“Gastrit veya ülserdir” deyip ihmal etmeyin!

Mide kanseri meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra en sık rastlanan 4. kanser türü. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon, ülkemizde de 20 bin kişiye mide kanseri tanısı konuyor. Erken dönemde çoğunlukla herhangi bir şikayete neden olmadan sinsice ilerlediği için tehlikeli kanserler arasında yer alıyor.

Haberler 25.02.2022 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-lk dikkat çeken belirtileri de genellikle karn ars, yemekten sonra gelien hazmszlk ve ikinlik oluyor. Ancak yaknmalarn mide ülseri veya gastrit hastalklarndan kaynakland düünülerek sorun ihmal edilebiliyor, bu durum da tedavide gecikmeye yol açabiliyor. Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç, mide kanserinde erken tannn yaamsal önem tad uyarsnda bulunarak, Erken tan sayesinde hastalar uzun yllar sorunsuz bir ekilde yaamlarna devam edebiliyorlar. Bu nedenle mide kanserinin genellikle ilk belirtileri olan karn ars, yemekten sonra ikinlik ve hazmszlk gibi yaknmalarda zaman kaybetmeden hekime bavurulmaldr diyor. Daha da önemlisi deitirilebilir risk faktörlerine dikkat ederek mide kanserinden ksmen korunmak da mümkün olabiliyor. Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç, mide kanseri riskini artran 12 etkeni anlatt önemli bilgiler verdi!

lerleyen ya

Mide kanserinin görülme skl ilerleyen yala birlikte artyor. Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç, mide kanserinde 50 yandan sonra riskin yükseldiini söylüyor.

Erkek olmak

Mide kanseri erkeklerde kadnlardan 2 kat daha sk ortaya çkyor. Kadnlarda daha yüksek miktarda salglanan östrojen hormonunun mide kanseri riskini arttran Helikobacter Pylori enfeksiyonuna kar koruyucu etkisi olduu düünülüyor.

Genetik faktör

Anne, baba ve kardeler gibi birinci derece aile bireylerinde mide kanseri öyküsü varsa, bu hastaln gelime riski normal popülasyona göre daha fazla oluyor. Dolaysyla riski deerlendirmek için mutlaka bu alanda uzman bir hekime bavurulmas öneriliyor.

Helikobacter Pylori

Helikobacter Pylori (HP), midede sklkla rastlanan bir bakteri cinsidir. Gastrit oluumundan sorumlu bir bakteri olarak görülen Helikobacter Pyloriye mide kanserli hastalarda daha fazla rastland biliniyor. Ancak bu tablodan midesinde Helikobacter Pylori saptanan her kiide mide kanseri oluaca sonucu çkartlmamaldr bilgisini veren Doç. Dr. Erman Aytaç, çünkü Helikobacter Pylorinin sk görüldüü baz toplumlarda mide kanseri oran düüktür. Dolaysyla bu bakterinin yan sra dier risk faktörleri de son derece önemlidir diyor.

Fazla tuz tüketmek

Fazla tuz tüketimi mide kanseri riskini artran önemli faktörler arasnda yer alyor. Dünya Salk Örgütü, günlük tuz tüketiminin 5 gram geçmemesini tavsiye ediyor.

Tuzlanm, tütsülenmi besinler

Dünya Salk Örgütü, gelimi ülkelerdeki kanserlerin yüzde 30unun beslenmeyle ilikili olduunu bildiriyor. Örnein Japonya gibi tuzlanm ve tütsülenmi besinlerin youn olarak tüketildii corafyalarda mide kanserine daha sk rastlanyor. Ülkemizde de yaygn olarak tüketilen mangalda piirilmi etin de risk faktörü olabilecei düünülüyor. Bu durum etin tuzlanmas ve pierken yanmasyla ilikili olabiliyor. Benzer ekilde fazla miktarda ilenmi et veya yada kzartlm, soslu ve baharatl besinler ya da aflatoksin ile bulam olan besinler de (bayat ekmekteki küfler gibi) riski artryor. Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç, Nasl ki tuzlanm, tütsülenmi besinlerin fazla tüketilmeleri mide kanserine yakalanma olasln artryorsa, tersine çi sebze ve meyvelerin bolca yenilmesi, C vitamini ve antioksidan maddeler de bu kanserden korunmada olumlu etki yapabiliyor diyor.

Sigara kullanm

Sigara kullanm birçok kanserde olduu gibi mide kanseri için de risk faktörü oluyor. Öyle ki sigara kullanm younluu ve süresi arttkça risk 4 kat yükseliyor.

Obezite

çamzn önemli bir sorunu olan obezite hastalarnda da mide kanseri riski yükseliyor. Obeziteyle artan vücut içindeki toksik maddeler, kanser geliimini hücre seviyesinde arttran oksijenlenme bozukluu ve savunma sisteminin zayflamas gibi etkenler mide kanserinin geliimini kolaylatrabiliyor.

Baz meslekler

Baz i kollarnda çalanlar (odun dumanna ya da asbest dumanna maruz kalanlar, metal, plastik ve maden içileri gibi) mide kanseri açsndan daha fazla risk altnda oluyorlar.

Kan grubunun A olmas

Mide kanseri kan grubu A olan kiilerde daha sk görülüyor. Kesin nedeni bilinmemekle beraber, bu durum A kan grubu olan kiilerin Helikobacter Pylori enfeksiyonuna kar daha yatkn olmalaryla açklanyor.

Baz hastalklar

Kaln barsa tutan baz hastalklarda (ailesel adenomatöz polipozis ve ailesel nonpolipozis kolorektal kanser) mide kanseri görülme olasl yükseliyor.

B12 vitamininin emilememesi nedeniyle oluan kanszlk türü olan pernisiyöz anemi de mide kanseri riskini artryor.

Atrofik gastriti (midenin iç yüzünü döeyen mukoza tabakasnn epitel hücrelerinin ve salg bezlerinin kaybyla sonuçlanan kronik ihtihaplanma) olan hastalarda mide kanseri daha sk görülüyor.

Yaplan çalmalarda, toplumda öpücük hastal olarak bilinen enfeksiyöz mononükleoz hastalna neden olan ebsteinbarr virüsünün mide kanseri geliimine etkisi olduu gösterilmi.

Mide ameliyat olmak

Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Erman Aytaç, geçmite mide ameliyat olanlarda, özellikle de midesinin bir ksm çkartlan hastalarda bu kanserin gelime riskinin yllar içinde arttna iaret ederek, Bu nedenle yaknmasz olsalar dahi mide ameliyat geçiren hastalara belli aralklarla kontrol amaçl gastroskopi yaplyor diyor.

Ana Sayfaya Git