Fıtık olmamak için yürüyünüz

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. N. İrfan Ünver, bel ve boyun fıtıklarından korunmanın yöntemlerini anlattı.

Haberler 27.08.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bel ve boyun ftklarnn son yllarda çok sk görüldüünü ifade eden Ünver, bunun sebebinin hareketsiz yaam sonucu zayflayan adaleler olduunu ifade etti. Hareketsiz yaama vurgu yapan Ünver, nsanlar artk hareketsizleti. Önceden beden gücü ile çallrken, imdi insanlar ya masa ba çalyor ya da bir makineyi yöneten kii durumunda. Ulamlarn kendi araçlar ya da toplu tama ile yapyorlar. Sabah 08.00den akam 17.00ye kadar masa bana baml hareketsiz bir yaam yayorlar. Bu da boyun, srt, bel ve genel anlamda adaleleri zayflatyor diye konutu.

ADALELERDEK ZAYIFLAMA

Adalelerdeki zayflamann bel ve boyun ftklarna sebep olduunu söyleyen Ünver, nsanlar spor ve hareketten uzak kald için adale gruplar zayflyor. Kas ve iskelet sisteminde de zayflamalar oluyor. Beklenmedik ters bir hareket, ar kaldrma, düme gibi sebeplerle boyun ve bel ftklar kolaylkla oluuyor. Örenciler nasl ders aralarnda teneffüs yapyorsa, masa ba çalanlarn da 45 dakika arayla, 10-15 dakikalk aralar vermeleri, kalkp biraz yürümeleri gerekmekte. Mutlaka sporla ilgilenmeleri ve yürüyü yapmalar gerekiyor. Adaleleri güçlü tutmann tek yolu hareket ve egzersizdir. Bilinçli, programl ekilde egzersizler yaplmal. Bir fizik tedavi uzman, bir spor hekimi veya spor eitimi alm hocalar eliinde yaa göre spor yaplmal. Günlük 10 bin adm atmak çok önemli. Bu da normal tempoda 1 saatlik yürüyüe tekamül eder. Hiç spor yapamyorlarsa bunu yapmak art ifadelerini kulland.

AMELYATSIZ TEDAV MÜMKÜN

Bel ve boyun ft tehisinden söz eden Ünver, Öncelikle hastann fizik muayenesini yapyoruz. Fizik muayenede duyu kayb, güç kayb var m bunlara bakyoruz. Röntgen, MR, gerekirse EMG gibi tetkikleri yapyoruz. Ftn olu yeri, ekli ve durumunu bu yöntemlerle öreniyoruz. Yüzde 85-90 oranndaki ftk hastal ilaç tedavisi, korse ve fizik tedavi ile iyilemekte. Yüzde 8-10 oranndaki ftklar ameliyat gerektirmektedir. Cerrahi snrda olan hastalar beyin ve sinir cerrahi uzmanna ameliyat için yönlendiriyoruz dedi.

FZYOMER CHAZIYLA TEDAV

Ünver, Fizyomerde uygulanan tedavi yöntemleri hakknda bilgi vererek, unlar söyledi:

Fizik tedavide 1 saat süren klasik tedavi yöntemimiz var. Bunun dnda Robotik antaljik trak dediimiz bir cihazmz var. Bu cihaz ile tedavi, gün ar 15-20 dakika sürüyor, 10 seanslk bir tedavi yöntemi. Bu tedavide tamamen bilgisayar ve robotik sistem ile bel ve boyunda çekme ilemi yaplmakta. Bel ve boyun ft tedavisinde; manyetik alan, robotik lazer gibi baka fizik tedavi yöntemlerimiz de var. Bel ve boyun ft olan hastalarmza, ar kaldrlmamas, ani hareket yaplmamas, fazla ayakta kalnmamas gibi korucu tedbirlerde bulunuruz. Sert, çökmeyen koltuklarda 90 derece oturmak, ar kaldrlrken dizini bükerek eilmek, yataktan kalkarken yan dönerek kalkmak gerekiyor. Ar yorgunluktan, hoplayp zplamaktan, üümekten, uzun süre oturmaktan kaçnlmas gerekiyor. Boyun, srt ve bel kaslarn güçlendirici egzersizler, programlanm spor yaplmas da gerekiyor.

Ana Sayfaya Git