Gebelik diyabetine dikkat

Biyokimya Uzmanı Dr. Hasan Mohammed Mamık, gebelik diyabeti hakkında önemli bilgiler vererek kadınları uyardı.

Haberler 29.04.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik diyabetinin gebeliin son dönemlerinde ortaya çktn ifade eden Özel Hatem Hastanesi Biyokimya Uzman Dr. Hasan Mohammed Mamk, Gebelik diyabeti, hamilelik srasnda kadnlar etkileyen bir diyabet türüdür. Yalnzca gebelikte ve gebeliin son dönemlerinde ortaya çkan, gebelerin ortalama yüzde 5inde görülen kan glikozunun yükselmesi nedeniyle oluur.

Gebelik öncesi kan glikozu normal snrlar içinde seyreden bir gebe kadnda, gebelik srasnda karbonhidrat toleransnn bozulmas sonucunda ortaya çkan diyabet tipidir. Tip 2 diyabette olduu gibi gebelik diyabetinde sorun direnç art nedeniyle insülin üretiminin ihtiyac karlamamasdr. Fazla kalori, vücut ya miktar art fiziksel aktivite azl yannda insülinle ters yönde etki meydana getiren kortizol, prolaktin gibi hormonlarn etkisi de gebelik diyabetinin ortaya çkmasnda büyük rol oynar. Altta yatan sebep veya diyabetin türü ne olursa olsun çkan gebelik komplikasyonlar kan glikoz kontsantrasyonunun kontrolsüzlük derecesi ile ilikilidir dedi.

Diyabet olma riski var

Gebelik diyabetinin bebek doduktan sonra kalkabileceini ancak gebelik diyabetine maruz kalan kadnlarn daha sonradan diyabet olma risklerinin de bulunduunu ifade eden Mamk, Gebelik diyabeti genellikle 25inci haftalk hamilelikten sonra geliir ve bebek doduktan sonra ortadan kalkabilir. Ancak gebelik diyabetine maruz kalan kadnlarn yaamlarnn baka bir döneminde diyabet olma riski vardr.

Ar kilo, erken doum, solunum problemleri, çeitli salk sorunlarna neden olur. Gebelik diyabeti belirtileri az kuruluu, sürekli susuzluk art, sk idrara çkma ihtiyac, sk görülen enfeksiyonlar ve yorgunluk hissidir. Bu nedenle gebelik diyabeti olup olmadn belirlemek ve bu tür komplikasyonlar önlemek için kan testi tercih edilir. Amerikan diyabet birliinin önerisine göre tarama ve tehise yönelik iki kademeli dorulama testi uygulanr. Bu teste göre bütün gebelere 24- 28 haftalarda 50 gram glikoz tolerans testi uygulanr. Günün herhangi bir saatinde son yemeinin yenme saati dikkate alnmadan 50 gram glukoz içeren çözelti içirilir. 1 saat sonra kan glikozu ölçülür.

Ölçülen kan glikoz kontsantrasyonu 140 miligram /desilitre üstü ise tehis amac ile 100 gram glikoz yükleme testine geçilir. 3 saatlik yükleme testi uygulanr. Test 8-14 saatlik açlk sonunda sabah saatlerinde yüksek riski düünülen bütün gebelere uygulanr. 100 miligram glikoz içeren çözelti verilir. 3 saat boyunca her saat ba ölçülür. Klinik olarak kuku bulunmasna ramen test sonuçlar normal bulunursa test üçüncü trimestir içinde tekrarlanmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git