Gebelikte kafein tüketimine dikkat

Gebelikte fazla alınan kafein, erken doğum, anemi ve düşük yapma gibi sorunlara neden olabiliyor.

Haberler 07.09.2017 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Gözde Gence, gebelikte kafein tüketimi hakknda önemli bilgiler vererek, tavsiyelerde bulundu.

Kafein, günümüzde sürekli olarak tüketilen kahve, çay, merubat ve kolal pek çok içecekte, kakao ve çikolata içeren ürünlerde, ar kesici, sinir sistemi uyarc ve alerji ilaçlar içinde de bulunan önemli bir maddedir. Kan basncn ve kalp atm hzn artran kafein, vücuttan dopamin ve adrenalin hormonlarnn salglanmasyla uyankl salayp, enerjiyi artryor. Ancak birtakm salk sorunlarna yol açmamas açsndan uyarc nitelii olan kafeinin doru tüketim miktarnn bilinmesi gerekiyor.

Özellikle gebe kadnlarn hem kendi hem de bebeinin sal için günde 1-2 fincandan fazla kafein tüketmesi önerilmiyor. Aksi takdirde fazla alnan kafein, erken doum, anemi, düük yapma gibi sorunlar beraberinde getirebiliyor.

Tamamen sindirilmesi 2 saati bulabiliyor

Gence, gebelikte kafein tüketimine dikkat edilmesi gerektiini ifade ederek, Kafeinin etkisi azdan alndktan 5-10 dakika sonra balyor. Sindirim sistemindeki emilimi 45 dakikada tamamlansa da tamamen sindirilmesi 2 saati bulabiliyor. Kafein karacierde metabolize olarak basit difüzyon ile hücrelere tanyor. Beyin, testis, fetus dahil her dokuya kolayca ulaabilen kafein, santral sinir sistemini uyaryor. Bu da kalbin daha hzl atmasna neden olarak kalp kas fonksiyonlarn bozabiliyor, taikardi ve ritim bozukluuna yol açabiliyor. Kafein, günde 1 fincana edeer 300 miligramdan fazla tüketildiinde diüretik etki ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve klor atmn da artryor. Bu art ise, osteoporoz, kas kramplar, uyku bozukluklar, itahszlk ve barsak sistemi hastalklarna sebep olabiliyor eklinde konutu.

Düük riskini artryor

Gebelerde kafein tüketim miktarnn belli snrlarda olmas gerektiini belirten, Diyetisyen Gence, Plasentadan dorudan geçen kafein, fetüsün henüz gelimemi karacierinde metabolize edilemiyor. Bu sebeple bebekte fetal büyüme gerilii, düük doum arl gibi sorunlara yol açabiliyor. Yaplan baz aratrmalarda ilk 3 aylk dönemde kafeinin, fetüsün olumakta olan merkezi sinir sistemi üzerine basklayc etkileri olduu sonuçlar bulunuyor. Gebeliin ilk 3 aylk döneminde düük riskini artran kafein, bebein kemik younluu ve kalsiyum içeriine de zarar verebiliyor ifadelerini kulland.

Kalp rahatszlklarna yol açabiliyor

Diyetisyen Gözde Gence, bebein anne karnndaki kafeini metabolize edemediinden dolay önerilen miktardan fazla alnan kafeinin yol açt durumlar ise öyle sralad:

Düük arlkl doumlar, ilk 3 ayda düük riskinin artmas, taikardi ve artitmi gibi kalp rahatszlklar, erken doum, demir, çinko gibi minerallerin emiliminde azalma, annede anemi riski, uyarc özellii sebebiyle kan basnc ve kalp atmnda artma, diüretik etkisi nedeniyle vücuttan idrarla su atmnda artma.

Gence, içeceklerdeki kafein miktarlarn ise, u ekilde sralad:

1 fincan filtre kahve 135-200 miligram, 1 fincan espresso 100 miligram, 1 fincan cappuccino 100 miligram, 1 fincan Türk kahvesi 57 miligram, 1 fincan demleme çay 20-110 miligram.

Ana Sayfaya Git