Gebelik için 5 öneri

Çavuş, gebelikte yaşanabilecek sorunları azaltmak için önerilerde bulundu.

Haberler 22.02.2019 - 12:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Yunusf çavu, gebelik süreci ve yaanabilecek sorunlarn azaltlmas konusunda açklamalarda bulundu. Gebelik bulantlarnn genellikle sabah saatlerinde baladn belirten Dp. Dr. çavu, özellikle ilk ve çoul gebeliklerde bulantnn önemli bir sorun olduunu ifade etti. Ortalama 4-8 hafta aras görülen bulantnn, 14-16nc haftaya kadar azalarak devam edebileceini ve bazen tüm gebelik süresince kendini gösterebileceini kaydeden Op. Dr. çavu, Bulantlarn, alnacak baz önlemlerle azaltlmas mümkündür. Gün içinde az ve sk yemek, öünler arasnda az sv tüketmek, kat, kuru, yasz ve tuzlu gdalar tercih etmek ikayetleri azaltr. Eer tatl ve meyveler bulant yapmyorsa, tüketilmesinde her hangi bir saknca yoktur. Tuzlu kraker, galeta ve simit gibi besinler de bulanty bastrabilir. Sabah bulantlarn hafif bir ekilde atlatmak için uyandktan hemen sonra bu besinler açk çayla birlikte tüketilebilir. Bunun yannda yataktan aniden kalkmamak, ho olmayan kokulardan ve ar yiyeceklerden uzak durmak da bulanty önlemeye yardmc olur dedi.

Gerektiinde psikolojik destek aln

Gebeliin ilk dönemlerinde anne adaynn sinirli, gergin ve alngan bir ruh hali içinde olmasnn normal olduunu aktaran Op. Dr. çavu, öyle devam etti:

çünkü bu 3 aylk dönem gebelie adaptasyon sürecidir. Kii gebelie uyum saladkça yava yava rahatlayacaktr. Hemen hemen her kadn etkileyen bu durum elere de yansyarak endielenmelerine yol açabilir. Bu gibi durumlarda daha önce gebelik dönemi yaam yakn çevreden kiiler ile konumak yararl olacaktr. Eer bu bir çözüm salamazsa, psikolojik destek alnabilir. Gebelik döneminde sürekli idrara çkma istei, rahimde büyüme ve böbrek fonksiyonlarndaki deiime baldr. Bazen idrar kaçrmalar olabilir. Bu durum genellikle gebeliin 4üncü ayndan itibaren azalsa da son evrede tekrar ortaya çkabilir. Ancak yaanan bu deiiklikler nedeniyle kesinlikle sv alm azaltlmamaldr. çünkü salkl bir gebelik dönemi geçirmek için yeterli sv alm gereklidir. htiyaç hissedildii her an idrara çklmaldr. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonlar ortaya çkabilir. Sk idrara çkma ile birlikte yanma ve ar sorunlarnda mutlaka doktora bavurulmaldr. Ba ars ve halsizlik genellikle gebelikte ortaya çkan hormonal ve kan dolamndaki deiikliklere baldr. Ancak gebeliin 20inci haftasndan sonra balayan ba arlar masum olmayabilir. Bu durumda nöroloji uzmanna danlmas önerilir. Ba ars srasnda yüzün ön taraf ve kenarlarna, burun çevresine, gözlere scak kompres uygulama ary azaltabilir. yi ve dengeli beslenme, dinlenme, masaj, hafif egzersiz ve yürüyüler ikayetleri en aza indirir. Leke tarznda kanamalar gebeliin her döneminde çok önemlidir. Gebeliin ilk 3 aynda oluan kanamalar implantasyon yani bebein rahim içerisine yerlemesine bal olarak ortaya çkar. Ancak bazen de düük habercisi olabilir. çünkü gebeliin ilk 3 aynda görülen kanamalarn yaklak yüzde 10u düükle sonuçlanmaktadr. Bu durumda uzman görüüne bavurulmaldr.

Ana Sayfaya Git