Gebelere Kovid-19'a karşı "tedbirlere uymaları ve aşı" önerisi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, bağışıklık sistemlerindeki zayıflama nedeniyle grip enfeksiyonunun dahi ölümcül seyredebildiği gebelere, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı koruma önlemlerine uymaları, toplu yerlerden kaçınmaları, imkan varsa aşı yaptırmaları önerisinde bulundu.

Haberler 23.04.2021 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Buyru, yapt yazl açklamada, salgnn banda hamilelerin, gençlerin ve çocuklarn Kovid-19dan daha az etkilendiini fakat son dalgayla birlikte hastaln artk genç yataki bireyler ile gebelere daha çok bulatn, onlarda daha ar seyrettiini gözlemlediklerini aktard.

Bu durumun 3 nedeni olabileceini belirten Buyru, bunlar ileri yataki insanlarn daha fazla korunmalar ve alanmalar, virüsteki deiikliklerin gençleri daha fazla etkilemesi, hastaln tüm toplumda daha sk görülmesi eklinde sralad.

Hamilelik hormonlarnn hastalktan korumada etkili olduunu fakat virüsün mutasyona uramasyla bu durumun deitiini ifade eden Buyru, unlar kaydetti:

Gebelikte enfeksiyon hastalklarnn daha ar geçtiini biliyoruz. Buna viral enfeksiyonlarn tümü dahil. Kovid-19 balangçta gebelerde çok ar semptomlarla seyretmiyordu. Bunu, gebelik hormonlarnn, özellikle kadnda daha yüksek olan progesteron hormonunun etkisiyle ksmen açklamak mümkün. çünkü ölüm oranlarna baktmzda da kadnlarn erkeklere göre daha ansl olduunu görüyorduk. Bunu kadnlk hormonlarnn etkisiyle açklyorduk. Son zamanlarda maalesef bu fark ortadan kalkt. Özellikle de gebeler etkileniyor. Vefatlara daha sk rastlyoruz. Bu durum virüsteki mutasyonlara bal olabilir.

AI HEM KENDLER HEM BEBEKLER çN KORUYUCU OLACAKTIR

Prof. Dr. Faruk Buyru, gebelerin Kovid-19 salgnndan korunmalarnn önemli olduunu vurgulad.

Gebelikte baklk sisteminin basklandn, vücudun bebei yabanc cisim olarak kabul etmemesi için bunun gerektiini aktaran Buyru, Gebelerde, baklk sistemindeki zayflama nedeniyle basit denebilecek bir grip enfeksiyonu ölümcül seyredebilir. O nedenle gebelerin koruma önlemlerine mutlak suretle uymalar ve toplu yerlerden kaçnmalar gerekmekte. mkan varsa en önemli ey a yaptrmalar. u anda salk çalanlar ve öretmenler bu imkandan yararlanyorlar. Ya da kronik hastal olan gebeler a yaptrabiliyorlar. Mümkünse, a yaptrmalar hem kendileri hem bebekleri için koruyucu olacaktr. ifadelerini kulland.

Buyru, aratrmalarda, alarn gebelerdeki koruyuculuunun iyi ve yan etkilerinin az olduunun ortaya konduunu belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

Gerek BioNTech gerek Sinovac asnn gebelere güvenle yaplabileceini söyleyebiliriz. BioNTech verilerini yaynlad. Sinovac ile ilgili veri yok ama inaktif a olduu için olumsuz bir etkisi olmadn söylemek mümkün. Koruyucu olduu da ortaya kondu. Keke gebeler de öncelikli gruba dahil edilip, a yaplabilse. Bu, doacak bebek açsndan da önemli çünkü antikorlar bebee geçip onu da koruyor. Anneyi de gebelii süresince ar hastalktan ve hastaln ölümcül olmasndan büyük ölçüde koruyacaktr.

Ana Sayfaya Git