Evlilik öncesi sağlık kontrolleri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sevinç Bilgin Soran, “Evlenmeden önce her iki tarafın da bir kontrolden geçmesi ve cinsellikle ilgili konularda bilinçlenmesi gerekiyor. Böylece genetik geçişli hastalıklar saptanabilir ve önlem alınabilir. Evlenecek kişilerin mutlaka üç ay önce bir hekime başvurmaları ve muayene olmaları gerekiyor” dedi.

Haberler 15.07.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Bölümünden Opr. Dr. Sevinç Bilgin Soran, evlilik öncesi salk kontrollerinin öneminden bahsetti.

Opr. Dr. Sevinç Bilgin Soran, Bir kadnn ilk adet görmeye balamasndan itibaren 6 ayda bir düzenli olarak jinekolojik kontrolden geçmesi art. Burada kadnlar ikiye ayrmak gerekir. Birincisi; daha önce herhangi bir cinsel ilikide bulunmam, cinsel yönden aktif olmam kadnlar; ikincisi de cinsel yönden aktivitesi balam yani daha önceden evlenecei kiiyle veya bir bakasyla cinsel birliktelikleri olmu kadnlar. Cinsel yönden aktivitesi balam kadnlarn düzenli olarak bütün kadnlar gibi 6 ayda bir kadn doum uzmanna giderek muayenelerini olmu ve rahim az kanseri için pap smear testlerini yaptrm, kontrolden geçmi olmalar gerekiyor. Evlenmeden önce ksa sürede çocuk planlar yoksa kendilerine uygun bir doum kontrol yöntemini sorgulam ve uyguluyor olmalar gerekli. Evlendikten hemen sonra çocuk planlanyorsa baz ek testlerin yaplmas ve üç ay öncesinden doktorunun önerecei vitamin takviyesine ihtiyaç var diye konutu.

HANG TESTLER YAPILMALI?

Sevinç Bilgin Soran, Hem erkek hem kadnn evlenmeden önce mutlaka cinsel iliki ve kan yoluyla bulaan AIDS, Hepatit B, Hepatit C testlerini yaptrmas gerekir eklinde konutu.

Erkekler ne gibi salk kontrolleri yaptrmal? sorusuna, Ayn ekilde erkekte de eer bir problem varsa, örnein ereksiyon (sertleme) veya aknt problemi, o zaman mutlaka bir üroloji uzmanna gidip muayene olmas gerekir. Bunun dnda e adayyla birlikte onun muayenesinde bulunmas, aile planlamas veya cinsel sorunlar hakknda fikir sahibi olmas önemlidir. Bu konuda erkein de bilinçli hareket etmesi ileride doabilecek olumsuzluklarn da önüne geçer yantn verdi.

çOCUK SAHB OLABLMEK

Opr. Dr. Sevinç Bilgin Soran, hemen çocuk sahibi olmay düünmeyen çiftlerin korunma yöntemleri hakknda u bilgileri verdi: Gebelikten korunma önemli. Bizim, çiftlere evlenmeden 3 ay önce kontrole gelmelerini söyleme nedenlerimizden biri bu. çünkü o çift için en salkl korunma yönteminin ne olaca, daha önce geçirdii veya kaltmla geçen hastalklar var m gibi sorular önem tar: Doum kontrol hap m uygun olacak, yoksa prezervatif mi kullanacaklar? Hangi yöntemi seçeceklerini eler seçecek, biz yönlendireceiz. Bizim hedefimiz tüm ailelerin planladklar zaman ve salkl bir çocuk sahibi olmalarn salamak. stenmeyen gebeliklerin bir ekilde kürtajla veya düükle sonlanmasn istemeyiz. Her ey planl olduu zaman hem gelecekleri hem mutluluklar açsndan daha az sorun çkyor. Kullanmalar için herhangi bir tbbi engel yoksa daha önce çocuk sahibi olmam bir çifte ilk önerdiimiz kontrol yöntemi, kullanm son derece basit olan doum kontrol haplar. Bu haplarn yan etkileri az, koruyuculuklar da yüksek. Tabii bu haplar ilk kullanld aylarda, zaman zaman alma ile ilgili problemler çkabilir. Ya da baz kadnlarda bu haplarn yan etkileri görülebilir. Bu nedenle nikah tarihinden iki ay öncesinde doum kontrol haplarnn balatlmasn öneriyoruz. Alternatif olarak etkinlii biraz daha az prezervatif-diyafram gibi bariyer yöntemleri de denenebilir. Kadnlarn kullanabilecei kadn prezervatiflerini de sayabiliriz. Yalnz bu yöntemler konusunda kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli. Aileye en uygun ve etkili yöntemin hangisi olduu konusunda konuularak birlikte karar vermek en idealidir.

Evlilik öncesi yaplacak tarama testlerinin çok önemli olduun söyleyen Soran, Genç bir kadnn evlilik öncesi cinsel yaants varsa jinekolouna bavurmal, rutin pap smear testini ve kontrollerini yaptrmal, doum kontrol yöntemleri hakknda bilgi almal. Ayrca ideal anne olma ya, gebelik planlamas konusunda da bilgilendirilmeli. Evlilik hayatna geçecek genç kzlar tek eli bir yaantya hazrlanmakla birlikte cinsel yolla bulaabilecek hastalklar, normal fizyoloji, yumurtlama zamannn belirlenmesi, prezervatif kullanm ve kendilerine uygun olan dier doum kontrol yöntemleri (hormonal yöntemler, spiral, cilt alt implantlar gibi) hakknda bilgilendirilmeli. Evlilik öncesi danma alacak çiftlere normal anatomi ve fizyoloji hakknda bilgi verilmeli. Gerektiinde bu yardm bir psikolog eliinde yönlendirilmeli. Erkekler ise doum kontrol yöntemleri açsndan bilgilendirilmeli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git