Felçli hastalara sinir nakli umudu

İngiltere'de geliştirilen bir sinir nakli yöntemi, uzuvlarının kontrolünü yitiren hastalara umut oldu.

Haberler 08.08.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterede gelitirilen bir sinir nakli yöntemi, uzuvlarnn kontrolünü yitiren hastalara umut oldu. Bu teknikle beyin ölümü gerçeklemi kiinin bacandan alnan sinir hücreleri, hastalarn hasar alm sinir bölgelerine naklediliyor.

Gazete Habertürkte yer alan habere göre; Birmingham kentindeki devlet hastanelerinde bu yöntemle bugüne kadar yaplan 24 nakilden olumlu sonuç alnd açkland. Bunlardan biri olan 58 yandaki 2 çocuk babas Peter Smith, bir motosiklet kazasnn ardndan her iki kolunu da kullanamaz hale gelmiti. Yeni yöntemle bir baçdan sinir nakli yaplan Smithin kollar birkaç ay sonra yeniden hareket etmeye balad. Smith, Bu tedavi hayatm bana geri verdi dedi. Sinir zararlarnda bugüne kadar tek bir tedavi yöntemi gelitirilmiti. Bu yöntemde hastann zarar görmemi bir bölgesinden, çounlukla bacandan sinir hücreleri alnyor ve zarar görmü bölgeye naklediliyordu. Ancak bu müdahalenin ardndan hasta, siniri alnan bölgede hissizlik yayor ve uzun süren arlar çekiyordu.

HÜCRELER DONDURULUYOR

Yeni yöntemde ise ölen baçdan alnan sinir hücreleri, özel enzimlerle baçdan kalan kalntlardan temizleniyor, strelize ediliyor ve donduruluyor. Baçdan alnan sinir hücreleri hastaya nakledildiinde sadece hastann sinirleri arasnda köprü görevi görüyor.

Ana Sayfaya Git