'Gebelerde geçen yıla göre Covid-19'dan daha fazla ölüm var'

Prof. Dr. Levent Akın, gebelerin genellikle bebeğe zarar gelir, endişesiyle Covid-19 aşısından kaçındığını belirterek, "Gebelik pek çok hastalık için hastalığı ağırlaştırıcı faktör. O yüzden gebeleri hastalıktan korumak lazım. Gebelerde geçen seneye göre bu sene hastalıktan dolayı daha fazla ölüm var" dedi.

Haberler 15.10.2021 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akn koronavirüs salgnnda henüz toplumsal bakln kazanlmadn ve bu nedenle yeni vakalar çktn söyledi. Hastal geçirenlerin says ve a olanlarn toplamnn da toplumun ancak yüzde 55ine, yüzde 60na denk geldiini kaydeden Akn, Hastaln bulacl o kadar yüksek ki muhakkak çok yüksek oranda baklk elde etmek lazm. Ya herkes hasta olacak bakl öyle elde edeceksiniz, bu en kötü senaryo çünkü burada kayplarmz çok fazla olur. O zaman ayla toplumsal baklk artrlarak münferit vakalar görebilirsiniz ya da küçük gruplar halinde baz vakalar görebilirsiniz. Hem bunlar tolere edilebilir hem de vicdan szlatmayacak derecede bu kadar büyük ölüm olayyla karlamayz diye konutu.

BIONTECH AISI OLANLARIN DA 3ÜNCÜ DOZA HTYACI OLACAK

Prof. Dr. Akn, Sinovac as olanlara muhakkak 3üncü dozun gerektiini belirterek, Bu 3üncü dozu ister Sinovac olsunlar ister Biontech olsunlar ama 2 doz Sinovac olan kiilerde muhakkak 3üncü doza ihtiyaç var. Bu hem elimizdeki kan deerleri hem de epitolojik veriler bunu gösteriyor. Biontech asna biz geç baladk. Bizden yaklak 4-5 ay evvel balayan ülkeler var. Bunlara baktmz zaman sanki Biontechle 2 doz a olanlarn 6nc ya da 8inci ayda koruyuculuk düzeylerinde düme, hastala yakalanma olaslklarnn arttna dair yaynlar çkmaya balad. Biz bunlar yakn takip ediyoruz. Benim kiisel kanm, u anda 2 doz Biontech olanlarn son ay olduktan yaklak 7-8 belki 9 ay sonra bir doz daha ihtiyaçlar olabileceidir. Eldeki bilgilere baktmz zaman bu düüncemi teyit ediyor ama yine de Türkiyedeki gerçek yaam verilerine bakarak bu kesin karar vermek lazm ama 2 doz Biontech as beni ömür boyu korur, 6 ay 1 yl idare ederim böyle bir ey yok. 2 doz Biontech as olan grubun da muhtemelen 3üncü doza ihtiyac olacak dedi.

GEBELERDE DAHA FAZLA ÖLÜM VAR

Hamilelikte alanmann önemine deinen Prof. Dr. Akn, gebelerin genellikle alama programnn en düük olduu 20-35 ya grubunda olduunu belirterek, unlar söyledi:

Gebeler, Acaba bebeime bir zarar gelir mi diye de adan kaçndlar. Birinci faktör, gebe olanlar ya da gebelik ya grubunda olanlarn alama oranlar düük. kinci faktör, bu kiiler kendilerine bir ey olmaz, diye zaten adan uzak duruyorlar ancak toplumda 1 Hazirandan sonra önlemlerin kaldrlmasna bal olarak hastaln yaylm hznda bir deiiklik oldu. Geçen sene gebeler evden çkmyordu, maske takyordu, gebeliine bir zarar gelmesin, diye aile bireyleri maske takyordu. imdi baktnz zaman elence yerleri, gece kulüpleri, barlar, kafeler her taraf tklm tklm maske, mesafe hak getire durumda. O zaman bu kiilerin yakn çevrelerindeki gebelere de hastal tamak için yeteri kadar bulama yollar açlm oldu. Dolaysyla daha fazla gebe enfekte olmaya balad. Gebelik pek çok hastalk için hastal arlatrc bir faktördür. O yüzden gebeleri hastalktan korumak lazm. Gebelerde geçen seneye göre bu sene hastalktan dolay daha fazla ölüm var. Gebe ölümlerinde sadece Türkiyede deil tüm dünyada artlar gözüküyor.

GEBELERLE LGL YAN ETK GÖZÜKMÜYOR

Prof. Dr. Akn, dünyadaki tüm yaynlarn gebelere a yaplmasnda hiçbir saknca olmadn gösterdiini söyleyerek, öyle bir cümle var; Gebelii planlayanlar, gebeliin banda olanlar, gebeliin ortasnda olanlar ya da doum yapm kadnlar muhakkak alarn olsunlar. Bunlarla ilgili hemen hemen hiç yan etki gözükmüyor. Toplumda ne kadar yan etki görebiliyorsanz gebelerde de o kadar görüyorsunuz. Zaman zaman çeitli sosyal medya mecralarnda maymun gibi olurmu, kuyruklu olurmu böyle eyler tamamen sahte, yalan ve iftiradr. Böyle bir ey söz konusu deil. Gebelerin muhakkak a olmas gerekiyor. Sadece gebelerin deil gebelii planlayanlarn da dedi.

Ana Sayfaya Git