Evliliği bitiren 10 sebebe dikkat

Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, evliliği bitiren sebepler hakkında bilgi verdi.

Haberler 15.07.2018 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd.Doç.Dr. Rdvan Üney, Evlilik, iki farkl kiinin aile kurmak üzere, kanunlarn uygun gördüü ekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürdürülmesi planlanarak bir araya gelmesidir. ki kii heyecanla evet der ve hikye balar. 2014 ylnda Türkiyede 600 bin evlilik gerçekleirken, ayn yl 130.000 boanma gerçeklemitir. Bu durum her 45 evlilikten biri ayrlkla sonuçlanyor. Evlilii yapmak kadar yaatmak ve devam ettirmek de çok önemli olduunu bu rakamlar gösteriyor. Ülkemizde her 5 evlilikten 2si ilk be ylda boanyor. Aratrmalar Türkiyede boanmann en önemli nedenlerinin geçimsizlik, aldatmaaldatlma, iddet ve terk edilme olduunu gösteriyor. Ancak bu sebepleri biraz daha açmak gerekir dedi.

EVLL BTREN ETKENLER

Yrd.Doç.Dr. Rdvan Üney, boanmann en sk 10 nedenini öyle sralad:

1. Yalan söylemek: Her iliki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eler birbirine kar üpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yklan güvenin tamiri zordur.

2. Ekonomik skntlar: Batan olan ve devam eden ekonomik skntlar olabilecei gibi, evlilik srasnda iini kaybetme ya da iflas ve bunun sonucu oluan borçlar, kredi kart borçlar, icralar gibi bir sürü olumsuzluklar.

3. iddet, aalama ve eletiri: Evlilikte kiiler olumlu duygular yaamak isterler. Ancak sürekli eletiri, aalamalar ve iddetin devreye girmesi boanma olmasa bile evlilii kt üzerinde kalan bir durum haline sokar.

4. Aldatma: Aldatmada kusur aldatlann deil aldatanndr. Ancak aldatlan kii kendisini yetersiz görür. Aldatan affetmek bu davrann devamn salar. Güvensizlik baladktan sonra evlilik çekilmez bir hal alr.

5. Kar taraf deitirmeye kalkmak: Kiinin bugüne kadar olan bilgisi ve hayat görüü kolayca deimez. Tartmak; aksine inatç bir tutum oluturur. Kiiler birbirlerinden istedikleri eyi açklkla ve duygularn katarak ifade etmezlerse iliki tkanr.

6. Kalabalk yaamlar: Ülkemizde bir ksm çiftler aile büyükleri ile birlikte yaamaktadrlar, ya da aileler ilikiye müdahale etmektedirler. Evlilikte herkes kendi ailesinden sorumlu olmaldr. Eini ailesiyle kar karya getirmek ve bunu görmezden gelmek kiilerin birbirlerine inançlarn ve güvenlerini kaybetmelerine neden olmaktadr.

BRBRNDEN UZAKLAMAK

7. Birbirinden uzaklamak: çou çift evlilikleri esnasnda gerek i hayatnn stresi gerekse çocuklarn ihtiyaçlar nedeniyle birbirlerine zaman ayramaz hale gelirler. Bir süre sonra bu ihmal nedeniyle birbirlerine yabanclarlar.

8. Sorunlar çözmeden yola devam etmek: Evlilikte zaman zaman tkanklklar oluur. çiftlerden biri ya da her ikisi de bunu görmezden gelirse, giderek krizler artar ve bu birikim sonunda patlamalara neden olur. Sorunun çözümünü bulmak için kiiler nereden balayacaklarn da bilemezler.

9. Cinsel sorunlar: Balangçta iyi olan cinsel yaant bazen giderek yaam artlarnn younluu, ekonomik sorunlar, aile bireylerinin sorunlar nedeniyle giderek önemini yitirir. Kiilere bir süre sonra ya kar taraftan cinsel olarak sour ya da kendisinin beenilmedii duygusuna kaplr.

10. Alkol, kumar ve psikolojik sorunlar: Bu tip sorunlar baladnda öncelikle kiiler birbirlerini idare etmeye balarlar. Ancak sonunda iliki zora girer. Aile ihmal edilmeye balanr. Bu tip sorunlar fark eder etmez profesyonel destek almaktan çekinilmemelidir.

Ana Sayfaya Git