Fazla Kahve, “Keyfi”nizi Kaçırmasın!

Geçmişi 6. yüzyıla kadar uzanan kahvenin “3. Dalga Kahve Akımı” ile son yıllarda Türkiye’de de popülaritesi arttı.

Haberler 30.11.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu önemli içecein doru tüketimi hakknda Diyetisyen Sibel Mumcu, önerilerde bulundu.

Kahve, beslenme alkanlklarmz içerisinde yer edinen, ruhen kendimizi iyi hissetmemize destek olan, salk üzerindeki faydalar çeitli aratrmalar ile de kantlanm bir içecek. Daha çok, gençler ve orta yataki bireyler tarafndan tüketilen kahve, ya gruplarna göre farkl ekillerde tercih edilebiliyor. Gençler aromal kahveleri tercih ederken, orta yal tüketiciler ise sade kahveyi tercih ediyor.

Diyetisyen Sibel Mumcu Kahvenin, baklk sistemini güçlendirici ve hastalklara kar koruyucu etkisi var. Ancak yüksek miktarda tüketilen kahvenin zararl etkileri de olabiliyor diye konutu. Sibel Mumcu, kahve tüketimi hakknda önerilerini u ekilde sralad

Günde 2-3 fincan kahve

Kahve denince akla ilk gelen bileen kafeindir. Kafein kahve dnda birçok yiyecek ve içecekte (çay, kolal içecekler, çeitli enerji içecekleri, kakao ve kakaolu besinler) de bulunur. Kafein diüretiktir, dikkati artran ve yorgunluu gideren, kas, sinirler ve mide salgsn uyaran ve metabolik hz arttran etkiler gösterir. çalmalarda orta düzeyde alnan kafeinin (200-300mg) itah arttrc, uyuukluk ve zihin yorgunluunu giderici etkileri gösterilmi. Önerilenden fazla alndnda ise uyarc etkisi artt için kalp çarpntsna, kulaklarn uuldamasna sebep olabilir. Günlük alnabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 2-3 fincanla snrl tutmanz salnz için olumlu olacaktr.

Antioksidan kayna kahve

Kafein dnda içerdii alkoloid (%1,6) ve fenolik bileikler (%35), kahvenin antioksidan etkisini oluturur. Düzenli kahve içen ve yeterli sebze meyve tüketmeyen bireyler üzerine yaplan bir çalmada kahve, en önemli antioksidan salayc olarak gösterilmitir.

Tip 2 Diyabet geliimini önlüyor

Kahvenin eker hastal ile ilikisi de incelenmi ve düzenli kahve tüketenlerde Tip2 diyabet görülme sklnn azald saptanm. Bu etkiyi ise içeriindeki kafein, klorojenik asit ve magnezyumun ile gösterdii ortaya çkmtr.

Kahve konsantrasyon ve dikkat yetenei ile mental fonksiyonlar arttryor

Yaplan çalmalarda kahvenin, daha hzl düünme, hatrlama yetenei, konsantrasyon gibi zihinsel performans üzerine etkili olduu görülmü. Düzenli olarak tüketildiinde bilisel faaliyetlerdeki azalmay geciktirdii böylece Alzheimer hastal oluma riskini %60 orannda azaltt belirlenmitir.

Kahve metabolizmay hzlandryor

Yaplan çalmalarda 200-300mg kafeinin (ortalama 3 fincan kahve) metabolik hz %2-11 orannda artrd bulunmu. Enerji harcamasn ve yalarn yaklmasn hzlandran etkiler gösteren kahve, bu etkileri ile kilo vermede yardmc olabilir.

Kahve kilo aldrr m?

Günümüzde içilen kahveler çok farkl içerik ve çeitte hazrland için kilo kontrolü yapanlarn, içtikleri kahvelerin içeriine dikkat etmesi gerekir. Kahve çekirdeinde enerji veren karbonhidrat türleri ve yalar çok az miktardadr. Dolaysyla sadece kahve çekirdei kullanlarak yaplan kahveler, neredeyse enerji içermez. Burada dikkat edilmesi gereken, kahvenin içine eklenen dier lezzet veren maddelerdir. Eer bireyde kilo sorunu varsa, kahveye yüksek enerji içeren katklar (aromal uruplar, eker, krema vb.) ekletilmemelidir. Kahveyi sade içmekte zorlananlar ise içine ya azaltlm süt ekleyebilirler.

Ana Sayfaya Git