Fonksiyonel tıp!

Sağlık Bakanlığından "fonksiyonel tıp" ürünlerine yasal çerçeve

Haberler 22.09.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumunun (TTCK) ilgili paydalarla hazrlayp görüe açt taslak yönetmelik yaymlandnda, Türkiyede ilk kez fonksiyonel tp olarak da bilinen homeopatik tbbi ürünlerin ruhsatlandrlmas ve sadece eczanelerden güvenli ekilde satnn yaplmas salanacak.

TTCK tarafndan halk arasnda fonksiyonel veya bütünleyici tp olarak da bilinen homeopatik tbbi ürünlerin yasal çerçeveye kavumas için bir süredir devam eden çalmalar son aamaya ulat.

Homeopatik tbbi ürünlerin AB ülkeleri, ngiltere ve Kanada gibi ülkelerdeki mevzuat uygulamalarn inceleyen TTCK, ardndan düzenlenen çaltaylarda ilgili paydalarn görülerini ald. Bu görülerle nihai haline kavuan Homeopatik Tbbi Ürünler Ruhsatlandrma Yönetmelii Tasla bir süre önce görüe açld.

Endüstriyel olarak hazrlanm, geleneksel veya endüstriyel yöntemlerle üretilmi homeopatik tbbi ürünlerini kapsayan yönetmelikle, homeopatik tbbi ürünlerin istenen güvenlilie ve gereken kaliteye sahip olmalarn salamak amaçlanyor.

SADECE ECZANELERDE SATILABLECEK

Yönetmelik taslanda söz konusu ürünlerin ruhsatlandrma, ambalajlama ve datm ilemlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile ruhsatlandrlm homeopatik tbbi ürünlere ilikin uygulamalar yer alyor.

Gelen görülerle son ekli verilecek yönetmelik tasla hayata geçtiinde, homeopatik tbbi ürünlerin Türkiyede ilk kez yasal çerçevesi olacak. Böylelikle bu alandaki ürünlerin ruhsatlandrma süreçleri belirlenecek ve sadece eczaneler üzerinden güvenli ekilde sat salanacak.

KAMU SALII çN çOK ÖNEML

Tüm Eczac verenler Sendikas (TES) Yönetim Kurulu Üyesi Eczac Ceyhun Kabahasanolu, yeni mevzuatn önemine ilikin AA muhabirine yapt açklamada, homeopatik tbbi ürünlerin güvenlii garanti edecek ekilde yeterli derecede seyreltilmi ürünler olduuna dikkati çekti.

Kabahasanolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Özellikle Avrupada akut rahatszlklarda geni bir ya aralna hitap edebilecek ekilde kullanlabilen bu ürünlerin Salk Bakanlnca sahiplenilmesi kamu sal için çok önemliydi. Bakanlkça yaplan çalmalarn neticesinde ve eczaclarn bu ürünlere sahip çkmas sonucunda homeopatik tbbi ürünlerin gerekli kontrol ve denetimlerden geçerek, halkn birincil salk danma noktas olan eczaneler üstünden sat güvenle yaplabilecek.

Kabahasanolu, söz konusu ürünlere yönelik gerekli tanmlamann yaplp mevzuatnn hazrlanmasyla homeopatik ürünlerin tedavide daha yaygn kullanlabileceini düündüklerini vurgulad.

HOMEOPATNN GEçM 1800LÜ YILLARA KADAR UZANIYOR

Vücudun kendini doal bir ekilde iyiletirmesine destek olan bütüncül bir tedavi yöntemi olarak tanmlanan homeopati, benzer benzeri iyiletirir ilkesine dayanyor ve geçmii 1800lü yllara kadar uzanyor.

Dünyada birçok ülkede yaygn kullanld belirtilen tedavide, çok düük dozda verilen homeopatik ilaçlar ile hastaya herhangi bir zarar vermeden onu tamamen doal yollarla iyiletirmek hedefleniyor.

Homeopatide kiilerin salk problemlerine sadece bedensel ikayetleri ile deil fiziksel, duygusal ve zihinsel düzlemlerde bütüncül yaklalyor.

Ana Sayfaya Git