Fazla kilo ve obezite, kanser risklerini artırıyor

Fazla kiloların kalp damar sistemi, sindirim, solunum, bağışıklık sistemi gibi pek çok sistemi etkilediğini belirten uzmanlar, obezitenin vücudumuzdaki pek çok hormonal sistem ve hücre yapısını da etkileyerek bazı kanser risklerini artırdığına ve pek çok kanserin gelişmesini tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.

Haberler 03.02.2022 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Murat Koca, kanser ve obezite arasndaki ilikiye dikkat çekti.

Ar kilo tüm sistemleri etkiliyor

Op. Dr. Murat Koca, kilo fazlal, imanlk veya obezitenin gün geçtikçe en önemli salk problemi olmaya baladn belirterek Kilo probleminin yannda salkla ilgili problemler de artt. Kilo kalp damar sistemi, sindirim, solunum, baklk sistemi gibi pek çok sistemi etkilerken vücudumdaki pek hormonal sistem ve hücre yapsn da etkileyerek baz kanser risklerini de arttrd. Pek çok kanserin gelimesini tetikleyebilir.uyarsnda bulundu.

Obezite kansere bal ölümleri artrabilir

Dünya üzerinde yaplan pek çok aratrmada kilolu ve obez kiilerde kanserlerin daha sk olduu ve sonuçlarnn daha ykc olduunun görüldüünü kaydeden Op. Dr. Murat Koca, Ar kilo veya obezite kansere bal olan ölümlerin artmasna neden olabilir. Kilo ve kanser arasndaki balantlar karmak ve henüz tam olarak anlalmamasna ramen çevre ve beslenme bozukluklar kanseri tetikleyebiliyor. Tabii ki bundan iman/obez olmak kesin kanser yapar anlam çkarlmamaldr.dedi.

Kanser türleri ve obezite ilikisi

Risk faktörlerini ortadan kaldrmak ve hayat bir dengeye sokmakla kanser riskinin azaltlabileceini ifade eden Op. Dr. Murat Koca, baz kanser türlerinin obezite ile ilgili olduunu belirterek u bilgileri verdi:

- Baz sindirim sistemi kanserleri: Yemek borusu, mide, kaln barsak, pankreas, karacier, Safra Kesesi

- Meme (Postmenepoz)

- Kadn Kanserleri: Yumurtalk, Rahim kanseri.

- Tiroid

- Böbrek

- Prostat

- Beyin tm ( Menengioma)

- Myeloma (MM)

Op. Dr. Murat Koca, Tan konulan tüm kadn kanserlerinin %50sinin, tüm erkek kanserlerinin yüzde 25inin imanlk/obezite ilikilidir. Obezite ilikili oluan yeni kanserlerin %80den fazlas 50 ya ve üzerinde görülmektedir. dedi.

Ar vücut ya önemli riskler oluturuyor

Op. Dr. Murat Koca, ar vücut yann, vücutta iltihaplanmay arttrc göstermesi, hücre beslenme, damarlanma, geliim hz ve hücre yaam süresini etkilemesi, insülin, östrojen, androjen gibi vücutta belli hormonlar, ayrca kanser hücre yaylma hzn etkilemesi ile kanser riskini ve yaylmn artrabilecei uyarsnda bulundu.

Kanser riskini önlemek için!

Op. Dr. Murat Koca, kanser riskinin azaltlmas konusunda u önerilerde bulundu:

- Öncelikle hayatmzn analizini yapp belli bir düzen ve denge kurmalyz,

- Risk analizimizden sonra kilo sorunumuzu çözerek ideal kiloya ulamalyz,

- Bel çevresi yalarn azaltmalyz,

- Salksz yiyeceklerden ve salksz beslenmeden uzak durmalyz,

- Sadece kii deil ailesi de bilinçlendirilmeli. çocukluk çandan itibaren eitimler vermeliyiz,

- Salk için hareketimizi arttrmal ve düzenli egzersiz yapmalyz,

- Riskli hastalarda iyi bir muayene ve tarama testleri de yapmalyz.

Bu yukarda saylan belli bal basit önlemlerle ve yapacamz küçük deiikliklerle obeziteye bal kanser riskinizi azaltabiliriz.

Ana Sayfaya Git