Fazla kilo, uyku apnesi riskini 7 kat artırıyor

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, horlama ve uykuda solunum durması olarak bilinen uyku apnesinin görülme sıklığının kilolu kişilerde 7 kat fazla olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, uyku apnesinin depresyona yol açabildiğini belirterek, şeker, tansiyon ve kalp hastalarının hastalıklarının seyrinin şiddetlenmesine neden olabildiğini ifade etti.

Haberler 11.03.2018 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hikmet Ylmaz, uyku apnesinin uyku bozukluklar birimine en sk bavurulan ikayetlerden biri olduuna dikkat çekti. Uyku merkezlerine en çok uykusuzluk, horlama, uykuda nefes durmas, sabah yorgun kalkma gibi ikayetlerle bavurulduunu ifade eden Prof. Dr. Ylmaz, uykuda solunum durmas olarak adlandrlan bu rahatszln tedavi edilebilir olduunu söyledi. Hastaln hem çocuklarda, hem de yetikinlerde ortaya çkabildiine dikkati çeken Prof. Dr. Ylmaz, fazla kilolu olan kiilerde uyku apnesinin görülme sklnn 7 kat arttn vurgulad. Prof. Dr. Ylmaz, unlar söyledi:

Bir kiinin horlamas varsa, gece sk sk uyanp tuvalete gidiyorsa, az kuruluu yayorsa, gece ba, gösü terliyorsa, sabahlar yorgun kalkyorsa, sabahlar ba ars varsa, gün içerisinde dayanlmaz uyuma istei duyuyorsa, unutkanlk, sinirlilik, halsizlik, çabuk yorulma, tüm aktivitelerinde ilgi-istek kayb, ilevlerinde bir bozulma varsa, gece yattnda azna eki su geliyorsa, yatak arkada ya da kiilerin uykusuna tank olan insanlar Senin uykuda nefesin duruyor. Bir ara nefes bile alamyorsun diyorlarsa, mutlaka uyku apnesi açsndan aratrlmaya gerekiyor. Özellik küçük çeneli, alt çenesi geride, ksa boyunlu, dili büyük, küçük dili sarkm olanlarda, ksa zamanda hzla kilo alanlarda mutlaka uyku apnesi aratrlmal. Kiloyla uyku apnesi arasnda sk bir iliki var. Fazla kilo, uyku apnesini 7 kat artryor. Uyku apnesi, kalp hastalklaryla, yüksek tansiyonla, eker hastalyla, epilepsiyle, sarayla birlikte olabiliyor.

UYKU APNES CDD SALIK SORUNLARINA YOL AçABLR

Uyku apnesinin bütün rahatszlklar olumsuz etkilediine dikkat çeken Prof. Dr. Ylmaz, Yüksek tansiyonu olan hastada bir tane tansiyon ilacyla tansiyonu kontrol altna alnabilecekken, elik eden uyku apnesi varsa 2li 3lü tansiyon ilacyla bile tansiyonu düzene girmiyor. Kalp hastal varsa, daha ar seyrediyor. Sara hastasysa daha sk nöbet geçiriyor. eker hastasysa ekeri kontrol etmek daha da zorlayor. Depresyona, dier uyku bozukluklarna yol açyor dedi.

Prof. Dr. Ylmaz, bu hastaln toplumsal sonuçlar da dourabileceini belirterek, Dikkatsizlik nedeniyle, gündüz ar uyuma istei gibi nedenlerle toplumsal sonuçlar da olabiliyor. Fabrikada çalan bir içiyse hatal üretim yapabiliyor. Trafik ve i kazalarnda art oluyor. Geçmite dünyay etkileyen felaketlere baktmzda bir Exxon Valdez kazas, bir çernobil nükleer sznt facias gibi olaylarn temelinde bu hastalk vardr. Uyku apnesi, uyku bozukluu ya da uyku yoksunluuna neden olduu için toplumsal maliyeti yüksek bir hastalk diye konutu.

BAKA HASTALIKLARLA KARITIRABLYOR

Uyku apnesinin birçok hastalkla kartrlabildiini ve hastalarn baka doktorlara gittiini ifade eden Prof. Dr. Ylmaz, Hasta sk tuvalete gidiyor, uykuda nefesi duruyor, karn içi basnç artyor, mesaneye bask oluyor, gece 7-8 kere tuvalete gidiyor. Zannediyor ki prostat oldu, üroloa gidiyor. Gece azna ac su geliyor, zannediyor ki midede bir sorun var gastroenterolaa gidiyor. lgi, istek kayb, mutsuzluk oluyor, Bende depresyon var deyip psikoloa gidiyor. Gece hava açlyla, apneyle kalkyor, Bende herhalde bir kalp rahatszl ya da akcier hastal var deyip ya kardiyolaa ya da göüs hastalklarna gidiyor. Bize bu nedenle olgular biraz geç geliyor dedi.

5 MLYONA YAKIN HASTA

Prof. Dr. Hikmet Ylmaz, uyku apnesi endeksi yüksek kiilerde oda havasn üfleyen, nefes alp verirken basnç deiiklii yaparak çalan pub cihazlarnn kullanldn belirterek, devlet tarafndan bu cihazlarn maliyetlerinin karlandn söyledi. Ylmaz, Türkiyede 5 milyonun üzerinde tan ve tedavi bekleyen, cihaza ulamay bekleyen uyku apneli olgu olduunu düündüklerini belirterek, Bir hastada ar uyku apnesi varsa, ölene kadar bu cihazla yatmak zorunda. Cihaz bir süre kullanp brakma gibi bir olaslk yok. Zaten bu cihazlar ylda 1200 saatten az kullanldnda devlet tarafndan geri alnyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git