Gazetecilerde en çok görülen rahatsızlık ellerde uyuşma

Gazetecilerde meslek hastalığı olarak en çok ellerde uyuşma, bel ve sırtta ağrılar, boyun ve bel fıtığı görüldüğü bildirildi.

Haberler 08.01.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Mehmet Portakal, uzun süre masa banda oturan, saatlerce ayakta kalan ve kamera gibi ar yük tayan gazetecilerin kas iskelet sistemi ile ilgili ciddi problemler ve arlara maruz kaldn, riskleri azaltmak için de hareketli bir yaama geçmenin ve ergonomik çalma alanlar oluturmann önemli olduunu belirterek, zor artlar altnda hizmet veren gazeteciler için önerilerde bulundu. Bugün günümüzde gazetecilerin gün boyu yaptklar tek bir egzersiz program vardr ki, o da klavye tularna basmak, mouse kliklemek ve telefon ile konumak diyen Dr. Portakal öyle konutu:

Bu hareketlerin sürekli tekrarlamas, vücudun tolere edebileceinden daha fazla bir sürede ayn duruu muhafaza etmeyi mecbur klar. Bilgisayar banda yaz yazan, veri girii analizi yapan bir ofis çalan parmaklar, el bilei ve dirsekleriyle tekrarl hareketin etkilerini hissedecektir. Ayn zamanda boyun ve belde uzun süre hareketsiz kalmann getirdii salk sorunlaryla kar karya kalabilecektir. Kas iskelet sistemi ile ilgili arlardan korunmak ve tekrarlamasn engellemek için düzenli olarak egzersiz yaplmaldr. Yaptmz egzersizler kilo kontrolünün en iyi yoludur. Bugün yaplan egzersiz, aslnda gelecee yaplan yatrmdr. Mutlu ve salkl bir yallk için gençken egzersiz yaplmas son derece önemlidir.

Gazetecilerde boyun ve bel ft riski yüksek

Dr. Mehmet Portakal, muhabirlerin bazen büyük tehlikeler oluturabilecek ortamlarda çalmak zorunda kaldn belirterek, Bu dönemde görülen hastalklar daha çok travmatik kökende gelimektedir. Bunlar arasnda ba ve boyun travmalar, periferik sinir travmalar saylabilir. Gerçekten de bu ekilde çalan gazetecilerde kafa ve beyin zedelenmeleri, bel ve boyun ftklar, kol ve bacaklarda hareket ve duyuyu salayan sinirlerdeki zedelenmeler sk görülmekte ve bazen kalc malüliyete yol açabilmektedir. Hiçbir kaza geçirilmese bile sürekli hareket halinde olmak ve ters boyun ve ba hareketleri yapmak boyun ve bel ft riskini artrmaktadr. Ofis içi çalan gazetecilerde sk görülen rahatszlklar kas ve tendon gibi yumuak dokularda zorlanma ve incinme, karpal tünel sendromu, tenisçi dirsei, De Quervein sendromu, boyun ve bel ft, kireçlenme ve omurga erilikleri dedi.

Ergonomik çalma alan ile salk riskleri azalr

Ofis ergonomisinin uygulamas ile bilgisayarda uzun süre çalmadan ileri gelen boyun, omuz ve srt arlar, ba arlar, bilek sendromu hastalklarnn azalacan ya da iddetlerinin hafifleyeceini vurgulayan Dr. Portakal, Bunlarn yannda bilgisayarl yaam ve çalma koullar kas gerilme ve zedelenmelerinden öte mental streslere de neden olabilmektedir. Masa ve sandalyeye düzgün oturulmas, bilgisayar banda fazla oturunca kalkp dolalmas, uzun süre monitöre yakndan baklmsa arada bir de uzaklara baklmas gerekir. Dirsekler, masada bilgisayar kullanrken 90 derece olmaldr. Mouse kullanmaktan dolay sinir skmas olabilir. Bilgisayar kullanrken, dirsekleri 90 derecelik açda olmazsa, kan dolam azalr. Kameralarnz yerden eilerek deil, çömelerek aln eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git