Gıdalardaki tuza yakın takip

Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmayla yıl sonundan itibaren hazır ambalajlı gıdalarda tuz miktarlarının belirtilmesi zorunlu olacak.

Haberler 11.03.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuz içeriinin sadece gdann doasnda bulunan sodyumdan kaynakland durumlarda bu durum da ifade edilecek

HABER MERKEZ

Tarm ve Orman Bakanlnca yaplan düzenlemeyle, 31 Aralk 2019dan itibaren hazr ambalajl gdalarn 100 gram veya 100 mililitresinde bulunan tuz miktarlarnn belirtilmesi gerekecek.

Gda güvenilirliini salama görevi bulunan Tarm ve Orman Bakanl, ar tuz tüketiminin azaltlmas yönündeki çalmalara bu hedef dorultusunda devam ediyor.

Tuz; tat ve aroma vermesi, kvam artrc etkisi, gdalarn muhafazas gibi amaçlarla gdalara eklenirken, kullanlmas elzem minimum tuz miktarnn belirlenerek gdaya eklenmesi gerekiyor.

Sindirim sisteminde besinlerin emilimine yardm eden, hücreler aras sv dengesinin salanmas, kaslarn kaslmas ve sinir iletilerinin transferi için de önemli bir besin öesi olan tuz, fazla tüketilmesi durumunda kalp-damar rahatszlklar, hipertansiyon, vücutta suyun tutulmas (ödem) ve osteoporoz gibi salk sorunlarna neden oluyor.

Dünya Salk Örgütü günlük tuz tüketimini 5 gramn altnda önerirken, Bakanlkça da Türk Gda Kodeksi kapsamnda yaplan yasal düzenlemelerle, gdalardaki tuzun azaltlmas için çok sayda adm atld. Buna göre, tuz oran, ekmeklerde en az yüzde 25, kavurmada arlkça yüzde 40, salçalarda en az yüzde 64, krmz pul biberde yüzde 22 düürüldü. Sofralk zeytinde tuz miktar arlkça maksimum yüzde 8 ile snrlandrlrken, peynirlerin içerebilecei maksimum tuz oran çeidine göre deimekle birlikte yüzde 35-61 azaltld. Tuz tebliiyle de tuz etiketlerinde Tuzu Azaltn, Salnz Koruyun ibaresinin yer almas zorunlu hale getirildi.

- Tuz miktar belirtilecek

Türk Gda Kodeksi Gda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliiyle de 31 Aralk 2019dan itibaren hazr ambalajl gdalarn 100 gram veya 100 mililitresi üzerinden beslenme bildirimi zorunlu hale getirildi. Bu tarihten itibaren hazr ambalajl olarak piyasaya arz edilecek gdalarn etiketinde, gdann 100 gram veya 100 mililitresinde bulunan enerji deeri, ya, doymu ya, karbonhidrat, ekerler, protein ve tuz miktarlarnn belirtilmesi zorunlu olacak.

Bir gdaya dardan tuz ilave edilmemesi, yani tuz içeriinin sadece gdann doasnda bulunan sodyumdan kaynakland durumlarda bu durum beslenme bildiriminin yapld yere (besin öelerinin miktarnn bildirildii bölüm) yakn bir yerde belirtilecek.

Ana Sayfaya Git