Fazla dezenfektan kullanımı da cildi kurutuyor

Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, cilt kuruluğuna değinerek, "Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle hayatımıza dahil olan dezenfektanların aşırı kullanımından, deterjan, aseton ve kimyasallarla aşırı temastan kaçınılmalıdır. Fazla dezenfektan kullanımı da cildi kurutuyor" dedi.

Haberler 17.11.2021 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saln ve güzelliin en önemli göstergelerinden saylan ve vücudumuzu tüm d etmenlere kar bir zrh gibi koruyan cilt tabakas, mevsim koullarndan dorudan etkilendii için özellikle kn özel bir bakma ihtiyaç duyuyor. Öyle ki sadece havalarn soumas deil nem orannn dümesi, su tüketiminin azalmas, rüzgar, hava kirlilii, güne n daha az aldmz için duygu durumumuzun da stresli hale gelmesi gibi nedenler de çeitli deri hastalklarn tetikliyor. Bunlarn banda da halk arasnda deri kuruluu olarak bilinen kseroz sorununun geldiini ifade eden Dermatoloji Uzman Dr. nci Sak, Kn cilt salmz korumak için banyo ve duta kullandmz ürünlere dikkat etmeli, cildimizi nemlendiren ürünler kullanmal, bol su içmeli ve salkl beslenmeliyiz. Doymam ya asitlerinden (zeytin ya) zengin beslenme de cilt kuruluunu önlemede fayda salar. Yemeklerde yeterli miktarda zeytin ya tüketmekte fayda var diye konutu.

Bebekler ve yallarn risk altnda olduuna deinen Sak, Özellikle bebek ve çocuklar ile ileri yata olanlar, çok sk du alanlar, yüzme havuzuna gidenler, kuru ve sert iklim bölgelerinde yaayanlar deri kuruluu sorunuyla daha çok karlayor. Mevsimsel etkinin yan sra kn kalorifer, soba ve stclarn etkisiyle ortam nemi azald için ciltte kuruma da kaçnlmaz hale geliyor. Kuruluk özellikle kollarda ve bacaklarda daha belirgin oluyor. Bu bölgelerde daha az ya bezi bulunur. Yüz, dier vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliinde ise lipitlerin (yalarn) kritik rolü vardr. Sk du alndnda doal deri lipitlerinin yeniden oluabilmesi için yeterli süre olmad için kuruluk özellikle ya bezleri daha az olan kol ve bacaklarda belirgin olur ifadelerini kulland.

RASTGELE NEMLENDRC KULLANMAK DORU DEL

Ciltteki kuruluun, soyulma ve kanmaya neden olduunu söyleyen Sak, Tedavi edilmeyen cilt kuruluu pullanma, soyulma, kantya sebep olabiliyor. Kuruluk bu evreye gelmeden önce dermatoloji uzmanna danmak gerekir. Kiinin ikayetleri, belirtilerin süresi ve iddetinin tedavi eklini belirliyor. Bazen sadece nemlendirici yeterli olurken kimi durumlarda antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremler kullanmak gerekir. Rastgele nemlendirici kullanmak doru deil. Hastann deri tipine ve ikayetlerine uygun nemlendiriciler kullanlmal eklinde konutu.

SICAK SUYLA ALINAN DULAR DER KURULUUNU ARTIRIR

Pandemide ikayetlerin arttna deinen Sak, Mevsimsel nedenlere bal olarak gelien cilt kuruluunun yan sra pandemi döneminde çok sk sabun ve dezenfektan kullanm nedeniyle kontakt egzama ikayetlerinde art yaanyor. Bu rahatszlk deride kuruluk ile balyor. Tedavi edilmezse kant, kzarklk, çatlaklar ve soyulmalar ile ilerliyor. Kuruluu önlemek için souk havalarda açkta kalan bölgeleri, özellikle ellerimizi eldivenle korumamz gerekir. Sk du almak vücut hijyeni için gerekli olsa da uzun süren, banyo köpükleriyle yaplan ve çok scak suyla alnan dular deri kuruluunu artrr. Bu nedenle banyo ve du süresi ksa tutulmal, dutan çktktan sonra mutlaka cilt tipine uygun nemlendiriciler kullanlmal. Sabunlar deriyi kuruttuundan pH 5.5 sabunsuz temizleyiciler veya ya ve gliserin oran yüksek sabunlar kullanlmal. Özellikle Covid 19 pandemisi nedeniyle hayatmza dahil olan dezenfektanlarn ar kullanmndan, deterjan, aseton ve kimyasallarla ar temastan kaçnlmaldr. Fazla dezenfektan kullanm da cildi kurutuyor. çok dar giysiler sürtünmeye bal deride kuruluk ve tahrie neden olabileceinden kyafet seçimine de dikkat edilmelidir diye konutu.

GÜNE KORUYUCU ÜRÜNLER KI AYLARINDA DA HMAL EDLMEMEL

Sözlerini sürdüren Dr. Sak öyle konutu: Özellikle ofis ortamnda çalanlar, klimann neden olduu düük neme bal cilt kuruluundan korunmak için ortamn nem oranna özen göstermelidir.

Güne koruyucu ürünler k aylarnda da ihmal edilmemeli, özellikle kayak yapanlar mutlaka kullanmaldr, hem cildi korur hem nemlendirir. Cilt kuruluunu engellemek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bol su tüketimidir. Sadece suyla deil, bitki çaylar ya da meyve sularndan da gerekli sv ihtiyac karlanabilir. Su dnda yediimiz besinler de cilt kuruluuna etki eder. Hzla oluan kilo kayplar, dengesiz beslenme deride kurulua neden olur. Özellikle bol meyve ve sebze tüketimi cilt salmz için gereklidir. Doymam ya asitlerinden (zeytin ya) zengin beslenme de cilt kuruluunu önlemede fayda salar. Yemeklerde yeterli miktarda zeytin ya tüketmekte fayda var.

Ana Sayfaya Git