Fazla gürültü kulak çınlatıyor

Kulak çınlaması toplumda sıklıkla görülüyor ve kulak çınlaması yaklaşık 3 kişiden birini olumsuz etkiliyor.

Haberler 26.01.2018 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak çnlamasnn genellikle 30 ya üstünde daha sk görüldüünü belirten Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, itme kaybnn derecesi arttkça, kulak çnlamasnn görülme oran da artyor. Fazla gürültüye maruz kalmak kulak çnlamasnn görülme skln arttryor dedi.

Kulak çnlamasnn iç kulakta iitmeyi salayan tüylü hücrelerde hasar olumas ve bu hücrelerin beyin ile irtibatnda problem olumas sonucu ortaya çkt belirtiliyor. Kulak çnlamasnn iitme ile ilgili bir uyar olmadan, kiinin kulaklarnda veya kafasnn içinde ses duymas olduunu söyleyen Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Kulak çnlamas özellikle sessiz bir ortamda daha çok hissediliyor eklinde konutu.

Hipertansiyon ve kas spazmlar kulak çnlamas sebebi

Kulak çnlamasnn objektif ve subjektif olarak iki ekilde görülebildiini belirten Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Objektif kulak çnlamasnda ses hem hasta hem de bakalar tarafndan duyulabilirken subjektif kulak çnlamasnda ses sadece hasta tarafndan duyulabiliyor dedi. Objektif kulak çnlama sebepleri arasnda hipertansiyon ve tümör gibi damarsal sebeplerin ve kas spazmlar gibi nöromüsküler nedenlerin olduunu vurgulayan Prof. Dr. Kazkayas, Subjektif kulak çnlamas sebepleri ise d kulak yolu, kulak zar, orta kulak ve içerisindeki kemikçikler ile iitme organndaki patolojik problemlerden kaynaklanr. Bunlar sinir ve damar tümörleri, meniere hastal, kulak kireçlenmesi, kafa travmas ve akustik travma, ototoksik ilaçlar, kulak enfeksiyonlar olabilir açklamasnda bulundu.

Vitamin eksiklii ve eker hastal kulak çnlamasna neden olabiliyor

Özellikle ba dönmesi ve iitme kaybnn elik ettii çnlamann iç kulakta bir tümör sonucu olabildiini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Bunun yannda vitamin eksiklikleri, iz element eksiklikleri (bakr, demir, çinko), hipotiroidi ve eker hastal gibi sorunlar azmsanmayacak derecede kulak çnlamasna sebep olabilirler dedi.

Tansiyon ve eker kontrol altnda tutulmal

Kulak çnlamas tedavisinin korunma ile baladn belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayas, Kulak çnlamasna yol açabilecek ses travmas ve baz ilaçlardan uzak durulmal, tansiyon ve eker kontrol altnda tutulmal dedi. Son yllarda maskeleme tedavisinin uygulandn ve bu uygulamann çnlamay geçirmemekle birlikte çnlamann huzursuz edici sesinden kurtulduklarn ve bir dereceye kadar fayda gördüklerini vurgulad.

Ana Sayfaya Git