Fazla kafein ve stres titreme sebebi

Vücudun değişik bölgelerinde görülebilen titreme, vücutta birbirine zıt çalışan kaslardaki kasılmalar sonucu ortaya çıkan istemsiz hareket bozukluğudur.

Haberler 10.03.2018 - 13:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Titreme vücutta en çok eller ve kollarda görülüyor. Yorgunluk, stres, ar egzersiz veya nikotin titremelere neden olurken, kimi zaman da titremeler hastalk habercisi olabiliyor. Titremenin nedeninin mutlaka aratrlmas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Ancak esansiyel tremor dediimiz ve nedenini tam olarak bilmediimiz bu titremede ise titremeye yönelik kullanlan ve titremeyi azaltacak ilaçlar vardr dedi. Titremenin tam olarak bir tedavisinin olmadn belirten Prof. Dr. Kütükçü, titremeyi artracak kafein ve dier uyarclarn azaltlmas gerektiini vurgulad.

Beslenme bozukluklar el titremesine neden olabiliyor

Tiroid hastalklar, eker dümesi, vitamin eksiklikleri gibi sistemik ve metabolik hastalklarn da el titremelerine neden olabildiini söyleyen Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Bunun dnda tremorlar baka bir nörolojik hastaln belirtileri olarak karmza çkabilir. Bu nedenle devaml titremesi olan hastalar çok geç kalmadan mutlaka bir nöroloa muayene olmal dedi. Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Bunun dnda parkinson hastal, polinöropatiler, distoni, beyincik hastalklar, beyin damar hastalklar, travmalar, metabolik hastalklar, beslenme bozukluklar, ilaç ve toksinler de titremelere neden olabiliyor açklamasnda bulundu.

Ya ilerledikçe titreme artar

Esansiyel tremorun nedeninin tam olarak bilinmeyen, genellikle titreme dnda baka nörolojik bulgu olmayan ve toplumda oldukça sk görülen bir titreme tipi olduunu söyleyen Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Genellikle ellerde ve bata görülür. Daha az olarak da ayaklarda ve hatta konuurken seste tremor olabilir. Görülme skl oldukça fazladr ve ya ilerledikçe görülme skl artar. Türkiyede 50 ya üstü toplumda yaklak yüzde 5 orannda görülüyor dedi.

El titremesi tedavisi için geç kalnmamal

Daha çok ellerin kullanlrken ve i yaparken titremenin ortaya çktnn altn çizen Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Yemek yerken, çay ve kahve içerken, yaz yazarken, bir ey tarken ortaya çkyor. Kollar ve eller belli pozisyonlara gelince titreme daha çok belirginleebiliyor. Bu hastaln önemli özelliklerinden birisi de hastalarn yarsndan çounda genetik özellik olmasdr dedi. Balangçta hafif olan titremelerin yllar içinde giderek belirginleebildiini söyleyen Prof. Kütükçü, Hastalar titreme nedeniyle bir özürlülük yaamad sürece hekime bavurmuyor ancak tedavi için çok geç kalnmamal eklinde konutu.

Her titreme Parkinson deildir

nsanlarn çounun titreme baladktan sonra Parkinson hastal endiesi ile doktora bavurduunu söyleyen Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Titreme Parkinson hastalnda önemlidir ancak sadece titreme ile Parkinson hastal tans konulmas mümkün deil. Parkinson hastalnda titremenin yan sra hareketlerde yavalama, kaslarda sertlik, yürüme ve denge bozukluklar gibi ek belirtilerle seyreder. Bunlarn dnda hareketle ilgili olmayan birçok bulgu elik edebilir.Bu nedenle mutlaka bir nöroloun muayene ve görüü alnmal, gerekirse ayrc tanlar ve nedenlerine yönelik tetkikler yaplmal açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git