Fazla kiloda ölümcül OSAS tehlikesi

Günümüzde artan obeziteyle birlikte kalp hastalıklarının da arttığına işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Erhan Gönen “Obez hastalarda hipertansiyon daha sık görülür. Hipertansiyonu olan bir obezde geceleri horlama da varsa OSAS hastalığı akla gelmelidir. Obezite ile beraber olan insülin direnci, kolesterol yüksekliği, damar duvarı hücrelerinin fonksiyon bozukluğu gibi patolojik durumlar da eklenince kalp hastalığı riski oldukça yükselir” dedi.

Haberler 08.06.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Erhan Gönen, günümüzün önde gelen salk sorunlarndan biri olan obezitenin kalbe etkisine dikkati çekerek uyarlarda bulundu. Dr. Ör. Üyesi Gönen, son zamanlarda yaplan çalmalarda obezitenin sigara ve alkol kadar önemli bir risk faktörü olduunu söyleyen Gönen, Obezitenin kalp üzerine birçok zararl etkisi vardr. Bunlar mekanizmalarna göre direkt ve indirekt etkiler olabilir. En basit olarak kalp daha büyük bir vücut kitlesine kan pompalamak zorundadr ve bu kalbin i yükünü arttrr. Kalp artan bu i yüküne boyutlarn artrarak cevap verir ve bu fonksiyonlarn bozulmasnn balangç noktasdr. Obezite ile beraber olan insülin direnci, kolesterol yükseklii, damar duvar hücrelerinin fonksiyon bozukluu gibi patolojik durumlar da tabloya eklenince kalp hastal riski oldukça yükselir. Obez hastalarn normal kilodaki bireyler için tasarlanan tan cihazlarna uygun olmamas, testleri deerlendirmede obez hastalarda karlalan güçlükler ve hastalarn hareketsiz olmas da kalp hastal riskini artrr diye konutu.

KAYETLER FAZLA KLOYA BALANDII çN TANI GECKYOR

Obezlerde görülen kalp hastalklar hakknda açklamalrda bulunan Gönen u ifadeleri kulland: Fazla kilolu bireylerde risk faktörlerinin zemininde koroner arter hastal en korkulan kalple ilgili problemdir. Hastalar risk altnda olduu bilindii halde tarif ettikleri göüs ars, nefes darl gibi ikayetleri fazla kilolarna balanp tan gecikebilir. Tan konan hastalarda yaplan ilemlerde komplikasyon gelime oran obez hastalarda daha yüksektir. Kalbin kötü ekillenmesi neticesinde kalp yetmezlii tablosu geliebilir. Obez hastalarda hipertansiyon da daha sk görülür. Ve uygun olmayan ölçüm aletlerinin kullanm sonucu tedavi etkinliini deerlendirmek de daha güçtür. Hipertansiyonu olan obez bir hastada geceleri horlama da varsa uykuda solunum durmas ile seyreden obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) hastal akla gelmelidir. Ayn kalp damarlar gibi beyne ve bacaklara giden damarlarda da daralma söz konusu olabilir. Gene ritim problemlerinin görülme olasl da obez hastalar da daha fazladr.

OBEZTE CERRAHS RSKLER CDD ORANDA AZALTIYOR

Dr. Ör. Üyesi Gönen, obezite cerrahisinin kalp saln nasl etkilediine ilikin de bilgiler vererek, Öncelikle yanl bilinenin aksine bu ameliyatlarn amac estetik kayglar deildir. Hem Amerikan hem de Avrupa tedavi klavuzlar belli artlar ortaya çkt zaman bu ameliyatlarn yaplmasn öneriyor. Ameliyat olmu ve yaam tarz deiikliklerine uymu hastalarda birinci yldan itibaren kalpteki kötü ekillenmede düzelme olduu, kaslma ve geveme fonksiyonlarnn normallemeye balad izlendi. Kalp krizi görülme orannda düme ve kan basnc kontrolünün kolaylat pek çok çalmada teyit edildi. OSAS hastalarnn semptomlarnn kontrol altna alnmas kolaylat. Tüm bunlar toparladmzda bu operasyonlarn kalp hastalklar ile ilgili riskleri önemli oranda düürdüünü söyleyebiliriz ifadelerini kulland.

DORU DEERLENDRLRSE AMELYAT KALP KRZN TETKLEMEZ

Genel kannn aksine obezite ameliyatlarnn kalp krizini tetiklemediine iaret eden Dr. Ör. Üyesi Gönen Bu çok genel bir ifade ve bu ekilde kullanm doru olmaz. Öncelikle basit bir göz ameliyatnda dahi düük de olsa kalp rahatszl yaama riski vardr. Burada önemli olan elde edeceimiz faydann girdiimiz riske göre çok daha fazla olmasdr. Bu yüzden kii bazl deerlendirme yapmal ve hastann tad riskleri doru bir ekilde yöneterek operasyona gitmeliyiz. Bu sadece obezite cerrahisi için deil tüm operasyonlar için geçerlidir. Herhangi ek bir risk faktörü tamayan, ameliyat öncesi yaplan testlerde kötü sonuçlar olmayan bir hastann kalp açsndan riski düüktür. Obezite ameliyatlar özelinde böyle bir risk art ancak dier karn içi ameliyatlar kadardr, bu operasyonlara özgü bir risk art yoktur. Ancak ameliyat sonras dönemde ayn normal insanlar gibi kii hayat tarz deiikliklerine uymaz, doktor önerilerini dikkate almazsa doal olarak riski artar dedi.

SGARADAN, LAç VE GIDA DESTEKLERNDEN UZAK DURUN

Dr. Ör. Üyesi Gönen, kalp sal için dikkat edilmesi gereken hususlar u ekilde sralad: Hayatmzdaki deitirilebilir risk faktörleri ile mücadele etmek ilk yapmamz gereken ve en etkin olan korunma yöntemidir. Nedir deitirilebilir risk faktörleri? Yamz, cinsiyetimizi ve genetik olarak yatknlmz deitiremeyiz. Ama daha fazla hareket edebilir, sigaray brakabilir, diyet yaparak kilo kayb ve kolesterol deerlerinde düme yaayabiliriz. Bilimsel kant olmayan ilaç ve gda desteklerini kullanmamal hele hele bunlar doktorumuzun önerdii tedaviye tercih etmemeliyiz.

Ana Sayfaya Git