Eylülde çocuklara grip aşısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruhi Günel, çocuklarda grip aşısının pandemi koşulları nedeniyle daha da önem kazandığını söyledi. Dr. Günel, eylül ayı sonuna doğru çocuk grip aşılarının yaptırabileceğini söyledi.

Haberler 31.08.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ruhi Günel, k sezonuna girilmesi ile çocuklarda grip vakalarnda artn beklendii bir döneme girildiini ifade ederek, Geçen sene pandemi nedeni ve evde kalmann etkisi ile grip vakalar dünyada yüzde 90 orannda azalmt. Bu sene okullarn açlmas, toplu yaam alanlarnn açlmasyla grip oranlarnn artmasn bekliyoruz. Bu nedenle de özellikle kronik hastal olan ve baklk sistemi zayf olan çocuklarn grip a yaptrmalarnda fayda var. Öte yandan Covid salgn nedeni ile de grip asnn yaplmasnda fayda vardr dedi.

GRP AISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Dr. Ruhi Günel, grip asnn eylül ay sonu itibari yaplabileceini belirterek, Grip as 6 ay üzerinde herkese yaplabilir. 6-36 ay arasnda yarm doz, 36 aydan büyüklere tam doz uygulanr. Ayrca 8 ya altnda ve ilk kez a yaplacaksa 1 ay ara ile 2 doz yaplmas gerekirken, 8 ya üzerindeki herkese tek doz yaplmas yeterli koruma salayacaktr. Kronik hastal olan kiilerde Covid çok daha ar seyrediyor. Bu yüzden alacamz tedbirlerle kiiye yüklenen hastalklar olabildiince azaltmaya çalmalyz. Grip as da bu anlamda çok önemli diye konutu.

KRONK HASTALII OLAN çOCUKLARA GRP AISI YAPTIRMALI

6 aydan büyük herkese grip as yaplabileceini ifade eden Dr. Günel, Özellikle okul çanda olan çocuklar risk altnda ise, kronik hastal varsa, çevresinden Covid virüsü kapma ihtimali yüksek ise bu gruba grip as yaplmasnn faydas var ifadelerini kulland. Salgn hastalklar nedeni ile hassas bir dönemden geçtiimizi söyleyen Dr. Günel, k dönemi hastalklar ile Covid hastalnn belirtileri kartrlabileceine dikkat çekti.

Günel, Bu nedenle de çocuklardaki ate, öksürük, burun aknts, karn ars, eklem ve kas arlar durumunda mutlaka bir çocuk hekimine görünmekte fayda var. Yüksek ihtimalle aileye grip ya da üüttüünü söyleyeceiz ama yaplan muayenede çocuun Covid olmadn mutlaka kantlamamz lazm. Özellikle okula giden çocuklar için söylüyorum; ate olduu takdirde çocuun izole edilmesi ve hekime refere edilmesi gerekir sözlerine yer verdi.

GRP AISI KMLERE YAPILMAMALI?

Dr. Günel, özellikle 6 aydan küçük bebeklere, gebeliin ilk 3 ayndakilere ve yumurta alerjisi olanlara grip as yaplmamas gerektiinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git