Gebe takibi

Bakanlıktan "Solunum Sistemi Hastalıklarının Yaygın Olduğu Dönemde Sağlık Kuruluşlarında Gebe Takibi" rehberi

Haberler 17.10.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca hazrlanan rehberde bu dönemde gebelik izlemlerinin nasl yaplaca, gebelikte viral solunum yolu enfeksiyonlarnn yönetimi, hastaneye yat kriterleri, takip ve tedavi önerileri, doum ekli ve doum sonras takip gibi bilgiler yer alyor

Salk Bakanl, solunum sistemi hastalklarnn yaygn olduu dönemde gebelerin yönetimine yönelik rehber hazrlad.

Bakanlktan yaplan açklamada göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn devam ederken Türkiyede her ne kadar vaka saylar belirli bir düzeyde kontrol altna alnsa da sonbahar ve k aylarnda tüm dünyada olduu gibi özellikle damlack yolu ile bulaan solunum yolu hastalklarnn görülme sklnda art bekleniyor.

Bu nedenle, Kovid-19 Bilimsel Danma Kurulu, Ankara ehir Hastanesi ile Ankara Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesi Kadn Hastalklar ve Doum Kliniklerinden akademisyenler, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Dernei, Türkiye Maternal Fetal Tp ve Perinatoloji Dernei, Perinatoloji Uzmanlar Dernei ve Türk Perinatoloji Derneinin katklaryla solunum sistemi hastalklarnn yaygn olduu dönemde gebelerin yönetimine yönelik rehber hazrland.

Kovid-19 (SARS-CoV-2 enfeksiyonu) Solunum Sistemi Hastalklarnn Yaygn Olduu Dönemde Salk Kurulularnda Gebe Takibi rehberi, Bakanln Kovid-19a ilikin bilgilerin yer ald internet sayfasnda yaymland.

GEBE TAKP REHBER

Gebelikte yaanan kalp ve solunum sistemi ile immün sisteme ait baz fizyolojik deiiklikler, gebeleri ayn zamanda genel olarak enfeksiyonlara kar daha duyarl hale getiriyor.

Hormonal deiikliklerin etkisi ile hücresel immün yantn basklanmas da enfeksiyonlarna kar duyarll artryor.

Her ne kadar gebelik döneminde solunum yolu enfeksiyonlar normalden fazla görülmese de meydana gelen fizyolojik deiikliklere bal morbidite (hastalk hali) ve mortalite (ölüm oran) ihtimali artyor.

Ayrca, gebeler ile normal popülasyon karlatrldnda influenza enfeksiyonu nedeniyle gebelerin 6,8 kat daha fazla hastaneye bavurduu ve youn bakm ihtiyacnn ise 6,5 kat daha fazla olduu bildiriliyor.

Ayn yataki gebe olmayan bireylerle karlatrldnda ise gebelik, Kovid-19un klinik seyrini kötületirebiliyor. Ancak SARS-CoV ve MERS-CoV ile kyaslandnda Kovid-19 gebelerde daha az morbiditeye neden oluyor.

Bu kapsamda hazrlanan rehber, bu dönemde gebelik izlemlerinin nasl yaplaca, gebelikte viral solunum yolu enfeksiyonlarnn yönetimi, hastaneye yat kriterleri, takip ve tedavi önerileri, doum ekli ve doum sonras takip konularnda bilgiler içeriyor.

Rehbere, https://covid19.saglik.gov.tr/TR-75284/covid-19-solunum-sistemi-hastaliklarinin-yaygin-oldugu-donemde-saglik-kuruluslarinda-gebe-takibi.html adresinden ulalabilecek.

Ana Sayfaya Git