Felcin en önemli nedeni yüksek tansiyona dikkat

Kafa içi beyin kanamaları olarak bilinen hemorajik inmenin ana nedeninin yüksek tansiyon olduğunu hatırlatan Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Aşırı kilo, sigara, hareketsiz yaşam ve stres yüksek tansiyona kaynaklık eden temel nedenler. Yüksek tansiyonu kontrol altına alarak, düzenli yaşam değişiklikleriyle kafa travmasından mümkün olduğunca korunabilirsiniz” dedi.

Haberler 17.09.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Felç dier adyla inmenin beyin hücrelerinin yaamlar için ihtiyaç duyduklar kandan, oksijenden mahrum kaldklarnda meydana gelen, beyin hücrelerinin ölümüyle sonuçlanabilen ciddi bir rahatszlk olduunu söyleyen Medicana International stanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Ali Ylmaz, Oksijen olmadan beyin hücreleri dakikalar içinde ölmeye balar. ki ana felç türü vard iskemik ve hemorajik inme. Her biri beyni farkl ekillerde etkiler ve nedenleri birbirinden farkldr, ksaca deindiimiz gibi nedenler inmenin türüne göre farkllk gösterir diye konutu.

EN SIK GÖRÜLEN FELç TÜRÜ: SKEMK NME

Kan phts beyne kan ve oksijen akn engellediinde meydana gelen iskemik inme hakknda bilgi veren Doç. Dr. Ali Ylmaz, En sk görülen felç türü. Pht genellikle atardamarlarn zamanla darald veya plak olarak bilinen ya birikintileri tarafndan tkand bölgelerde oluur. Nadir durumlarda düzensiz kalp atndan kaynaklanan zayf kan ak da pht oluumuna neden olabilir. Beyne kan tayan atar damarlarn dalland noktalarda yala birlikte daralma meydana gelmesi doal bir durumdur. Ancak bu süreç hzlanrsa ya da dier bir deyile daralma derecesi yüksekse tehlike arz eder. Daralma sürecini hzlandran sigara, yüksek tansiyon (hipertansiyon), obezite, yüksek kolesterol seviyeleri, eker hastal, ar alkol almndan uzak durarak felç riski azaltlabilir ifadelerini kulland.

Son olarak baz durumlarda geçici iskemik atak (TIA) ad verilen mini inmenin yaanabileceini anlatan Doç. Dr. Ali Ylmaz, Geçici iskemik atak damarlardaki geçici bir tkanklktan kaynaklanr. Kii inme semptomlar gösterir ancak ksa bir süre içerisinde kan basncyla damar yeniden açlarak semptomlar düzelir. Bu durum kalc beyin hasarna neden olmaz. Ancak ileride tam felç geçirme olasln oldukça artrr dedi.

HEMORAJK FELç NEDENLER

Kafa içi beyin kanamalar olarak bilinen hemorajik inmenin daha az görüldüünün altn çizen Doç. Dr. Ali Ylmaz öyle devam etti:

Kafatasnn içerisinde bir kan damarnn patlamas sonucu beynin içerisine ya da etrafna doru kanamann olmas hemorajik inmeyi tanmlar. Hemorajik inmenin ana nedeni oluturduu yüksek basncn etkisiyle beyindeki damar duvarlarn zayflatan ve yrtlma olasln artran yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon bir taraftan damar duvarn inceltirken, dier taraftan damarlarn dalland noktalarda baloncuk görünüme sahip beyin anevrizmas oluumunu tetikleyebilir. Dier yaygn bir hemorajik felç nedeni ise kafa travmas sonras yaanan beyin damar kanamalardr. Hemorajik felç riski yüksek tansiyonu kontrol altna alan düzenli yaam deiiklikleri ve kafa travmasndan mümkün olduunca korunarak azaltlabilir. Ar kilolu olmak, sigara kullanm, hareketsiz yaam ve stres hemorajik inmeye ve yüksek tansiyona kaynaklk eden temel nedenlerdir. Felç riskini azaltmak koullardan kaçnmak ile mümkündür.

EN KISA SÜREDE TEDAV EDLMES GEREKYOR

nmenin kiilii, duygular, davran, hareket etme ve hareketi koordine etme yeteneini etkileyebileceine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Ali Ylmaz, Duygu, dokunma, scaklk, görme, yorumlama, düünme, hatrlama, anlama, planlama, akl yürütme veya problem çözme yeteneini bozabilir. nmenin potansiyel olarak ykc etkilerini en aza indirmek için mümkün olan en ksa sürede tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle belirtilerini tanyarak hemen salk kuruluuna bavurmak ya da hastann bavurmasn salamak çok önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git