Gebelik şekerine dikkat

Diyetisyen Sezen Çetinkaya, anne ve bebek için en önemli dönemlerden birisinin de bebeğin yaşama tutunmaya çalıştığı gebelik dönemi olduğunu belirterek, “Gestasyonel diyabet diğer adıyla gebelik şekeri yaşamsal riskler taşımaktadır. GDM İlk kez gebelik sırasında ortaya çıkan her derecedeki glukoz tolerans bozukluğudur” dedi.

Haberler 10.06.2019 - 23:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik döneminde vücutta birçok deiiklik meydana geldiini endokrin deiikliklerde hormonel salnm arttndan insüline olan ihtiyacn arttn dikkat çeken Diyetisyen Sezen çetinkaya, Plasentadan salnan steroid yapsndaki hormonlar ,kan ekerinin dengede seyretmesini salayan insülin hormonun aksine kan ekerini yükseltmektedir. Karbonhidrat metabolizmasndaki bozukluk sonucunda da hiperglisemi oluabilmektedir. Özellikle 24. Haftada insülin direnci olumaktadr. Gebelik öncesinde de yanl beslenme hakimse gebeler daha fazla risk altndadr. Bu durum bebein anne karnnda daha irilemesine ve fazla kilolu domasna , annede düük riskine, rahim içi bebek ölümlerine sebep olmaktadr. Doum sonrasnda bebekte hipoglisemi, kan kalsiyum miktarnn dümesi, uzayan sarlk görülebilmektedir. çocuun zihinsel ve fiziksel geliiminde sinir sistemi ilevini belirleyen hücrelerin belirli zamanda belirli sayya ulaabilmesi için de önemlidir diye konutu.

Gebelik ekerine dikkat

Beden kütle indeksi normalin üzerinde olanlar, Daha önceki gebeliinde gestasyonel diyabet, makrozomi ve polihidromnios öyküsü olanlar, Daha önceki gebelikte 20 üstü kilo alanlar ve iri bebek dourmu olanlar, Nedensiz ölü doum yapm olanlar, 35 ya üzeri gebelikler, Genetikte diyabet veya tansiyon hastal olanlar ve açlk kan ekerinin 105, tokluk, 120 mg/dl üzeri, glikozüri olanlarn risk grubunda olacan belirten Diyetisyen Sezen çetinkaya, Gebelik öncesi açlk ve tokluk kan ekerleri baklmal Hb1AC ve fruktozomi deerleri normal snrlarda tutulmaldr. Veya hemen açlk kan ekeri kontrolü yaplmal <105 olmaldr. Ülkemizde 24-28. Haftalarda Oral Glukoz Testi (OGTT) yaplmaktadr.

Hastalarn yüzde 15 inde insüline ihtiyaç duyulurken, dier büyük kesimde diyet ve egzersiz ile tedavi edilebilmektedir. Bir beslenme ve diyet uzman eliinde yeterli kaloriniz belirlenmeli ve uygun besinler ile diyetiniz düzenlenmeli. Bu aamada az az sk sk yemek en önemli kuralmz. besinlerimizi 6-8 öüne datarak tüketmeliyiz. Hazr gdalar, ekerli gdalar, tatllar, çikolatalar, cipsler, bisküviler, makarna, beyaz unlu her ey, pirinç, patates,alkol, kzartmalar, yal yemekler, hazr meyve sular, üzüm, kavun, karpuz, incir, muz gibi ekeri yüksek meyveler, tereyalar, sucuk , salam, sosis gibi ilenmi et ürünlerinden uzak durmamz gerekirken. Mevsim sebze ve meyveleri , tam buday unundan yaplm ekmekler , bulgur , kurubaklagiller, bol su ve egzersiz dostumuz olmal eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git