"Gıda takviyesi pazarı büyüyor"

Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş, gıda takviyesi pazarının büyüdüğünü belirterek, "Takviye edici gıda pazarı Türkiye'de 2016 yılında toplamda 735 milyon lira büyüklüğe ulaşırken, bu pazarın Euromonitor'ün paylaştığı verilere göre 2021 yılında 950 milyon liraya ulaşması beklenmektedir." dedi.

Haberler 27.03.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sertta, ilaç etken maddeli yasa d ürünlerle ilgili uyarlarda bulundu.

Takviye edici gdann pazar büyüklüünün dünyada 90 milyar dolar, sporcu gdas pazar büyüklüünün ise 11 milyar dolar seviyesinde olduunu anlatan Sertta, kilo kontrol amaçl gda pazarnn hacminin 15 milyar dolar civarnda seyrettiini söyledi.

Türkiye sporcu gdalar pazarnn 2016 ylnda 165 milyon lira hacme ulatn anlatan Sertta, Sporcu gdalar pazarnn 2021 ylnda 225 milyon lira olmas beklenmektedir. Kilo kontrol amaçl ürünler pazar 2016 ylnda 244 milyon lira iken bu pazarn hzla büyüyerek 2021 ylnda 360 milyon lira rakamna ulaaca tahmin edilmektedir. bilgilerini verdi.

Türkiyede takviye edici gda pazarnn büyümesini sürdürdüünü aktaran Sertta, unlar söyledi:

Takviye edici gda pazar Türkiyede 2016 ylnda toplamda 735 milyon lira büyüklüe ularken, bu pazarn Euromonitorün paylat verilere göre 2021 ylnda 950 milyon liraya ulamas beklenmektedir. Dünya Takviye edici gda pazar büyüklüünün 90 milyar dolar olduu düünülürse burada, Türkiyede de ciddi bir art bekleniyor.

- Büyüyen bir sektör, büyüyen bir pazar

Sertta, gda takviyelere ilikin kamuoyunun merak ettii sorular da cevaplad. Gda takviyelerinin ilaç olmadn belirten Sertta, bu tür ürünlerin Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlndan onay almak zorunda olduunu kaydetti.

Türkiyede gda takviyesi olarak satlan bütün ürünlerin 31 Aralk 2017ye kadar bakanlktan onay numaras almak zorunda olduunu ifade eden Sertta, u bilgileri verdi:

Piyasada bizim tahminimiz 5 bine yakn ürün var. Bunun u ana kadar yaklak bin 500 tanesi ürün onay ald. Buras büyüyen bir sektör, büyüyen bir pazar.

Gda takviyeleri 3-4 yolla satlabiliyor. Birincisi alveri merkezlerinde gördüümüz dükkanlarda satlabiliyor. Bizim gibi dorudan sat yoluyla... Bir firma bunu üretiyor, dorudan satcya bunu veriyor, dorudan satc da, serbest giriimci de bunu gidip müterilerine satyor. Üçüncü yol ise eczanelerde satlabiliyor. Bunlarn üçü de yasal yollarla sat.

- Yasa d ürünlerde zerre miktarda ne gda var ne de gda bileeni var

Sertta, yasal olmayan sat yöntemlerini sralayarak, vatandalar dikkatli olmalar konusunda uyard. Sertta unlar kaydetti:

Yeni yöntem internetten sat. imdi toplumda korku oluturan eylerden birisi bu internet üzerinden sat. Bunlarn yasal olarak satlanlar var. Bir de yasa d olarak satlanlar var. Piyasada korkutucu haberler olarak görülenler yasa d olanlar.

