Gebeler tiroid taramasını ihmal etmemeli

İyot eksikliği sebebiyle kendini gösteren tiroid nodüllerinin, doğum sayısı, sigara kullanımı, stres, radyasyona maruz kalmak gibi risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Cafer Kaya, gebelerde de nodüllü guatrın tedavisinin yapılabildiğini söyledi.

Haberler 28.02.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düzenli doktor takibi gerektiren tiroid nodülleri, yaygn görüün aksine her zaman ameliyatla alnmadnn altn çizen Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Dr. Cafer Kaya nodüllü guatr tehisi konulan gebelerde her hastaya biyopsi yaplmadn ifade etti.

BYOPSNN YAN ETKS YOK

üpheli ve bir santim üzerinde olan nodüllerde biyopsi yapldn söyleyen Uzm. Dr. Cafer Kaya, biyopsiyi ince ine ile nodül içinden sv çekerek yapldn, hafif ar dnda bir yan etkisi olmadn ve bu nedenle gebelerde biyopsi yaplmasnn bebee ve anneye bir zararnn olmadn aktard. Kaya, Biyopsi gerekmeyen küçük nodüllere 6 ayda 1 ultrason ile takip yaplr. Büyüme var ise biyopsi ile örnek alnr. Biyopsinin insan vücuduna herhangi bir yan etkisi veya zarar yoktur dedi.

NODÜLÜN BOYUTU ÖNEML

Her guatr üphesi olan hastaya tan koymak amacyla öncelikle ultrason yaplamasnn önemli olduunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Dr. Cafer Kaya, bu sayede tiroid hastalnn tipinin belirlenebildiini ifade etti. Kaya, Tiroid hastalklarnn genel adna Guatr denir. Ülkemizde çok sk rastland guatr hastal genellikle ar yapmadn çok büyüdüünde öksürüe, yutma ve nefes almakta güçlüüne neden olabiliyor. Tedavi guatrn büyüklüüne, hastann ikayetlerine ve hastal oluturan etkenlere baldr. Belirgin olmayan ve sorun yaratmayan küçük büyümeler genellikle tedavi gerektirmez dedi.

Guatr biyopsilerinin yaplmas hakknda bilgi veren Cafer Kaya, Lokal krem ile uyuturup souk sprey skarak alan uyuturup ileme balyoruz. Totalde 40 dakikalk bir ilem. lem bittikten sonra pansuman yapp tansiyona bakp her ey normal düzeydeyse hastamz gönderiyoruz. Sonuçlar 3-4 gün içerisinde çkyor. Daha sonrasnda sonuçlara bakarak, tedaviye balyoruz dedi.

Tiroid bezinin az çalarak yeterli miktarda tiroid hormonu salglamamasna hipotiroidi, ar çalmasna ise hipertroidi ad verildiini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma uzman Dr. Cafer Kaya, Anne adaylarnn tiroid fonksiyonlarnn takibinin çok önemli olduunu ve anne karnndaki bebein geliimini etkiledii için her gebeye tiroid taramas en az bir defa yaplmas gerektiinin altn çizdi. Hastaya öncelikle kan tahlili yaplr ve gerekirse Tiroid ultrasonu da istenmektedir eklinde konutu.

Gebelikte en sk görülen tiroid rahatszl ise hipotiroid olduunu vurgulayan Kaya, her 100 gebeden 3ünde hipotiroidi görülebilir ve bunun çounluunu aikar hipotiroidizm, dier ksmnn ise subklinik hipotiroidizm olarak tanmlanan iki farkl türde tiroid nodülleri olduunu ifade etti.

BEBEN ZEKA GELMN ETKLYOR

Hipotiroidide en sk görülen belirti ve bulgularn yorgunluk, kabzlk, soua kar hassasiyet, kas kramplar ve kilo alm, ciltte kuruluk ve saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterdiini anlatan Dr. Cafer Kaya unlar söyledi:

yot eksiklii açsndan riskli bölgelerde yaayan hastalarda görülen hipotiroidi guatr hastaln da beraberinde getiriyor. Hipotiroidinin bir dier önemli nedeni olan Hashimoto hastal da guatra yol açabiliyor. Anne adaynda hipotiroidi görülmesi; düük, erken doum, preeklampsi (gebelik hipertansiyonu ve ödemi), plesanta dekolman (halk arasnda bebein beslenme kordonunun henüz doum balamadan önce ayrlmas) ve doacak bebekte zihinsel fonksiyonlarda azalmaya neden olabilir.

Ana Sayfaya Git