Gebelik sürecinde risk teşkil eden en önemli unsurlardan biri: Sigara

Çocuk sahibi olmada sigara kullanımının erkek ve kadınlar üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirten uzmanlar, doğum süreci ve sonrasında da bu etkilerin devam ettiğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulunuyor.

Haberler 12.05.2022 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Evlenen birçok çiftin çocuk sahibi olmak isterken veya gebelik sürecinde karlat sorunlarn ana kaynanda sigara olduunun altnn çizen Kadn Doum ve Tüp Bebek Uzman Prof. Dr. Hakan çoksüer, sigarann verdii zararn sadece erkek ve kadn üzerinde snrl kalmadn, doacak çocuun saln da olumsuz etkilediini söyledi.

Günümüzde sigara kullanmnn gün geçtikçe arttn ve zararlarna bakldnda çocuk sahibi olma üzerinde ciddi olumsuz etkileri gözlemlediklerini ifade eden çoksüer, çocuk sahibi olmada yüzde 40 oranda erkek sperm kaynakl, yüzde 40 kadnlarn yumurta kalitesinin zayfl ve yüzde 20 de hem erkek hem de kadn kaynakl ksrlk olabilir. Hem erkek hem de kadn ksrlnda sigara içmenin çok ciddi faktörü olabilmektedir. dedi.

Gebe kadnlar, özellikle ilk 3 ayda kesinlikle sigara kullanmamal

Son zamanlarda kadnlarda özellikle erken menopoza girme vakalarnn ciddi ekilde arttn sözlerine ekleyen çoksüer, Bunun en büyük kayna da sigaradr. Erken menopoza giren kadnlarda sigara içenlerin bir buçuk kat daha erken menopoza girdiini görüyoruz. Yani erken menopoz riskini de arttrdndan dolay çocuk sahibi olma orann ciddi anlamda azaltyor. Sigaraya bilimsel olarak baktmzda içinde toksit maddeler barndryor. Bu toksit maddeleri aldnz zaman vücuttaki kanla kararak hormon bozucu madde haline geldiinden kadnda hem yumurtlama problemi hem de döllenme sorunu hem de erken menopozla kar karya geliniyor. Bu da çok ciddi bir tehdit oluturuyor. ifadelerini kulland.

çoksüer, Sigarann hem adet döngülerini bozduunu hem tüp bebek tutma ihtimalini azalttn hem de erken doum ve düük riskini arttrdn görebiliyoruz. Gebe kadnlarn özellikle ilk 3 ayda kesinlikle sigara kullanmamalar gerekir. lk 3 ayda sigara içenlerin doumu hem düükle sonuçlanabilir hem de çocuun engelli domasna neden olabilir. lk 3 aydan sonra sigara kullanm da erken douma neden olabilir. Onun için gebelerde sigara kullanm kesinlikle yasaklyoruz. Ayn zamanda çocuk sahibi olmak isteyenlerde de erken menopoz riskini tamak istemiyorlarsa mutlaka sigaray hayatlarndan çkarmalar gerekir. eklinde konutu.

Sigaray brakanlarda ise gebe kalma olaslklarnn arttn gözlemleyebiliyoruz

Sigarann erkekler üzerinde de olumsuz etkiler oluturduuna vurgu yapan çoksüer, unlar söyledi:

Sigaradaki toksit maddelerin kana geçerek erkeklerin hormon düzeylerinde farkllamaya ve sperm parametreleri üzerinde ciddi anlamda problemlere neden olabiliyor. Hem sperm saysnda ve hareketinde azalma hem de ekil yapsnda bozulmalara neden olabiliyor. Onun için hem erkek hem de kadnlara sigaray brakmalarn öneriyoruz. Sigaray brakanlarda ise gebe kalma olaslklarnn arttn gözlemleyebiliyoruz. Anne ve baba adaylar çocuk sahibi olmak istiyorlarsa mutlaka sigaradan arnmalarn istiyoruz. çünkü sigara hem erkein sperm hem de kadnn yumurta genetik yapsn bozuyor.

Ana Sayfaya Git