GAPS diyeti bağırsaklarınıza sağlık hayatınıza enerji katıyor

Vücudun beyinden sonra en etkili organı olan bağırsaklarda görülen sorunlar, metabolik hastalıklardan psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bağırsak sağlığını korumak ise fonksiyonel gıdaların alımı ve doğru beslenmeyle mümkün olabiliyor.

Haberler 19.05.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme Danman Uz. Dyt. Yeim Temel Özcan, sindirim sisteminin daha salkl bir ekilde çalmasna yardmc olan GAPS diyeti hakknda bilgi verdi.

Szntl barsak sendromuna dikkat!

Barsaklardaki en önemli sindirim sorunu, leaky gut syndrome yani szntl barsak sendromudur. Bu tabloda, ince barsak duvarnda hasar ve geçirgenlik görülmektedir. Toksinler, sindirilmeyen besinler, ar metaller ve böcek ilac gibi kimyasallar barsak çeperinden kana geçmektedir. Bunu engellemek üzere yaplan beslenme program da GAPS tedavisi olarak adlandrlr. Aksi halde toksinler ve kimyasallar barsak duvarn aarak, kan dolamna geçip vücuda saldrmaktadr.

Salkl barsak, mutlu insan

Barsak sal, kiinin psikolojisi ile yakndan ilgilidir. Bu denklemi salamak için de beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Barsak florasn koruyarak sindirim sisteminin daha salkl bir ekilde çalmasna yardmc olan GAPS diyeti, ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme ekillerinden biridir. Böylece kii hem salkl barsaklara, hem de ruhsal açdan huzurlu bir yaama kavuabilir. Barsak sal için ilk ve en temel nokta, barsak florasnn bakteri dengesini salamaktr. Düzenli çalan bir barsakta probiyotik ad verilen faydal bakterilerin orannn yüksek, hastalk yapc patojen bakterilerin ve mantarlarn orannn düük olmas gerekir. GAPS hastalarnda ise patojenik flora oran yüksekken, barsak floras anormallii bulunmaktadr. Barsan hasarl olma durumunu ifade eden bu tablo nedeniyle, GAPS beslenmesinde probiyotik salayan fermente gdalarla hazr probiyotikler büyük önem tamaktadr. Bu diyet ile barsak floras korunarak, sindirim sisteminin salkl çalmas amaçlanmaktadr.

Gaps diyeti kimler için gerekli?

Anksiyete, otizm, izofreni, epilepsi, depresyon, bipolar ve obsesif-kompulsif bozukluk, dikkat eksiklii, hiperaktivite bozukluu (DEHB) gibi rahatszlklarn varlnda da GAPS tedavisine bavurulmaktadr. Ayrca akne, alerji, anemi, demir eksiklii, bellek problemleri, çölyak, glüten intoleransna bal bozukluklar, diyabet, egzama, eklem arlar, MS, migren, Parkinson, romatoid artrit, sedef ile sistit durumunda ise bu beslenme protokolü sayesinde ikayetler en aza indirilmekte hatta ilaca bamllk ortadan kalkabilmektedir.

Barsak florasna zarar veren etkenlerden uzak durun

Gereksiz kullanlan antibiyotikler barsaklara önemli zararlar vermektedir. Antibiyotikler, barsak florasn dorudan sfrlamaktadr. Ar kesici, steroid, doum kontrol haplar, uyku ilaçlar, antidepresan ve antiasit içeren birçok ilacn bilinçsiz kullanm da barsak florasn olumsuz etkiler. lenmi ekerli ve karbonhidratl gdalarla birlikte yanl beslenme alkanlklar da barsaa büyük zarar vermektedir. Son olarak da viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ile kiinin yönetemedii fiziksel veya psikolojik basklar barsak floras için uygun deildir.

Gaps diyeti için 9 önemli besin

Bu programa balamak için mutlaka bu konuda uzman bir beslenme uzmanna danlmal ve sorunun kaynana göre uygun bir tedavi planlamas yaplmaldr. Salkl bir barsaa sahip olmak için bu besinlerin tüketimine özen gösterilmesi gerekmektedir.

1.Kemik suyu

2.Ev yapm yourt

3.Ev yapm turu

4.Hindistan cevizi ya

5.Avokado

6.Tatl patates

7.Balkaba

8.Krmz pancar

9.Yer elmas

Ana Sayfaya Git