Faydaları sayılarında gizli!

Günümüzde her mevsim her meyveyi bulmak mümkün hale gelse de, sağlıklı olan, her meyveyi kendi mevsiminde tüketmek; tüketim miktarına da dikkat etmek!

Haberler 10.07.2018 - 12:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, içerdikleri vitaminler ve minerallerle her biri ifa deposu olan meyvelerin buna karn ar tüketildiinde fayda yerine zarar verdiini vurgulayarak Baklk sistemini güçlendiren, cildi yenileyen, kanser ve kalp hastalklarna kar koruyan meyveler porsiyon kontrolüne dikkat edilmediinde sala zararl hale gelmektedir. Özellikle diyabet hastalar çok daha dikkatli olmal diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, yaz meyvelerinde ideal tüketimin formüllerini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Üzüm

Kemik yapsnn güçlü olmasnda önemli olan bakr, demir ve manganez gibi mineralleri içeren üzüm, düzenli olarak tüketildiinde, osteoporoz gibi yaa bal kemik erimelerinin balamasna engel oluyor. Sinir sistemini güçlendiren, beyin yaplarn koruyan ve akne tedavisinde etkili olan üzümün bir porsiyonu 15 adede denk geliyor. eker oran yüksek bir meyve olduu için bu saynn almas karacier yalanmasna neden olabiliyor.

Kiraz

Bilimsel çalmalar her gün uyumadan 10 dakika önce tüketilen 1 porsiyon (15-20 adet) kirazn, uykuya dalmay kolaylatrdn ve uyku kalitesini artrdn gösteriyor. eker içerii nispeten düük olduu için diyabet hastalarnn da rahatlkla tüketebilecei bir meyve olan kiraz, gut hastalnn iyileme sürecine de destek oluyor. Ancak kan sulandrc etkisi olduundan kalp ve tansiyon hastalar dikkatli tüketmeli.

Karpuz

Hem lezzeti hem serinletici etkisiyle yazn vazgeçilmezi karpuz tam bir salk deposu. Kalpten kansere birçok hastala iyi gelen karpuz, buna karn eker oran yüksek bir meyve. 2 dilimi (80 gram) 1 porsiyona eit olan karpuzu tüketirken özellikle insülin direnci olanlarn, hipoglisemi ve diyabet hastalarnn kontrollü tüketmesi art. Zira 1 porsiyonu 180 kalori olup, 20 gr eker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir ve 1 gr lif içeriyor. Karpuzun yannda protein kayna olan peynir tüketmek kan ekeri seviyesinin daha normal seyretmesini salyor.

Kays

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan Demir içerii yüksek olan kays anemi ve anemi kaynakl pek çok hastal önlerken, tedaviyi de kolaylatryor. Kan oluumunu destekleyen, kan akn ve enerjisini artran kays, kanda biriken zararl atk maddelerin vücuttan atlmasna da yardmc oluyor. Günde 3-4 adet taze ya da kuru kays 1 porsiyona denk geliyor. Lif oran yüksek bir meyve olduundan kabzlk sorunu yaayanlara çok iyi gelirken, fazla tüketimi ishal sorununu artrabilir diyor.

Dut

Zengin içeriiyle kanseri önlemeden cilt bakmna dek birçok faydas bulunan dutun 1 porsiyonu 1 çay bardana eit. Ancak çou zaman lezzetine kanp ölçüsüne dikkat edilmez ve ar tüketilirse bakl güçlendirmek yerine bu kez tam tersine bakl düürüyor, karn ars ve mide bulantsna neden olabiliyor, genel salk durumunu bozabiliyor. Bu arada dutu pestisit kalnts nedeniyle iyi ykayarak tüketmek gerekiyor.

ncir

Kolesterolü düürücü etkisi olan incir, çok yüksek lif oranyla barsak sal için de son derece önemli bir meyve. Özellikle çözünür bir lif olan pektin içerii sayesinde salkl barsak hareketlerini uyaryor. çalmalar incir tüketiminin kolon kanserini önlediini ortaya koyuyor. 2 adet taze incir 1 porsiyona denk gelirken, insülin direnci olanlar dikkatli tüketmeli. Kan ekerini dengelemek için incir tüketirken yannda 1 bardak süt tercih edebilirsiniz.

Kavun

Zengin potasyum ve su içeriiyle salk deposu olan kavun, vücuttan toksik maddelerin atmn kolaylatrrken, kalp krizi riskini azaltyor, kötü kolesterolün düürülmesine fayda salyor. Yüksek potasyum içerdii için böbrek hastalarnn ve hiperpotasemi hastal olanlarn doktoruna danarak tüketmesi gerekli. Günde 2 dilim kavun 1 porsiyon meyveye denk geliyor.

Erik

Glisemik indeksi düük olan erik kan ekerini dengeliyor ve kilo vermeyi kolaylatryor. eker içerii düük bir meyve olduundan diyabet hastalar rahatlkla tüketebilir. Stres kart mineral olarak bilinen magnezyum da erikte oldukça fazla miktarda bulunuyor. 10 adet küçük boy erik 1 porsiyon meyveye denk gelirken, erii tuzlayarak tüketmek vücutta ödem olumasna neden olabiliyor. Özellikle tansiyon hastalarnn tuz dökmeden yemeleri art.

eftali

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan eftali lif içerii sayesinde sindirime yardmc olup kabzl azaltrken, hamileler ve anne karnndaki bebekler için saysz fayda salyor. Günde 1 orta boy eftali tercih edilebilir. Tüylü yaps boaz tahri edebilecei için kabuunu soyarak tüketebilirsiniz diyor.

Porsiyon miktarlar

Karpuz: 2 dilim (80 gr)

Kavun: 2 dilim

ncir: 2 adet

Kiraz: 15-20 adet

Erik: 10 adet

Üzüm: 15 adet

Kays: 3-4 adet

eftali: 1 adet

Dut: 1 çay barda

Ana Sayfaya Git