Gebelikte alerjiye dikkat

Türkiye Alerji ve İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aslı Akkor Gelincik: "Genellikle bebeğin organ gelişimini tamamlandığı ilk üç ayda ilaç kullanımı doktor kontrolünde kısıtlanmalı. Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar 'kategori B' denilen güvenli alternatifleriyle değiştirilmeli" "Deri testleri ve böcek alerjisi tanı testleri anne adayı ve bebek düşünerek yapılamamalı" "Gebelik döneminde aşı tedavisine kural olarak başlanılmamalı ama gebelik öncesi dönemde başlanmış olan tedavi uygun dozlarla doktor gözetiminde devam ettirilmeli"

Haberler 09.07.2018 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Alerji ve mmünoloji Dernei (AD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Asl Akkor Gelincik, genellikle bebein organ geliimini tamamland ilk üç ayda ilaç kullanmnn doktor kontrolünde kstlanmas gerektiini belirtti.

Gelincik, bebelik döneminde anne adaylarnda alerjik nezle, astm, kurdeen, besin, böcek ve ilaç alerjisi gibi çeitli alerjik hastalklar görülebileceini kaydetti.

Özellikle alerjik hastalklara genetik olarak yatknlk tayan, tp dilinde atopik diye tanmlanan kiilerde, gebelik döneminde duyarl olunan alerjenle karlamalarnda çeitli reaksiyonlarn görülebileceini ifade eden Gelincik, bu durumun doru tan ve tedaviyle kontrol altna alnabileceini vurgulad.

Gebelik döneminde alerjik hastalk belirtilerinin artabildiini ya da azalabildiini anlatan Gelincik, Nefes darl, hlt, öksürük nöbetleriyle görülen astm özellikle gebeliin son döneminde gece yattktan sonra artabilir. Ayrca gebelik döneminde alerjik hastalklar baka klinik durumlarla karabilir. Örnein gebelikte dolam hznn artmas ve damarlarn genilemesi sonucu görülen vazomotor rinit alerjik nezle belirtilerini taklit edebilir ve yine gebelikte beliren kant ürtikerle karabilir. diye konutu.

Gebelikte, deri testleri ve böcek alerjisi tan testleri yaplmamal

Alerjik hastalklarn tedavisinde üç temel yol izlendiini aktaran Gelincik, bunlarn korunma, ilaç tedavisi ve immunoterapi denilen a tedavisi olduunu söyledi.

Prof. Dr. Gelincik, korunmann balca belirtilere neden olan alerjen ve tahri edici maddelerden kaçnma esasna dayandn belirterek, unlar kaydetti:

Örnein belirli bir besine ya da ilaca bal kant, kzarklk yaayan hastann o besini tüketmemesi ya da ilac kullanmamas korunma olarak saylabilir. Ev tozu akarna duyarl kiinin bu dönemde ev temizliini yaparken maske kullanmas, yatak malzemelerini yüksek derecede makinede ykamas, toz tutan tekstil ürünlerini evinden uzaklatrmas dier örneklerdir. Korunma önlemlerinin uygun ekilde belirlenebilmesi için mümkünse gebelik öncesi dönemde alerjik belirtiler yaayan kiilerin alerji uzmanlarna bavurmas ve duyarl olduklar etkenlerin çeitli test yöntemleriyle ortaya konmas önerilmektedir.

Gebelik öncesinde, kiinin hangi alerjenlere kar duyarl olduunun bilinmesi ve gebelik döneminde riskli alerjik belirtilere yol açma ihtimali olan ilaçlarn kullanlmamas gerektii uyarsnda bulunan Gelincik, Deri testleri ve böcek alerjisi tan testleri anne aday ve bebei düünerek yaplamamal. dedi.

Gebelikte a tedavi önermiyoruz

Alerjik hastalklarn belirtilerini kontrol altna alan antihistaminik ve kortizonlu ilaçlarn balca ilaç tedavisini oluturduunu dile getiren Gelincik, alerjik hastal olanlarn gebe kaldklarnda alerji hekimlerine giderek kullandklar ilaç hakknda bilgi vermeleri gerektiini belirtti.

Gebelikte ilaç kullanmna dikkat edilmesi gerektiine iaret eden Gelincik, Genellikle bebein organ geliimini tamamland ilk üç ayda ilaç kullanm doktor kontrolünde kstlanmal. Alerjik hastalklarn tedavisinde kullanlan ilaçlar kategori B denilen güvenli alternatifleriyle deitirilmeli. Bu dönemde bu kategoriye giren belirli antihistaminikler, lökotrien reseptör antagonistleri, inhaler steroid ve bron genileticileri güvenle kullanlabilir. diye konutu.

Gelincik, özellikle astm olan anne adaylarnn, hastalklarnn ciddiyetlerine göre hekimlerinin belirledii sklkta kontrollerine gitmesi ve ve uygun görülen tedaviyi kullanmas gerektiini dile getirdi.

A tedavisinin özellikle solunum alerjilerinin ve böcek alerjisinin tedavisinde uygulanan kiinin duyarl olduu alerjene kar yantszlk, yani tolerans durumu gelitirmeyi hedefleyen uzun bir tedavi yöntemi olduunu anlatan Gelincik, Gebelik döneminde a tedavisine kural olarak balanlmamal ama gebelik öncesi dönemde balanm olan tedaviye uygun dozlarla doktor gözetiminde devam edilmeli. dedi.

Ana Sayfaya Git