GDO'lu ve katkı maddeli yiyecekler alerji yaratıyor

YİYECEKLERDE artan koruyucu ve katkı maddeleri kullanımı konusunda anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Mustafa Tayar; günümüzde çocukların süt, yumurta, polen gibi klasik alerjilerin yanında cips, salam, sucuk, hazır çorba gibi yiyeceklerde bulunan katkı maddelerine karşı da alerjik tepki verdiğini belirtti.

Haberler 28.03.2019 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda güvenlii ve salkl beslenme konularnda pek çok akademik çalmalara imza atan Prof. Dr. Mustafa Tayar, anne babalarn çocuklarnn yedikleri konusunda bilinçli davranmalar gerektiini belirterek katk maddesi içeren besinlerin alerjik reaksiyonlar hakknda uyarlarda bulundu. Bahar aylarnn gelmesiyle birlikte alerjilerin çok sk gündeme geldiini belirten Prof. Dr.Tayar, günümüzde insanlarn polen ve bahar alerjilerinin yannda cips, hazr çorba, konserveler, salam ve sucuk gibi yiyeceklerde kullanlan monosodyum glutamat (MSG) gibi katk maddelerine de alerjik tepki verdiini söyledi.

GIDA ALERJLER POLEN ALERJSYLE KARITIRILIYOR

Son yllarda genetii deitirilmi organizmalardan (GDO) kaynakl alerjilerin yaandn belirten Prof. Dr.Tayar, çiçeklerin tozlat, proteinli maddelerin insan vücuduna etki ettii bir döneme girdik ama son yllarda alerji konusunda yeni bir trend daha var o da gda alerjisi. Gdalardan ve gdalara bal katk maddelerinden, GDOlardan kaynaklanan alerjiler çou zaman gözard ediliyor. Bu alerjiler polen alerjileri ile de kartrlabiliyor. Özellikle çocuklarda ortaya çkan alerjik reaksiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor. çünkü çocuklarn son yllarda sklkla yedii ürünlerde bulunan katk maddelerinin çou vücutta yabanc protein etkisi gösteriyor. Vücutta bunlara kar tepki vermeye balyor. Aslnda insan vücudu orada bizi uyaryor. Bize Burada zararl bir madde var, burada bir sorun var diyor dedi.

KATKI MADDEL YYECEKLER EVE SOKMAYIN

Günümüze kadar olan süreçte alerjiler arasnda yüksek proteinli gdalar, kabuklu yemiler gibi doal maddeler olduunu söyleyen Tayar, Son yllarda çocuklarmza yedirdiimiz jelibonlar, ekerler, patates cipsleri ve içine çin Tuzu katlan gdalardan kaynaklanan tehlikeler gün yüzüne çkt. Biz bu konuda çok duyarl deiliz ancak vücut bizi bu konuda alerjiyle uyaryor. Bu tip katk maddeleri içeren gdalar brakn çocuklara yedirmeyi eve bile sokmamamz gerekir. Kimi katk maddeleri koklandnda dahi etki gösterebilirler dedi.

GIDA ALERJLER KRONK HASTALIA DÖNÜÜRSE BEDEL AIR ÖDENR

çocuklarda alerjik reaksiyon görüldüü zaman vakit kaybetmeden gda günlüü tutulmas gerektiini belirten Prof. Dr. Tayar, Hangi gdalardan sonra reaksiyon görülüyorsa o gdalar diyetten çkarlabilir. Ayrca hemen bir hekime bavurulup gerekli tedavi prosedürlerine balanmaldr. Eer dikkate almadan, Basit bir kant, basit bir ishal gibi sözlerle geçitirirsek bu durumlar ilerde birçok kronik ciddi rahatszlklara ulaabilir. O zaman bedeli daha ar ödenir dedi.

VÜCUDUMUZ YEN KARILATII BESNLERE TEPK GÖSTERYOR

Genetiimizin alk olduu, binlerce yldr tüketilen besinlerin vücudumuza test edilerek geldiini söyleyen Prof. Dr.Tayar, Binlerce yldr buday yiyorum, bilinen temel gdalar tüketiyorum. Bunlarn aksine katk maddesi gibi yabanc madde içeren ya da genetii bozulmu protein türleri ile karlatnda vücut bunlara tepki gösteriyor. Bu yüzden etiket okur yazarlmz arttrmamz gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git