Fıtıktan korunmanın yolları

Uzmanlar, yapılacak basit önlemler ve hareketlerle bel ve boyun fıtığı olmaktan korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Haberler 14.08.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bel ve boyun ftklarnn her geçen gün artmakta olduunu ve daha erken yalarda karlalmaya balandn ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Ali ahabettinolu, sanayilemenin ve teknolojinin gelimesi, stres ve hareketsizliin de tetikledii bu rahatszln kiinin yaam kalitesini oldukça düürdüünü söyledi.

BOL VE BOYUN FITII HASTALII

Bel-boyun ft olma riskini arttran ama kontrol edebileceimiz faktörlerin varlna dikkat çeken Dr. ahabettinolu, Günlük yaam aktivitelerimizde daha özenle hareket ederek ftktan korunmak ve hayat daha konforlu hale getirebilmek mümkündür. Uzun süre oturmamak, sabit ayakta durmamak, ar yük kaldrmamak, itmemek ve çekmemek gibi basit önlemler bile ie yaramaktadr. Özellikle kilo kontrolü ve hareketli bir hayat tarz benimsenmelidir. Araç, asansör kullanmn snrlamak, kas ve eklemlerimizin esnekliini ve gücünü muhafaza etmek ve arttrmak için önemlidir. Sürdürülebilir bir egzersiz programn takip etmek, ayakkab seçiminizi de modaya göre deil ayak salnz düünerek yapmakta çok dikkat edilmesi gereken husustur. Yumuak tabanl, esnek ayakkablar giyilmeli ve tabanlar düz deil, öne doru hafif eimli olmaldr dedi.

FITIKTAN KORUNMANIN YOLLARI

Uzun bir süre geçirilen yatan da önemine dikkat çeken ahabettinolu, Yatak orta sertlikte ortopedik, yastklar boyun kavisini dolduracak yükseklikte olmasna dikkat edilmeli. Srt ve kol çantalar çok ar olmamal. Stres ve depresyon kaslar gererek spazmlara, spazmlar da ftk oluumuna katkda bulunur. Stresle ba etme-stres yönetme teknikleri örenilip uygulamaldr. Her ne kadar dikkat etsek de kontrol edebileceimiz ya da edemeyeceimiz ya, cinsiyet, doutan gelen yapsal özellikler, kaza, ameliyat gibi faktörlerin varlna ramen bel-boyun ftklarndan korkulmamas gerekir. Bunlar tedavi edilebilir hastalklardr. Ancak zamannda tedbir alnp tedavi yoluna gidilmesi önemlidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git