Zayflama hap ald, öldü, Bitkisel ilaç ald, öldü diye gördüümüz o haberlerdeki o ürünlerin hiçbirisi gda takviyesi deil. Bunlar yasa d yollarla, en önemli ilaç etken maddesini bir araya getiriyorlar. Birisi cinsel uyarc etken maddesi Sildenafil, dieri de mehur bir zayflama urubu var ama bu doktor kontrolünde reçeteyle yazlan bir ilaç. Bunun da etken maddesi Sibutramin

Sildenafil ve Sibutramin ki tane önemli etken maddesi. Nasl kaçakçlk yoluyla ülkemize et giriyorsa, kaçakçlk yoluyla da bu etken maddeleri yurt dndan getiriyorlar. Sonra bunlar kapsülün içerisine koyuyorlar ve internette öyle satyorlar: Gergedan boynuzu tozu, Bilmem ne bitkisinin kökü, Bitkisel kökenli takviye Hikaye bu. Bunlarn içinde zerre miktarda ne gda var ne de gda bileeni var. Bunlar gda takviyesi deil. çinde gergedan boynuzu falan yok, içinde bitkisel kökenli bir ey yok. nsanlara ilaç içiriyorlar ve maalesef insanlar bunun farknda deil. Kalp rahatszl olan da içiyor, türlü türlü hastal olan da En büyük skntmz bu ilaç etken maddesinin gda takviyesi diye satlmas.

Tüketicilerin herhangi bir endikasyon beklentisiyle gda takviyesi almamas gerektiini söyleyen Sertta, Bu ürünü satn aldm, benim böbrek yetmezliime faydas olacak gibi bir ürün dünyada yok. Bunlar için ilaç almanz gerekiyor. Bizim ürünlerimiz günlük beslenmenizde eksik kalan besin öelerini tamamlamanz için kullanabileceiniz ürünler. hatrlatmasn yapt.

- Tüketici bunlara dikkat ederse madur olmaz

Gda Takviyesi ve Beslenme Derneinin 2016 ylnda yasal gda takviyeleri hakknda doru bilgi sunmak ve sektörü düzenlemek için kurulduunu anlatan Sertta, Gda Takviyesi ve Beslenme Dernei diye bir dernek var. çerisinde 9 tane büyük firma var. Bu firmalarn ürünlerini nereden alyorsanz aln, önemli deil. ster eczaneden aln, ister internetten, ister dorudan satcdan aln. Bu ürünleri alrsanz bunlar güvenli ürünler, piyasada bakanlktan onay alm izinli ürünler. bilgisini verdi.

Sertta, gda takviyesi ürünlerde pazarlama usüllerinin satcnn kültürünü ve profesyonelliini yansttna iaret ederek, Birisi size performans artrcdr, zayflatcdr gibi vaatlerde bulunuyorsa bunlardan uzak durun. Böyle bir ürün dünyada yok zaten. Size birisi böyle bir ürün satyorsa bilin ki içinde ilaç etken maddesi var, yasa d yollarla ülkeye sokulmu ve üretilmi. Önemli olan ürünün üzerinde kocaman ilaç deildir yazsnn bulunmas gerekiyor ve bakanlktan onay numaras alm olmas gerekiyor. Tüketici bunlara dikkat ederse madur olmaz. diye konutu.

- Kamu çok ciddi cezalar kesiyor ama yeterli olmuyor

Kamu otoritesinin yasa d ilaçla üretilen gda takviyesi görünümlü ilaçlar yakalamakta zorlandn belirten Sertta, Ballar vard hatrlar msnz? Sahte bal üreten firmann sahibi 120 tane firma kurmu. Bir tanesini kapatyorsunuz, hemen gidiyor dier firmada devam ediyor. Veya 100 bin lira ceza kesiyor devlet bu irkete ama oradan kazand para o kadar büyük ki o cezay rahatlkla ödeyebiliyor. Gda takviyesi diye ilaç etken maddesi satanlar da öyle. Kamu takip ediyor, çok ciddi cezalar kesiyor ama yeterli olmuyor. deerlendirmesini yapt.

Dernein 9 üyesinin konvansiyonel irket olduunu anmsatan Sertta, Yeni gelien bir teknoloji var ve bununla mücadele etmek çok zor. çünkü biz konvansiyonel irketleriz. Konvansiyonel irketlerin dolandrclar kadar hemen organize olmalar çok zor. çünkü bizim belli irket hiyerarilerimiz var, kurallarmz, etik ilkelerimiz var. Onlar gibi olamayz. Onlar bugün burada bir irket kurarlar yarn baka irket kurarlar, bizden çok daha hzl hareket edebiliyorlar. Biz de bundan sonra sosyal medyay çok etkin bir ekilde kullanmak istiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git