn azaltmaya yardmc oluyor.

Her mevsim yüzmeye evet!: Genellikle yaz aktivitesi olarak deerlendirilse de her mevsim rahatlkla yaplabilen yüzme, kalp ve damar saln korumann yannda vücuda esneklik ve direnç kazandrmay salyor. Her ya grubunda yaplabilen bir spor olan yüzme, özellikle yürümek yada bisiklet kullanmak gibi sk tercih edilen sporlar yapamayanlar için ideal bir alternatif olarak gösteriliyor. Düzenli nefes egzersizi ile birlikte yüzmek vücudun oksijen kullanma kabiliyetini de artryor. Günlük 30 dakikalk yüzme ile hem vücudu fit hale getirmek, hemde kalp ve damar saln korumak mümkün olabiliyor.

Ana Sayfaya Git